ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ισπανία: Κραυγή γιατρών για την καταστροφική κατάσταση

«Τα κρεβάτια σε εντατικές είναι περιορισμένα. Δυστυχώς πρέπει να διαλέξεις ασθενείς. Δεν μπορούμε να στείλουμε έναν 90χρονο σε εντατική όταν ένας 30χρονος το χρειάζεται»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Συνταρακτικές εικόνες από το εκθεσιακό κέντρο Iferma της Μαδρίτης, το οποίο έχει μετατραπεί σε νοσοκομείο για τα κρούσματα κορωνοϊού, περιγράφουν οι γιατροί, οι οποίοι υποχρεώνονται να φορούν ακόμη και σακούλες σκουπιδιών διότι δεν έχουν τις απαραίτητες στολές.

Στο Κέντρο Iferma στέλνονται τα κρούσματα που έχουν ήπια συμπτώματα από άλλα νοσοκομεία της ισπανικής πρωτεύουσας, τα οποία έχουν γεμίσει με ασθενείς. Όταν φτάνει κάποιος ασθενής με βαριά συμπτώματα ή η κατάσταση του επιδεινώνεται και πρέπει να διασωληνωθεί οι γιατροί έρχονται αντιμέτωποι με το δίλημμα ποιος θα πρέπει να πάρει κρεβάτι σε εντατική. 

«Κάποιοι μεταφέρονται στις εντατικές των νοσοκομείων αλλά υπάρχουν και άλλοι που εξαιτίας της ηλικίας τους ή επειδή έχουν κι άλλες ασθένειες είναι υποψήφιοι για νάρκωση. Τα κρεβάτια σε εντατικές είναι περιορισμένα. Δυστυχώς πρέπει να διαλέξεις ασθενείς. Δεν μπορούμε να στείλουμε έναν 90χρονο σε εντατική όταν ένας 30χρονος το χρειάζεται... Είναι πολύ δύσκολο» λέει στην ισπανική εφημερίδα El Pais η γιατρός Κάρμεν. 

Από την ημέρα που ξεκίνησε να εργάζεται στo Κέντρο Iferma έχει δώσει εξιτήριο σε 5 ανθρώπους. Την περασμένη Τρίτη χρειάστηκε να ναρκώσει μία 87χρονη γυναίκα λίγο πριν πεθάνει. Είναι μία στιγμή που δεν θα ξεχάσει ποτέ, όπως λέει στην εφημερίδα. «Είναι πολύ λυπηρό αλλά χαίρομαι που τα κατάφερα ώστε να μην πεθάνει μόνη της», είπε η Κάρμεν και εξήγησε ότι μόλις κατάλαβε ότι δεν υπάρχει τίποτα άλλο που να μπορεί να κάνει για την 87χρονη πήρε την κόρη της ασθενούς για να αποχαιρετιστούν. «Ήθελα να ακούσει την φωνή της κόρης της πριν ναρκωθεί. Κατά τη διάρκεια του τηλεφωνήματος η γιαγιά χαμογελούσε περιστασιακά. Άκουγα ότι μιλούσαν για την εγγονή της», είπε η Κάρμεν.

Αρκετοί γιατροί προσπαθούν να μένουν στο Κέντρο ακόμη κι όταν τελειώνει η βάρδια τους προκειμένου να βοηθήσουν συναδέλφους τους εάν χρειαστεί. «Μένω σε περίπτωση που κάποιος ζαλιστεί και πρέπει να ξανά μπω. Και εκείνη την ημέρα δουλεύω δωρεάν», είπε η 22χρονη νοσηλεύτρια, Άννα Γκονζάλες. 

Οι νοσηλευτές υποστηρίζουν ότι τα χειρότερα της πανδημίας δεν έχουν ακόμη έρθει στην Ισπανία και υποστηρίζουν ότι η κυβέρνηση τους έχει αφήσει χωρίς στολές και προστατευτικό υλικό, καθώς δεν θέλουν να γνωρίζουν τι πραγματικά συμβαίνει αυτή τη στιγμή στα ισπανικά νοσοκομεία. Υπάρχουν γιατροί, σύμφωνα με την ισπανική εφημερίδα, που φορούν ακόμη και σακούλες σκουπιδιών προκειμένου να συνεχίσουν την περίθαλψη ασθενών. 

«Οι αίθουσες υποδοχής και τα αποδυτήρια είναι γεμάτα με ιατρικές ποδιές, καπέλα και προσωπικό προστατευτικό εξοπλισμό που χρησιμοποιούσαμε πριν με μολυσμένους ασθενείς. Δεν υπάρχει ούτε ένα μέτρο απόσταση τους ενός ατόμου από το άλλο», λέει ανώνυμα μέλος του ιατρικού προσωπικού. 

«Εργάζομαι τρεις ημέρες συνεχόμενες και εδώ που βρίσκομαι δεν υπάρχει αντικαταστάτης. Υπάρχουμε λίγοι στις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης της Μαδρίτης και οι ασθενείς δεν είναι καθόλου καλά. Είναι εξαντλημένοι από τον πυρετό και την διάρροια που προκαλεί το φάρμακο Καλέτρα (για τον HIV) και μία απερίγραπτη λύπη», είπε μία από τις νοσοκόμες. 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X