ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...

Ισραηλινά στρατεύματα στο κέντρο της πόλης της Γάζας

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η κύρια φάση της χερσαίας εισβολής έχει ξεκινήσει, με στρατεύματα να κινούνται βαθύτερα στο κέντρο της πόλης

ΠΗΓΗ: Reuters

Σε εξέλιξη βρίσκεται η εκτεταμένη επίθεση εναντίον της πόλης της Γάζας από τον στρατό του Ισραήλ , με τον υπουργό Αμυνας Ισραέλ Κατζ να δηλώνει ότι «η Γάζα καίγεται», την ώρα που μάρτυρες περιέγραφαν τους σφοδρότερους βομβαρδισμούς των τελευταίων δύο ετών πολέμου.

Αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού ανέφερε ότι η κύρια φάση της χερσαίας εισβολής έχει ξεκινήσει, με στρατεύματα να κινούνται βαθύτερα στο κέντρο της πόλης.

Ο στρατός εκτιμά πως περίπου 3.000 μαχητές της Χαμάς παραμένουν εκεί και προειδοποίησε ότι ο αριθμός των Ισραηλινών στρατιωτών που συμμετέχουν θα αυξηθεί τις επόμενες ημέρες.

Σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας στη Γάζα, τουλάχιστον 40 άνθρωποι σκοτώθηκαν μέσα στις πρώτες ώρες της επιχείρησης.

Βίντεο που περιήλθε σε γνώση του Reuters δείχνει κατοίκους να ψάχνουν στα συντρίμμια δύο πολυώροφων κτιρίων που καταστράφηκαν τη νύχτα.

Μια γυναίκα θρηνούσε την ώρα που ανασύρθηκε το σώμα ενός παιδιού.

Η επίθεση προκάλεσε μαζική έξοδο προς τον νότο και τη δυτική ακτή της Λωρίδας, με χιλιάδες Παλαιστίνιους να εγκαταλείπουν την πόλη με γαϊδούρια, καρότσια, οχήματα ή πεζή.

«Καταστρέφουν πύργους κατοικιών, τζαμιά, σχολεία και δρόμους. Σβήνουν τις μνήμες μας», ανέφερε ο 70χρονος Αμπου Τάμερ, που προσπαθούσε να διαφύγει με την οικογένειά του. Αλλοι κάτοικοι επέλεξαν να μείνουν, θεωρώντας ότι «είναι σαν να δραπετεύεις από τον θάνατο προς τον θάνατο».

Στηρίζουν οι ΗΠΑ, αντιδράσεις στην Ευρώπη

Η Ουάσιγκτον εξέφρασε στήριξη. Ο υπουργός Εξωτερικών Μάρκο Ρούμπιο, δίπλα στον πρωθυπουργό Νετανιάχου, τόνισε ότι ενώ προτιμάται διπλωματική λύση, «πρέπει να είμαστε έτοιμοι και για το ενδεχόμενο αυτό να μην συμβεί».

Αντίθετα, στην Ευρώπη αυξάνονται οι αντιδράσεις: η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι αύριο θα συμφωνήσει νέες κυρώσεις κατά του Ισραήλ, ενώ η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών Γιβέτ Κούπερ χαρακτήρισε την επίθεση «απερίσκεπτη και φρικτή» και ζήτησε άμεση κατάπαυση πυρός.

Παράλληλα, η Επιτροπή Ερευνας του ΟΗΕ κατέληξε ότι το Ισραήλ έχει διαπράξει γενοκτονία στη Γάζα, με υποκίνηση από κορυφαίους αξιωματούχους, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου. Το Ισραήλ απέρριψε το πόρισμα ως «σκανδαλώδες» και «ψεύτικο».

Στη συνοικία Τελ αλ-Χάουα, μάρτυρες έκαναν λόγο για πλήγματα από αέρα, θάλασσα και ξηρά, ακόμη και για χρήση ρομπότ με εκρηκτικά που προκάλεσαν τεράστιες εκρήξεις.

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις, 350.000 άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει την πόλη, με σχεδόν διπλάσιους να παραμένουν.

Ο ΟΗΕ και ανθρωπιστικές οργανώσεις μιλούν για «μαζική αναγκαστική εκτόπιση» χωρίς επαρκή τρόφιμα, ιατρική περίθαλψη ή συνθήκες υγιεινής.

Το υπουργείο Υγείας ανακοίνωσε τρεις ακόμη θανάτους από ασιτία το τελευταίο 24ωρο, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό στους 428 μέσα σε δύο μήνες.

Ανησυχίες εκφράζονται και εντός Ισραήλ. Ο αρχηγός Γενικού Επιτελείου Εγιάλ Ζαμίρ φέρεται να προειδοποίησε σε σύσκεψη με τον Νετανιάχου ότι η επιχείρηση ενδέχεται να εγκλωβίσει στρατεύματα ή να θέσει σε κίνδυνο ομήρους.

Οι οικογένειες των απαχθέντων συγκεντρώθηκαν έξω από το σπίτι του πρωθυπουργού, καταγγέλλοντας ότι οι αγαπημένοι τους βομβαρδίζονται ενώ παραμένουν στα χέρια της Χαμάς.

Κομισιόν σε Ισραήλ: «Σταματήστε την επίθεση»

Η Ευρωπαϊκή Ενωση κάλεσε τον ισραηλινό στρατό να σταματήσει τη χερσαία εισβολή στη βόρεια Γάζα, καθώς η Ενωση ετοιμάζεται να ενισχύσει προσεχώς την πίεση προς το Ισραήλ. 

«Η στρατιωτική επέμβαση θα οδηγήσει σε περισσότερη καταστροφή, περισσότερους θανάτους και περισσότερες εκτοπισμούς», δήλωσε ο Ανουάρ ελ Ανούνι, εκπρόσωπος της Κομισιόν. «Αυτό θα επιδεινώσει επίσης την ήδη καταστροφική ανθρωπιστική κατάσταση και θα θέσει σε κίνδυνο τη ζωή των ομήρων», πρόσθεσε. 

Την Τετάρτη, η επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Κάγια Κάλας, θα παρουσιάσει στους εκπροσώπους των κρατών-μελών προτάσεις για την αύξηση της πίεσης προς το Ισραήλ, ώστε να σταματήσει η επίθεση στη Γάζα.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

NEWSROOM

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: Reuters

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση