ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ισραήλ: Εντάσεις κυοφορεί η κυβέρνηση Νετανιάχου

Προωθεί τον εποικισμό της Δυτικής Οχθης

ΠΗΓΗ: AP

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την επέκταση των παράνομων ισραηλινών εποικισμών στην κατεχόμενη Δυτική Οχθη έθεσε ως προτεραιότητα της κυβέρνησής του, που ορκίζεται σήμερα, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου, για να δεσμευθεί σε νομιμοποίηση δεκάδων τέτοιων οικισμών και την προσάρτησή τους στο κράτος του Ισραήλ.

Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Λικούντ και των μικρών σκληροπυρηνικών κομμάτων που απαρτίζουν τον νέο κυβερνητικό συνασπισμό περιλαμβάνει επίσης ρητορική εχθρική προς τα δικαιώματα των ΛΟΑΤΚΙ ατόμων, αμφιλεγόμενες νομοθετικές μεταρρυθμίσεις και γενναίες κρατικές επιχορηγήσεις για ορθόδοξους Εβραίους, οι οποίοι προτιμούν να ακολουθήσουν την ταλμουδική μελέτη παρά να βγουν στην αγορά εργασίας. Οι προγραμματικές αυτές δεσμεύσεις του Νετανιάχου θα εξευμενίσουν τους κυβερνητικούς του εταίρους, αλλά απειλούν να φέρουν τον πρωθυπουργό σε πορεία σύγκρουσης με σημαντική μερίδα της ισραηλινής κοινωνίας, καθώς και με παραδοσιακούς δυτικούς συμμάχους του Ισραήλ.

Την προγραμματική συμφωνία εκπόνησε επιτροπή για «την ανάπτυξη εποικισμών σε όλη τη γη του Ισραήλ, που περιλαμβάνει την Ιουδαία και τη Σαμάρια»», όπως αναφέρει το κείμενο, χρησιμοποιώντας τη βιβλική ορολογία για την Κατεχόμενη Δυτική Όχθη. Η διεθνής κοινότητα έχει χαρακτηρίσει παράνομους τους εβραϊκούς εποικισμούς, ενώ ο Λευκός Οίκος έχει προειδοποιήσει την επερχόμενη κυβέρνηση Νετανιάχου να μη λάβει πρωτοβουλίες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ανάφλεξη της έντασης.

Στις αρχές του μήνα, επικεφαλής εβραϊκών οργανώσεων στις ΗΠΑ συναντήθηκαν με Ισραηλινούς αξιωματούχους για να εκφράσουν την ανησυχία τους για τις ρατσιστικές και εξτρεμιστικές απόψεις πολλών εν αναμονή υπουργών της κυβέρνησης Νετανιάχου. Οι ακραίες απόψεις των συμμάχων του Νετανιάχου απειλούν να αποθαρρύνουν πολλούς Αμερικανοεβραίους από την ολόθερμη στήριξή τους προς το Ισραήλ.

Η προγραμματική συμφωνία μεταξύ του Λικούντ και του συνασπισμού Θρησκευτικός Σιωνισμός περιλαμβάνει επίσης δέσμευση για προσάρτηση όλης της Δυτικής Οχθης, «αφού επιλεγεί προσεκτικά η κατάλληλη στιγμή και αφού έχουν συνυπολογισθεί τα εθνικά και διεθνή συμφέροντα του κράτους του Ισραήλ». Μία τέτοια κίνηση, όμως, θα καθιστούσε το Ισραήλ διεθνή παρία και θα επιβεβαίωνε όσους συγκρίνουν την ισραηλινή πολιτική στη Δυτική Όχθη με αυτήν του καθεστώτος του απαρτχάιντ στη Νότια Αφρική.

Σχέδια επέκτασης των εβραϊκών εποικισμών, τους οποίους η διεθνής κοινότητα έχει χαρακτηρίσει παράνομους.

Ευνοείται ο Γκβιρ

Η συμφωνία ωφελεί πρωτίστως τον ακροδεξιό βουλευτή και από σήμερα υπουργό Εθνικής Ασφαλείας, Ιταμάρ Μπεν-Γκβιρ. Το χαρτοφυλάκιο του Μπεν-Γκβιρ τον καθιστά αρμόδιο για τις αστυνομικές επιχειρήσεις στα κατεχόμενα.

Ο κυβερνητικός συνασπισμός σχεδιάζει να ενισχύσει δραστικά τη χρηματοδότηση του ισραηλινού εποικισμού στην παλαιστινιακή πόλη της Χεβρώνας, όπου λίγες δεκάδες ορθόδοξοι Εβραίοι ζουν περιχαρακωμένοι σε οχυρά κτίρια στο κέντρο της πόλης. Το κόμμα του Μπεν-Γκβιρ, πιστό στα διδάγματα του δολοφονηθέντος ακροδεξιού ρατσιστή ραββίνου Μέιρ Καχάνε, επιδιώκει –μεταξύ άλλων– να τροποποιήσει τη νομοθεσία κατά των διακρίσεων, προκειμένου ιδιωτικές επιχειρήσεις να μπορούν να αρνούνται πελάτες εξαιτίας του θρησκεύματός τους. Μέλη του κόμματος του Μπεν-Γκβιρ προκάλεσαν κατακραυγή στις αρχές της εβδομάδας, όταν αποκάλυψαν ότι σχεδιάζουν να εκμεταλλευθούν την αλλαγή του νόμου προκειμένου καταστηματάρχες να αρνούνται την εξυπηρέτηση ομοφυλοφίλων.

Την κυβερνητική πολιτική εποικισμών θα αναλάβει ο Μπεζαλέλ Σμοτρίχ, επικεφαλής ακραίου θρησκευτικού κόμματος του συνασπισμού. Σε άρθρο του, που δημοσιεύθηκε την Κυριακή στον αμερικανικό Τύπο, ο Σμοτρίχ δεσμεύθηκε ότι δεν θα επιδιώξει την προσάρτηση της Δυτικής Οχθης, υποχωρώντας από τα αρχικά μαξιμαλιστικά αιτήματα του κόμματός του. Ο Σμοτρίχ, που αναλαμβάνει και το χαρτοφυλάκιο των Οικονομικών, αναμένεται να επιδοτήσει γενναιόδωρα τους εποίκους.

Ο Νετανιάχου σχεδιάζει τώρα τροπολογία από την πρώτη κιόλας νομοθετική περίοδο της Κνεσέτ, η οποία θα επιτρέπει στο κοινοβούλιο να ανατρέπει αποφάσεις του ανώτατου δικαστηρίου με απλή πλειοψηφία. Ο «Μπίμπι» προσπαθεί με τον τρόπο αυτό να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βαρύνουν για διαφθορά και κατάχρηση εξουσίας.

Δύο από τους υπουργούς, ο Αρι Ντέρι και ο Μπεν-Γκβιρ, έχουν καταδικασθεί από την ισραηλινή δικαιοσύνη. Ο πρώτος για φοροδιαφυγή και ο δεύτερος για ρατσιστικές δηλώσεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση