ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ιταλία - Μαφία και Covid: Μια διπλή πανδημία στην Καλαβρία

Οι εγκληματικές ομάδες έχουν αποσπάσει πόρους που δημιούργησαν μαζικά χρέη, οδηγώντας σε κλείσιμο 18 από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής

Newsroom Κ, Αθήνα

Η περιφέρεια της Καλαβρίας είναι μια από τις πιο φτωχές περιοχές της Ιταλίας αλλά και της Δυτικής Ευρώπης. Και ενώ ο ρυθμός μολύνσεων από COVID-19 και οι αριθμοί των νοσηλευομένων σε ΜΕΘ είναι σε χαμηλότερα επίπεδα σε σχέση με τον ιταλικό βορρά, το εύθραυστο σύστημα Υγείας της δέχεται μεγάλη πίεση, εξ’ ου και τέθηκε σε κατηγορία υψίστου κινδύνου.

Η Καλαβρία έχει αντιμετωπίσει εμπόδια στην πρόοδό της μετά από δεκαετίες κακής πολιτικής διαχείρισης αλλά και λεηλασιών από τη μαφία της, γνωστή και ως «Ντραγκέτα», η οποία έχει διεισδύσει στο σύστημα Υγείας.

Οι εγκληματικές ομάδες έχουν αποσπάσει πόρους που δημιούργησαν μαζικά χρέη, οδηγώντας σε κλείσιμο 18 από τα δημόσια νοσοκομεία της περιοχής αλλά και σε σημαντικό περιορισμό κλινών και προσωπικού.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, ένας ανώτατος τοπικός πολιτικός συνελήφθη, κατηγορούμενος για ξέπλυμα χρήματος μέσω φαρμακείων ελεγχόμενων από τη «Ντραγκέτα» με αντάλλαγμα την υποστήριξη της μαφίας.

Η διαφθορά προκάλεσε περαιτέρω επιδείνωση σοβαρών πολιτικών αδυναμιών: δύο υγειονομικοί επίτροποι της περιοχής απολύθηκαν κατά τον προηγούμενο μήνα. Ο ένας απομακρύνθηκε επειδή ισχυρίστηκε ότι οι προστατευτικές μάσκες είναι άχρηστες και ότι ο μόνος τρόπος να προσβληθεί κανείς από τον ιό ήταν να φιλήσει με γλώσσα ένα μολυσμένο άτομο για 15 λεπτά.

Οι δύο υποψήφιοι που επέλεξε η κυβέρνηση αρνήθηκαν το συγκεκριμένο πόστο.

«Η Καλαβρία βρέθηκε χωρίς τα κατάλληλα νοσοκομεία προκειμένου να ανταπεξέλθει στις ελάχιστες απαιτήσεις [της κρίσης] του κορωνοϊού – και έτσι ολόκληρο το σύστημα εισήλθε σε κατάσταση κατάρρευσης», δήλωσε ο Σάντο Τζοφρέ, ένας γυναικολόγος, ο οποίος ως επικεφαλής της τοπικής υγειονομικής αρχής, αποκάλυψε μια απάτη πριν από πέντε χρόνια, ωστόσο , όπως λέει, οι αρχές τον έκαναν να σιωπήσει.

Αυτή η κατάσταση έκτακτης ανάγκης παραλύει την οικονομία της Καλαβρίας, καθώς ο προσδιορισμός της ως «κόκκινη ζώνη» έχει οδηγήσει σε κλείσιμο επιχειρήσεων για δεύτερη φορά φέτος.

«Τόσο η Ντραγκέτα όσο και η Covid είναι πανδημίες», λέει ιδιοκτήτης εστιατορίου στην περιοχή.

«Θα αντιμετωπίσουμε τον ιό με ένα εμβόλιο, αλλά η μάχη κατά της μαφίας θα διαρκέσει περισσότερο», προσθέτει.

Η Ιταλία έχει αρχίσει να βλέπει μια «επιπέδωση» στην καμπύλη των μολύνσεων, ενώ ο ρυθμός αναπαραγωγής του ιού έχει πέσει κάτω από 1 σε αρκετές περιοχές, συμπεριλαμβανομένης της Καλαβρία, η οποία πέρασε πλέον από την κατηγορία «κόκκινη ζώνη» στην «πορτοκαλί ζώνη», χαλαρώνοντας τα μέτρα για τις τοπικές μετακινήσεις.

Όμως σε αυτή την πληγωμένη γωνιά της Ιταλίας, ο κορωνοϊός κατάφερε να φέρει στην επιφάνεια τον ευάλωτο πυρήνα της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Το μετέωρο βήμα του Χάρη

«Η ομοσπονδία με σωστό περιεχόμενο δεν είναι "αναξιόπιστο πολιτικό στερότυπο". ΟΙ καταξιωμένοι διεθνώς ...»
Πέτρος Θ. Παντελίδης  |  21:17

Υποψήφιος με την ΔΗΠΑ ο Αντρέας Πιτσιλλίδης

«Πολιτικοί τυχοδιώκτες της Κύπρου ενωθείτε!!!!!»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  22:21

Μας πήρε ο δαίμονας

«Η ε/κ αρχουσα ταξη απο το 1955, δια πυρος και σίδηρου, επιδιωξε τη μονοπωληση της εξουσιας, στη Κυπρο, ...»
levant  |  20:24

Συνάντηση Αβέρωφ-Σιζόπουλου για τους προϋπολογισμούς

«Κορώνες σούπερ πατριωτισμού και μάχης κατά της Διαφθοράς από τον Σιζόπουλο αλλά εντελώς τυχαίως η Προεδρία ...»
Γιάννης Σαβεριάδης  |  16:21

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Εκρήξεις στο Άκκουγιου

Υλικές ζημιές σε κτίρια και εγκαταστάσεις που γειτνιάζουν με τον πρώτο πυρηνικό σταθμό της Τουρκίας
Του Νίκου Στέλγια
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Δυναμικό ξεκίνημα Μπάιντεν

Με σειρά προεδρικών διαταγμάτων ξηλώνει την κληρονομιά Τραμπ. Η πρώτη δέσμη θα υπογραφεί αμέσως μετά την αυριανή ορκωμοσία. ...
Newsroom Κ, Αθήνα
 |  ΚΟΣΜΟΣ