ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ιρανικά drones μεταφέρονται με πλοία μέσω της Κασπίας στη Ρωσία

Το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ έδωσε στη δημοσιότητα στοιχεία που δείχνουν τη διαδρομή

Αποχαρακτηρίζοντας πληροφορίες που μέχρι πρότινος ήταν απόρρητες, οι Αρχές των ΗΠΑ έδωσαν σήμερα στη δημοσιότητα στοιχεία που παρουσιάζονται να αποδεικνύουν ότι το Ιράν στέλνει μη επανδρωμένα αεροσκάφη στη Ρωσία μέσω της Κασπίας Θάλασσας.

Σύμφωνα με όσα παρουσίασαν σήμερα αξιωματούχοι της διοίκησης Μπάιντεν, τα ιρανικά drones φορτώνονται σε πλοία που ξεκινούν από το ιρανικό λιμάνι Αμιραμπάντ, με προορισμό το ρωσικό λιμάνι Μαχατσκαλά. Εν συνεχεία, αφού «πατήσουν» στο ρωσικό έδαφος, αυτά τα drones μεταφέρονται οδικώς σε αεροδρόμια κοντά στις γραμμές του ουκρανικού μετώπου, από όπου και απογειώνονται με στόχο να πλήξουν ουκρανικούς στόχους.

Η περιοχή της Ρωσίας στην Αλαμπούγκα όπου Ρώσοι και Ουκρανοί παρουσιάζονται να στήνουν από κοινού ένα κέντρο κατασκευής drones Φωτ: NATIONAL SECURITY COUNCIL

Η Ουάσιγκτον υποστηρίζει, ωστόσο, πως έχει εντοπίσει στην ειδική οικονομική ζώνη Αλαμπούγκα της Ρωσίας και μια εγκατάσταση όπου Ρώσοι και Ιρανοί έχουν ξεκινήσει από κοινού να στήνουν ένα κέντρο κατασκευής μη επανδρωμένων αεροσκαφών, που ο στόχος είναι να ξεκινήσει να λειτουργεί κανονικά στις αρχές του 2024.

«Έχουμε πληροφορίες ότι η Ρωσία παραλαμβάνει υλικά από το Ιράν», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, Τζον Κίρμπι, υποστηρίζοντας ότι η ιρανορωσική εταιρική σχέση «βλάπτει την Ουκρανία, τους γείτονες του Ιράν και τη διεθνή κοινότητα».

Επικαλούμενη τον Κίρμπι, η Wall Street Journal σημειώνει στο σχετικό άρθρο της ότι η Ρωσία χρησιμοποιεί ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τις τελευταίες εβδομάδες για να πλήξει το Κίεβο και άλλες ουκρανικές πόλεις και ότι η στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Τεχεράνης και Μόσχας φαίνεται να βαθαίνει.

Σε αντάλλαγμα για τα drones, σύμφωνα με τις αμερικανικές Αρχές, η Ρωσία παρέχει στο Ιράν «άνευ προηγουμένου αμυντική συνεργασία» στα μέτωπα των πυραύλων, των ηλεκτρονικών ειδών και της αεράμυνας.

Το Ιράν, από την πλευρά του, έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί ότι θα μπορούσε να αγοράσει μαχητικά αεροσκάφη Su-35 από τη Ρωσία. Σύμφωνα με όσα ανέφερε σήμερα ο Τζον Κίρμπι, ωστόσο, η Τεχεράνη θα μπορούσε να αγοράσει από τη Ρωσία και άλλα συστήματα, όπως επιθετικά ελικόπτερα, ραντάρ, εκπαιδευτικά αεροσκάφη κ.ά.

Τον περασμένο μήνα, οι ΗΠΑ είπαν ότι το Ιράν είχε στείλει περίπου 400 drones στη Ρωσία από τον Αύγουστο του 2022 και έπειτα. Τον Οκτώβριο του 2022, σύμφωνα με αμερικανικές πηγές, Ιρανοί βρίσκονταν στην Κριμαία εκπαιδεύοντας Ρώσους πιλότους να χρησιμοποιούν ιρανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Με πληροφορίες από Wall Street Journal

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση