ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ήττα για παραδοσιακές δυνάμεις και ένα παιχνίδι πόκερ για τις κορυφαίες θέσεις της ΕΕ

Άνοδος και για την ακροδεξιά, η οποία όμως δεν εντυπωσίασε όσο οι φιλελεύθεροι και μετά βίας πραγματοποίησε μεγαλύτερο άλμα από τους Πράσινους.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υποχώρηση των παραδοσιακών κεντροδεξιών και κεντροαριστερών κομμάτων και παράλληλη άνοδο των φιλελεύθερων, των πράσινων και των ακροδεξιών φανερώνουν οι πρώτες επίσημες εκτιμήσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την κατανομή εδρών στις ευρωεκλογές.

Το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα χάνει 43 έδρες σε σχέση με τις κάλπες του 2014 και εκτιμάται πως θα περιοριστεί στους 173 ευρωβουλευτές. Ανάλογη είναι η κατάσταση για την συμμαχία Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, η κοινοβουλευτική ομάδα της οποίας συρρικνώνεται κατά 38 μέλη και πέφτει στις 147 έδρες.

Στην πράξη τα δύο παραδοσιακά μπλοκ χάνουν την μεταξύ τους πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο για πρώτη φορά, καθώς ελέγχουν 320 έδρες από τις 751 της Ολομέλειας. Αυτό σημαίνει πως θα χρειαστούν εταίρους για την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και για τους διορισμούς σε άλλα σημαντικά αξιώματα στις Βρυξέλλες.

Παράγοντας-κλειδί κατά την επόμενη πενταετία θα είναι η ομάδα ALDE των φιλελεύθερων, η οποία εκτιμάται πως θα εκτοξευτεί στις 102 έδρες, αυξάνοντας την εκπροσώπησή της κατά 33 ευρωβουλευτές σε σχέση με την απερχόμενη σύνθεση.

Ένας ακόμα μετεκλογικός «παίχτης» θα είναι οι Πράσινοι, που αναδεικνύονται τέταρτη δύναμη με 71 έδρες, έναντι 52 που είχαν το 2014.

Η ακροδεξιά από την πλευρά της αυξάνει την δύναμή της κατά 21 έδρες, φτάνοντας τους 58 βουλευτές, όμως δεν είναι σαφές εάν θα μπορέσει να επηρεάσει την λειτουργία των ευρωπαϊκών θεσμών, ειδικά σε περίπτωση που τα μεγαλύτερα μπλοκ καταφέρουν να συνεργαστούν μεταξύ τους.

Υπάρχουν και 37 ευρωβουλευτές που δεν ανήκουν σε οποιαδήποτε από τις ευρω-ομάδες.

Ο αριθμός των ευρωβουλευτών θα μειωθεί σε 705 μετά την ολοκλήρωση του Brexit. Η Ελλάδα θα παραμείνει στις 21 έδρες, ενώ σε άλλες χώρες θα υπάρξει μικρή αύξηση της εκπροσώπησης.

Η κατανομή των κορυφαίων θέσεων

Θα είναι ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από τη Γερμανία ή ο επόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας; Ένα πράγμα είναι βέβαιο: μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές, και οι δύο θέσεις δεν θα πάνε σε Γερμανούς», γράφει η γερμανική εφημερίδα Tagesspiegel.

Μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές θα αλλάξουν πολλές ευρωπαϊκές κορυφαίες θέσεις. Μεταξύ άλλων, η θέση του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, αλλά και αυτή η θέση του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές στις Βρυξέλλες, δύο Γερμανοί συζητιώνται για τις δύο αυτές θέσεις: Ο επικεφαλής της ομάδας του ΕΛΚ στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Μάνφρεντ Βέμπερ, θα μπορούσε να είναι ο διάδοχος του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ. Και ο πρόεδρος της Bundesbank, Γενς Βάιντμαν είναι υποψήφιος για τη διαδοχή του επικεφαλής της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι.

Ο Αντιπρόεδρος της CSU, Μάνφρεντ Βέμπερ, είναι υποψήφιος πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής ως ηγέτης του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ). Ωστόσο, ο Βέμπερ πρέπει να αντιμετωπίσει δύο σοβαρές δυσκολίες: Πρώτον, δεν είναι βέβαιο ότι θα μπορέσει να συγκεντρώσει την απαραίτητη πλειοψηφία των ευρωβουλευτών μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Το δεύτερο εμπόδιο για τον Βέμπερ έγκειται στην αντίθεση του Γάλλου Προέδρου Εμανουέλ Μακρόν κατά της αρχής του «κορυφαίου υποψηφίου», που ίσχυσε στις ευρωεκλογές του 2014. «Δεν πρέπει να επαναλάβουμε την κατάσταση αυτή του 2014», λέει ένας στενός σύμβουλος του Μακρόν.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας επιμένει ότι δεν εναπόκειται μόνο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να χρίσει τον διάδοχο του Γιούνκερ, αλλά πρέπει να έχουν σημαίνοντα λόγο οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων. Ο Μακρόν και οι υπόλοιποι ηγέτες των χωρών μελών της ΕΕ θέλουν να συζητήσουν την επόμενη Τρίτη στη σύνοδο κορυφής τις επικείμενες αποφάσεις για τα κορυφαία ευρωπαϊκά αξιώματα.

Πρόσφατα, κατά τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στο Σίμπιου της Ρουμανίας στις αρχές Μαΐου συζητήθηκε το θέμα και ο Μακρόν επανέλαβε την αντίθεσή του στην αρχή του κορυφαίου υποψηφίου. «Η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ υποστηρίζει μεν την υποψηφιότητα Βέμπερ, αλλά έχει πολλές επιλογές» γράφει η Tagesspiegel.

O διάδοχος του Ντράγκι στην ΕΚΤ

«Για πρώτη φορά στην ιστορία της ΕΚΤ-του ανώτατoυ οργάνου χάραξης πολιτικής της νομισματικής ένωσης, η Ιταλία μπορεί να μην έχει εκπρόσωπο στο διοικητικό συμβούλιο μετά την αποχώρηση του Μάριο Ντράγκι ο οποίος αποχωρεί το φθινόπωρο μετά από οκτώ χρόνια στο τιμόνι», γράφουν οι Financial Times.

H βρετανική εφημερίδα υπενθυμίζει ότι από τη γέννηση της ΕΚΤ το 1998, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία της ευρωζώνης κατείχε πάντα τη μία από τις έξι θέσεις του συμβουλίου που διαμορφώνει τα πάντα, από τον τρόπο με τον οποίο η ΕΚΤ ανταποκρίνεται στις δημοσιονομικές κρίσεις μέχρι και την καθημερινή λειτουργία του θεσμού.

Ξαφνικά, το τελευταίο διάστημα ακούγεται για την ηγεσία της ΕΚΤ και πάλι το όνομα του Γενς Βάιντμαν.

Τον Αύγουστο του 2018 είχε ειπωθεί ότι η Μέρκελ μπορεί να μην στηρίξει τον Βάιντμαν να αναλάβει την κορυφαία θέση στην Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, προκειμένου να προωθήσει την υποψηφιότητα Βέμπερ ως επικεφαλής της Ευρωπαικης Επιτροπής. «Κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο λένε όμως τώρα ότι ο Βέμπερ έχει ελάχιστες πιθανότητες και ο Βάιντμαν φαίνεται να έχει τώρα μια δεύτερη ευκαιρία» γράφει η γερμανική εφημερίδα.

«Πρώην σύμβουλος της Καγκελαρίου Μέρκελ ο Βάιντμαν θεωρείται ότι είναι υποστηρικτής της συντηρητικής νομισματικής πολιτικής - και επέκρινε την χαλαρή νομισματική πολιτική του Μάριο Ντράγκι. Ο Βάιντμαν πρέπει να πείσει κυρίως Ιταλούς, Ισπανούς, Έλληνες και οι Πορτογάλους, επειδή οι τέσσερις αυτές χώρες έχουν τη δυνατότητα να αντιταχθούν στην υποψηφιότητά του» εκτιμά η Tagesspiegel

Πάντως, ο Βάιντμαν μιλώντας στις 16 Μαΐου στο Αμβούργο δεν δίστασε να επαινέσει τη νομισματική πολιτική του Ντράγκι. «Χωρίς τα ειδικά μέτρα νομισματικής πολιτικής, η μακροοικονομική ανάπτυξη θα ήταν πιθανώς ασθενέστερη, η ανάπτυξη της απασχόλησης υποτονική και η ανεργία μεγαλύτερη», δήλωσε ο Βάιντμαν. «Πρέπει να πείσει όμως και τους άλλους», λένε κυβερνητικοί κύκλοι στο Βερολίνο. Ο Βάιντμαν διατηρεί επίσης μια καλή σχέση με τον Ομοσπονδιακό Υπουργό Οικονομικών Ολαφ Σολτς οπότε αυτό μπορεί να βοηθήσει την υποψηφιότητά του.

Το Παρίσι επίσης δεν έχει ουσιαστικά τίποτα εναντίον του Βάιντμαν. «Δεν ήταν ποτέ προσέγγισή μας να ασκούμε βέτο σε μεμονωμένα ονόματα», λέει το Ελιζέ.

«Οι πιθανότητες ανάδειξής του ευέλικτου Βάιντμαν στην προεδρία της ΕΚΤ αυξάνονται» γράφει η γερμανική FAZ. “ Θεωρείται ικανός. Και, εξάλλου, πολλοί βορειοευρωαπαίοι που προσβλέπουν στη σταθερότητα επιθυμούν έναν Γερμανό στην ηγεσία της ΕΚΤ. Επιπλέον, ο ίδιος ο Βάιντμαν φαίνεται πως προσπαθεί να κάνει αποδεκτή την «εικόνα» του και στους νοτιοευρωπαίους -αν και όχι παίρνοντας ξεκάθαρες θέσεις δημοσίως. Θέλει να μην εμφανίζεται τόσο «σκληροπυρηνικός» όσο πολλοί πιστεύουν. Δε γίνεται, ωστόσο, εύκολα πιστευτός. Κι αν αναγκαστεί να ακολουθήσει ηπιότερη στάση θα είναι επειδή η οικονομική συγκυρία στη Γερμανία και στην Ευρώπη δεν είναι ανθηρή. Αλλά και επειδή δεν μπορεί να αλλάξει από μόνος του την πολιτική της ΕΚΤ. Αν λοιπόν, βρεθεί γερμανός στη ηγεσία της ΕΚΤ ίσως, σε περίπτωση που συνεχιστεί η οικονομική επιβράδυνση, να χαλαρώσει ακόμα περισσότερο τη νομισματική της πολιτική. Γιατί αυτό θα συνιστούσε «ασφάλεια ζωής» για το ευρώ. Και για να πείσει τις αγορές και τους πολίτες ότι κάτι τέτοιο είναι αναγκαίο» τονίζει η FAZ.

Ο «παράγοντας» Φρανς Τίμερμανς

Ο σοσιαλδημοκράτης Φρανς Τίμερμανς, πρώτος αντιπρόεδρος της Κομισιόν και κορυφαίος υποψήφιος των ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών ,φαίνεται να ενισχύει τις πιθανότητές του ,μετά το καλό αποτέλεσμα που φαίνεται να αποσπά το κόμμα του στις ευρωεκλογές που διεξήχθησαν την Πέμπτη στην Ολλανδία. «Ο αγώνας για το ποιος θα έχει την πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και ποιος θα είναι ο επόμενος Πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής είναι ανοιχτός», τονίζει ο Ακίμ Ποστ, Γενικός Γραμματέας των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.

«Οι Σοσιαλδημοκράτες ονειρεύονται μια αριστερή πλειοψηφία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο», γράφει η γερμανική Handelsblatt, εκτιμώντας ότι ο Φρανς Τίμερμανς «θα μπορούσε να γίνει πρόεδρος της Επιτροπής».

«Ο Τίμερμανς είναι μαχητής και στην εκλογική εκστρατεία εξέπληξε με τις ριζοσπαστικές προτάσεις του όσον αφορά την προστασία του κλίματος» γράφει η γερμανική εφημερίδα. Σε αντίθεση με τον Βέμπερ, ο Τίμερμανς έχει μεγάλη κυβερνητική εμπειρία. Το 2012 έγινε Υπουργός Εξωτερικών, μετά τις ευρωεκλογές του 2014, ο Πρωθυπουργός της Φιλελεύθερης Δημοκρατίας Μαρκ Ρούττε τον έστειλε στις Βρυξέλλες ως Επίτροπο της ΕΕ.

Οι πιθανότητες της Μάργκρετ Βέσταγκερ

«Δεν αποκλείεται για πρώτη φορά μια γυναίκα να γίνει πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής» εκτιμά η Tagesspiegel. Πρόκειται για την Δανέζα Επίτροπο Ανταγωνισμού ,η οποία απέκτησε όνομα με τη στάση της απέναντι στους κολοσσούς Google,Amazon ,Facebook και Apple, στους οποίους επέβαλε πρόστιμα πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Κορυφαία υποψήφια των Φιλελευθέρων η Βέσταγκερ ελπίζει βάσιμα να διαδεχθεί τον Γιούνκερ καθώς οι Φιλελεύθεροι θέλουν να σχηματίσουν μια κοινή κοινοβουλευτική ομάδα μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές στο Στρασβούργο Κοινοβούλιο με τους ευρωβουλευτές του γάλλου προέδρου Μακρόν.

Ωστόσο η Βέσταγκερ έχει ένα μειονέκτημα: Στο Ευρωπαϊκό παιχνίδι εξουσίας ισχύει ο κανόνας: Όποιος προταθεί από τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων για διάδοχος του Γιούνκερ πρέπει να επιβεβαιωθεί αργότερα και στο Στρασβούργο. Και πολλοί ευρωβουλευτές εκτιμούν ότι η Βέσταγκερ δεν έπαιξε σημαντικό ρόλο στην ευρωπαϊκή προεκλογική εκστρατεία.

Αυστρία-ευρωεκλογές: Ο Κουρτς πανηγυρίζει τη νίκη του, παρά την κυβερνητική κρίση που συνταράσσει τη χώρα

Τη μεγάλη νίκη που πέτυχε το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα του κατά τις σημερινές εκλογές στην Αυστρία για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκθείασε μιλώντας σε εκατοντάδες οπαδούς του στα γραφεία του κόμματος ο Αυστριακός ομοσπονδιακός καγκελάριος, εκφράζοντας επανειλημμένα ευχαριστίες στους ψηφοφόρους του και επαναλαμβάνοντας πολλές φορές ότι το ποσοστό του 34,5% (κατά 7,5 μονάδες αυξημένο σε σχέση με τις Ευρωεκλογές του 2014) είναι το μεγαλύτερο που έχει επιτευχθεί ποτέ σε Ευρωεκλογές.

Στη σύντομη ομιλία του, που συνοδεύονταν από τις επευφημίες των οπαδών και στελεχών του κόμματός του, ο Σεμπάστιαν Κουρτς, αφού συνεχάρη τους υποψηφίους του Λαϊκού Κόμματος, επισήμανε επίσης πως η διαφορά των ποσοστών του δευτέρου κόμματος, του Σοσιαλδημοκρατικού της αντιπολίτευσης, από το δικό του κόμμα (11 ποσοστιαίες μονάδες), είναι η μεγαλύτερη που υπήρξε ποτέ.

Τόνισε ακόμη πως το μήνυμα που στέλνεται από τη σημερινή εκλογική αναμέτρηση στην Αυστρία δεν είναι μόνον η νίκη του Λαϊκού Κόμματος, του πολιτικού κέντρου, που θα έχει θετική επιρροή στην ανάδειξη του επικεφαλής υποψηφίου του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος για τη θέση του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μάνφρεντ Βέμπερ, αλλά και η υψηλή συμμετοχή σε αυτές τις εκλογές.

Ευχαριστίες απέστειλε ο Σεμπάστιαν Κουρτς και για την στήριξη που δέχθηκε όλες τις προηγούμενες ημέρες από όλους εκείνους που, όπως και ο ίδιος, υποστηρίζουν, όπως είπε, την σταθερότητα στην χώρα.

Υπενθυμίζεται πως ο καγκελάριος και αρχηγός του Λαϊκού Κόμματος καταβάλλει προσπάθειες να επιβιώσει κατά την πρόταση μομφής εναντίον του, αύριο Δευτέρα στην αυστριακή Βουλή, σε σχέση με την αποκαλούμενη "Υπόθεση Ίμπιζα", το πρωτοφανές σκάνδαλο διαφθοράς του μέχρι πρόσφατα κυβερνητικού εταίρου του, του παραιτηθέντα αντικαγκελάριου και αρχηγού του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε, που συνταράσσει εδώ και πάνω από μία εβδομάδα την Αυστρία.

Μετά την αποπομπή του υπουργού Εσωτερικών Χέρμπερτ Κικλ και την παραίτηση όλων των υπουργών των προερχομένων - όπως και ο Κικλ -- από το συγκυβερνών έως την περασμένη Τρίτη, ακροδεξιό εθνικιστικό Κόμμα των Ελευθέρων, ο Αυστριακός καγκελάριος ηγείται πλέον μίας μεταβατικής κυβέρνησης μειοψηφίας, η οποία θα πρέπει να οδηγήσει τη χώρα στις πρόωρες βουλευτικές εκλογές τον αρχόμενο Σεπτέμβριο.

Για την αποδοχή της πρότασης μομφής - που έχει καταθέσει το κόμμα "Λίστα Τώρα" -- απαιτούνται οι ψήφοι των 92 από το σύνολο των 183 βουλευτών της αυστριακής Βουλής, κάτι που θα μπορούσε να προκύψει ήδη από μία υπερψήφισή της από τους βουλευτές των Σοσιαλδημοκρατών (που διαθέτουν 52 έδρες) και των Ελευθέρων (51).

Στο εσωτερικό, τόσο των Σοσιαλδημοκρατών όσο και των Ελευθέρων, δεν έχει ολοκληρωθεί η συζήτηση ως προς τη στάση τους κατά την ψηφοφορία για την πρόταση μομφής, που έχει διατυπώσει η "Λίστα Τώρα", ή για το εάν θα υπάρξει από την πλευρά τους πρόταση με άλλη διατύπωση, ενώ την Παρασκευή είχε τεθεί και θέμα για διεξαγωγή μυστικής ψηφοφορίας για την πρόταση μομφής ώστε οι βουλευτές να μπορέσουν να ψηφίσουν κατά συνείδηση.

Ιταλία: Πρώτο κόμμα αναδεικνύεται η Λέγκα του Σαλβίνι

Η ακροδεξιά παράταξη της Λέγκα φέρεται να αναδείχθηκε μεγαλύτερο κόμμα στις εκλογές της Κυριακής, ξεπερνώντας τον κυβερνητικό του εταίρο, το Κίνημα Πέντε Αστέρων (M5S, «αντισυστημικό»), που έχει απολέσει σχεδόν το ένα τρίτο της εκλογικής του βάσης μέσα σε έναν χρόνο, σύμφωνα με τα exit poll που μεταδόθηκαν από τέσσερα ιταλικά τηλεοπτικά δίκτυα.

Αν επιβεβαιωθεί, το αποτέλεσμα αυτό ενδέχεται να μεταβάλει σημαντικά την ισορροπία ισχύος στην ιταλική κυβέρνηση συμμαχίας, η οποία σπαράσσεται από έριδες, αλλά και να δώσει περισσότερη εξουσία στον ηγέτη της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι, που επιδιώκει να τεθούν σε εφαρμογή φοροαπαλλαγές πιθανόν παραβαίνοντας τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δημοσιονομικά.

Τα έξιτ πολ προβλέπουν ότι η Λέγκα θα λάβει από το 26,0 ως το 31,0% των ψήφων, από 17% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 6,2% στις προηγούμενες ευρωεκλογές, το 2014.

Η σκληρή στάση του Σαλβίνι, ειδικά στο ζήτημα της μετανάστευσης, πιστεύεται ότι συνέβαλε στην αύξηση του ποσοστού της Λέγκας.

Ωστόσο, νωρίτερα φέτος η ακροδεξιά παράταξη του Σαλβίνι συγκέντρωνε έως και το 37% των ψήφων, κάτι που υποδεικνύει ότι η ορμή του ανασχέθηκε κατά τι έπειτα από μήνες ταχείας ανόδου.

Το M5S, του οποίου ηγείται ο έτερος αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Λουίτζι ντι Μάγιο, έλαβε από 18,5% ως 23,0%, σύμφωνα με τα έξιτ πολ, από 32% στις βουλευτικές εκλογές του 2018 και 21,1% πριν από πέντε χρόνια.

Σύμφωνα με τα έξιτ πολ, το Δημοκρατικό Κόμμα (PD) φέρεται να συγκεντρώνει από το 20,5% ως το 25,0%, από 18,7% το 2018 και 40,8% το 2014 το 2014 και να μετατρέπεται στο δεύτερο κόμμα.

Προς θρίαμβο ο Φάρατζ, ήττα Εργατικών και συντριβή Συντηρητικών

Πρωτοφανούς μεγέθους ήττα προδιαγράφεται στις ευρωεκλογές για τα δύο μεγάλα κόμματα στο Ηνωμένο Βασίλειο, με το νεοσύστατο ευρωσκεπτικιστικό Κόμμα του Brexit του Νάιτζελ Φάρατζ να θριαμβεύει και τους Φιλελεύθερους Δημοκράτες να κατατάσσονται δεύτεροι.

Στο 42% της ενσωμάτωσης, ο κ. Φάρατζ κερδίζει το 31% των ψήφων και οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες, που θέλουν παραμονή στην ΕΕ μέσω δεύτερου δημοψηφίσματος, εξασφαλίζουν το 21%, προσπερνώντας τους Εργατικούς του Τζέρεμι Κόρμπιν που μένουν στο 15%.

Οι κυβερνώντες Συντηρητικοί σημειώνουν το χειρότερο εκλογικό αποτέλεσμα της ιστορίας τους με μόλις 9% των ψήφων, πίσω και από το Πράσινο Κόμμα που κερδίζει το 12% των ψήφων.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X