ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΗΠΑ: Υπό εξέταση δημοσίευμα περί χρήσης A.I. από το Ισραήλ για προσδιορισμό στόχων στη Γάζα

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των +972 Magazine και Local Call, είπε ο Τζον Κίρμπι

Η κυβέρνηση των ΗΠΑ προσπαθεί ακόμη να συγκεντρώσει πληροφορίες σχετικά με δημοσίευμα δυο ισραηλινών ΜΜΕ, σύμφωνα με το οποίο ο στρατός του Ισραήλ βασίστηκε σε πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης (ΤΝ) για να προσδιοριστούν δεκάδες χιλιάδες στόχοι βομβαρδισμών στη Λωρίδα της Γάζας, δήλωσε χθες Πέμπτη ο εκπρόσωπος του συμβουλίου εθνικής ασφαλείας του Λευκού Οίκου, ο Τζον Κίρμπι, στο CNN.

Η Ουάσιγκτον δεν έχει ακόμη επαληθεύσει το περιεχόμενο του δημοσιεύματος των +972 Magazine και Local Call, είπε ο κ. Κίρμπι.

Το ρεπορτάζ επικαλείται έξι αξιωματικούς των ισραηλινών υπηρεσιών πληροφοριών οι οποίοι ενεπλάκησαν στη δημιουργία ή τη χρήση του προγράμματος, του «Lavender» («Λεβάντα»).

Εξηγεί πως ο ισραηλινός στρατός όρισε δεκάδες χιλιάδες στόχους με το πρόγραμμα ΤΝ, με ελάχιστη ανθρώπινη παρέμβαση. Ως και 37.000 Παλαιστίνιοι θεωρήθηκαν εξτρεμιστές ή δυνητικά εξτρεμιστές και προγράφτηκαν, εξηγεί.

Τι απαντά το Ισραήλ

Ο ισραηλινός στρατός αρνείται πως βασίστηκε σε πρόγραμμα ΤΝ για να ορίσει τους στόχους των βομβαρδισμών του.

Επέμεινε, σε δελτίο Τύπου που δημοσιοποίησε, πως «δεν χρησιμοποιεί σύστημα τεχνητής νοημοσύνης για να αναγνωρίζει τρομοκράτες ή να προσπαθεί να προβλέψει αν κάποιος είναι τρομοκράτης», προσθέτοντας πως «τα συστήματα πληροφορικής είναι απλά εργαλεία των αναλυτών στη διαδικασία αναγνώρισης των στόχων».

Σύμφωνα με το δελτίο Τύπου, προβλέπεται πως αναλυτές κάνουν με ανεξάρτητο τρόπο εξέταση των δεδομένων για να επαληθεύσουν αν οι στόχοι που αναγνωρίζονται εκπληρώνουν τα κριτήρια.

«Το πρόγραμμα είναι γνωστό ότι κάνει “λάθη”»

Ωστόσο πηγή του περιοδικού επέμεινε στο ότι το προσωπικό απλά βάζει «σφραγίδα» στα αποτελέσματα της στοχοποίησης από το πρόγραμμα ΤΝ, εξηγώντας πως συνήθως κάποιος ασχολείται με τον στόχο «κάπου 20 δευτερόλεπτα» απλά για «να σιγουρευτεί ότι πρόκειται για άνδρα», παρότι το πρόγραμμα είναι «γνωστό ότι κάνει “λάθη”» που φθάνουν ως και «το 10% των περιπτώσεων».

Οι στόχοι βομβαρδίζονταν συστηματικά «ενώ βρίσκονταν σπίτια τους», κάτι που ήταν βέβαιο ότι θα προκαλούσε θανάτους αμάχων, συμπλήρωσε.

Ο εκπρόσωπος του ΣΕΑ της αμερικανικής προεδρίας Κίρμπι είπε εξάλλου στο CNN, ερωτηθείς σχετικά, πως θεωρεί «ευπρόσδεκτη» εξέλιξη το άνοιγμα του σημείου διέλευσης Έρετς για την παράδοση περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στους αμάχους στον παλαιστινιακό θύλακο.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, Reuters

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση