ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιράν: Αναστέλλει την εφαρμογή Πρωτοκόλλου για επιθεωρήσεις στα πυρηνικά

Ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, σε μια νέα χειρονομία περιφρόνησης απέναντι στη Δύση, δήλωσε ότι το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 60%, εάν χρειαστεί

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Το Ιράν θα σταματήσει από σήμερα το βράδυ την εφαρμογή του Πρόσθετου Πρωτοκόλλου το οποίο επιτρέπει στη Διεθνή Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) να διενεργεί αιφνιδιαστικές επιθεωρήσεις σε τοποθεσίες που δεν της έχουν δηλωθεί από την Τεχεράνη ως πυρηνικές εγκαταστάσεις, μετέδωσε το ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim.

"Από τα μεσάνυχτα απόψε (22.30 ώρα Κύπρου) δεν θα έχουμε (...) δεσμεύσεις πέραν των μέτρων διασφάλισης. λχουν δοθεί οι απαραίτητες οδηγίες στις πυρηνικές εγκαταστάσεις" μετέδωσε το πρακτορείο, επικαλούμενο τον Καζέμ Γαριμπαμπαντί, τον εκπρόσωπο του Ιράν στην ΙΑΕΑ.

Εξάλλου, ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο Αγιατολάχ Αλί Χαμενεί, σε μια νέα χειρονομία περιφρόνησης απέναντι στη Δύση, δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν μπορεί να εμπλουτίσει ουράνιο με καθαρότητα έως και 60%, εάν χρειαστεί.

"Το όριο εμπλουτισμού ουρανίου του Ιράν δεν θα είναι 20%. Θα δράσουμε ανάλογα με τις ανάγκες μας (...) Μπορεί να αυξήσουμε τον εμπλουτισμό στο 60%", είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στον επίσημο ιστότοπό του.

Η δήλωση Χαμενεί έρχεται την παραμονή της έναρξης ισχύος ενός νόμου που αποσκοπεί στον περιορισμό των δυνατοτήτων επιθεώρησης των πυρηνικών δραστηριοτήτων της Τεχεράνης εν μέσω των συνεχιζόμενων κυρώσεων των ΗΠΑ.

Ο νόμος του ιρανικού κοινοβουλίου απαιτεί από την ιρανική κυβέρνηση να περιορίσει την πρόσβαση σε επιθεωρήσεις της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) σε μη πυρηνικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων στρατιωτικών τοποθεσιών, εάν οι ΗΠΑ δεν άρουν τις κυρώσεις που επέβαλαν το 2018 εις βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας μετά την μονομερή αποχώρηση της Ουάσινγκτον από την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Στις αρχές Ιανουαρίου, σύμφωνα με τον ίδιο νόμο, η κυβέρνηση ξεκίνησε εκ νέου τις δραστηριότητες εμπλουτισμού ουρανίου στο 20%.

Η κυβέρνηση "δεν έχει εγκαταλείψει τις δεσμεύσεις της και σταδιακά μειώνει ορισμένες από αυτές, οι οποίες είναι ακόμη αναστρέψιμες σε περίπτωση που (άλλες χώρες που συμμετέχουν στη συμφωνία) αναλάβουν εκ νέου τις ευθύνες τους", τόνισε ο Χαμενεί. "Οι Δυτικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι δεν επιδιώκουμε (να κατασκευάσουμε) πυρηνικά όπλα".

Η αύξηση εμπλουτισμού ουρανίου στο 60% θα φέρει την Ισλαμική Δημοκρατία πιο κοντά στο 90% που απαιτείται για την κατασκευή ατομικής βόμβας. Η Τεχεράνη διαψεύδει διαρκώς ότι επιδιώκει την απόκτηση πυρηνικών όπλων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση