ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Καλύτερη πρόληψη και επένδυση στην υγεία ζητά η Επίτροπος Κυριακίδου

Έκκληση σε όλους να φροντίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους για να προλάβουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά μετά το «χάσμα υγείας» που προκάλεσε η πανδημία

ΚΥΠΕ

Έκκληση σε όλους να φροντίσουν καλύτερα τους εαυτούς τους για να προλάβουν τις καρδιαγγειακές παθήσεις, ειδικά μετά το «χάσμα υγείας» που προκάλεσε η πανδημία του κορωνοϊού, ανέφερε σε δήλωσή της με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καρδιάς στις 29 Σεπτεμβρίου η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, παρουσιάζοντας παράλληλα τις προσπάθειες στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health για βελτίωση της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων και άλλων χρόνιων παθήσεων.

Η κ. Κυριακίδου υπογράμμισε πως οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι «μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της εποχής μας στον τομέα της υγείας» καθώς κάθε χρόνο καταγράφονται πάνω από έξι εκατομμύρια νέα κρούσματα και πάνω από 1,8 εκατομμύρια άνθρωποι πεθαίνουν ως αποτέλεσμα καρδιοπαθειών.

«Ακόμη και πριν από την πανδημία, τα καρδιαγγειακά νοσήματα ήταν η κύρια αιτία θανάτου τόσο στην ΕΕ όσο και παγκοσμίως. Σήμερα, επ’ ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, θέτουμε αυτόν τον σημαντικό κίνδυνο για την υγεία στο επίκεντρο» τόνισε.

Η Επίτροπος επεσήμανε πως οι χρόνιες παθήσεις όπως οι καρδιαγγειακές παθήσεις, ο διαβήτης, η χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και ο καρκίνος όχι μόνο αποτελούν σημαντικές αιτίες θανάτου αλλά «αυξάνουν επίσης τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρότερης νόσου COVID-19» καθώς πολλοί θάνατοι από την νόσο «σημειώθηκαν σε ομάδες του πληθυσμού μεγαλύτερης ηλικίας που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις».

«Όλοι περάσαμε δύσκολες στιγμές κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού. Πολλές διαγνώσεις, εξετάσεις και θεραπείες έχουν αναβληθεί ή έχουν καθυστερήσει. Η πρόληψη των ασθενειών και οι δραστηριότητες προώθησης της υγείας έχουν ανασταλεί, ενώ η ψυχική υγεία των ανθρώπων έχει πληγεί», είπε.

Με άλλα λόγια, σημείωσε, «μια ήδη σοβαρή κατάσταση έχει καταστεί ακόμη πιο δύσκολη».

«Εάν θέλουμε να προλάβουμε τις καρδιαγγειακές παθήσεις, είναι καιρός να φροντίσουμε καλύτερα τους εαυτούς μας και να γεφυρώσουμε το χάσμα υγείας που δημιούργησε ο κορωνοϊός» τόνισε η Επίτροπος Κυριακίδου.

«Στις αρχές του τρέχοντος έτους, κάναμε ένα σημαντικό βήμα για να ενισχύσουμε το έργο μας όσον αφορά την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών νόσων με συστηματικό και ολοκληρωμένο τρόπο, δρομολογώντας τη νέα μας πρωτοβουλία “Healthier Together” (Υγιέστεροι μαζί)», ανέφερε η Επίτροπος.

Μέσω αυτής της πρωτοβουλίας, εξήγησε, «στηρίζουμε δράσεις για τη βελτίωση της υγείας και της ευημερίας των πολιτών, με χρηματοδότηση άνω των 150 εκατ. ευρώ στο πλαίσιο του προγράμματος EU4Health, με στόχο την ουσιαστική βελτίωση της πρόληψης των καρδιαγγειακών παθήσεων, τη βελτίωση της καρδιακής υγείας και τη γενικότερη αντιμετώπιση του διαβήτη και των καθοριστικών παραγόντων για την υγεία».

«Το έργο μας για την αντιμετώπιση των μη μεταδοτικών νόσων αποτελεί βασικό συμπλήρωμα των δράσεών μας στο πλαίσιο του ευρωπαϊκού σχεδίου για την καταπολέμηση του καρκίνου και συμβάλλει στην οικοδόμηση των θεμελίων μιας ισχυρής Ευρωπαϊκής Ένωσης Υγείας» όπως είπε.

«Ωστόσο, το ισχυρότερο εργαλείο όλων είναι η πρόληψη. Επενδύουμε στην υγεία μας κάθε μέρα και δίνουμε προσοχή στις συνήθειες που μας βοηθούν να βελτιώσουμε την υγεία της καρδιάς μας. Ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, το μήνυμά μου προς εσάς είναι απλό αλλά ζωτικής σημασίας: ακούστε την καρδιά σας» κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση