ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:35
 

Καναδάς: Το Κεμπέκ προωθεί απαγόρευση της μπούρκας

O νόμος για τη «θρησκευτική ουδετερότητα» θα απαγορεύσει την πλήρη κάλυψη όλων των γυναικών, αλλά και των επισκεπτριών

ΠΗΓΗ: skai.gr

Την απαγόρευση της μπούρκας για όλες τις δημόσιες υπαλλήλους, αλλά και όσες γυναίκες δέχονται δημόσιες υπηρεσίες, συζητά την Τρίτη η Εθνοσυνέλευση του Κεμπέκ.

O νόμος για τη «θρησκευτική ουδετερότητα», γνωστός ως Bill 62, θα απαγορεύσει την πλήρη κάλυψη όλων των γυναικών, αλλά και των επισκεπτριών, στα υπουργεία του Κεμπέκ, στα σχολικά συμβούλια, στα πανεπιστήμια, στα δημόσια νοσοκομεία, στα κέντρα ημερήσιας φροντίδας, στους δήμους και σε όλες τις άλλες τοπικές αρχές.

«Όσο η υπηρεσία παρέχεται, το πρόσωπο θα πρέπει να μην καλύπτεται» ξεκαθάρισε η υπουργός Δικαιοσύνης του Κεμπέκ, Στέφανι Βαλέ, προσθέτοντας ότι μια γυναίκα που συνήθως φοράει μπούρκα ή νικάμπ θα πρέπει να δείχνει το πρόσωπό της για όλη τη διάρκεια της διαμονής της σε δημόσιες υπηρεσίες.

Το νομοσχέδιο έχει προκαλέσει έντονη πολεμική στον Καναδά, με τους αντιπάλους του να κάνουν λόγο για «στοχοποίηση των μουσουλμάνων γυναικών».

Ο συμπρόεδρος της «Ένωσης Μουσουλμάνων του Κεμπέκ» και των «Μουσουλμάνων και Αράβων για την κοσμικότητα», Χαρούνο Μπουάζι, είπε ότι το νομοσχέδιο «σίγουρα» θα αμφισβητηθεί νομικά.

«Δεν μπορείτε να καταργήσετε θεμελιώδη δικαιώματα αν οι λόγοι δεν είναι πραγματικοί και επείγοντες, και σε αυτό το νομοσχέδιο δεν ισχύει ούτε το ένα ούτε το άλλο» δήλωσε ο Μπουάζι.

Από την πλευρά του, το μέλος του «Καναδικού Συμβουλίου Μουσουλμάνων Γυναικών στο Μόντρεαλ», Σαρίν Ασράφ, σχολίασε: «πιστεύω σε ένα ουδέτερο κράτος: το σωστό είναι να πιστεύει κανείς ό,τι θέλει. Το να αναγκάσεις μια γυναίκα να αποκαλύπτει το πρόσωπό της, ή να το καλύπτει, δεν συνιστά ‘’θρησκευτική ουδετερότητα’’».

Τα τελευταία επτά χρόνια, δύο παρόμοια νομοσχέδια δεν συγκέντρωσαν την απαιτούμενη πλειοψηφία - το 2010 και το 2013. Μάλιστα, το 2013, το νομοσχέδιο ήταν σαφώς αυστηρότερο από το σημερινό, καθώς απαγόρευε στους δημόσιους υπαλλήλους να φορούν οποιαδήποτε «εμφανή» θρησκευτικά σύμβολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Στο ψάξιμο συμμάχων για τις κυρώσεις

«Αρχίσαμε την επίρριψη ευθυνών στους άλλους. Η αντίσταση κάποιων μελών της Ε.Ε είναι δεδομένη, θα πρέπει ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  13:39

Πέντε μνηστήρες για αγορά ΜΕΔ 4 δισ.

«Γειά σου, Συμπλήρωμα της εποχής σε όλους σας, κάνουν το νέο έτος μετράνε και τα όνειρά σας γίνονται ...»
Martin Laura  |  12:51

Μάχη μέχρι την υστάτη για αλλαγές στο ψήφισμα

«Αντί να μεμψιμοιρούμε για την νέα εξέλιξη, θα μπορούσαμε να αδράξουμε την ευκαιρία και να υποβάλουμε ...»
YIANNOULIS  |  11:47

Ακιντζί: Στο Βερολίνο προέκυψε νέα ευκαιρία για λύση

«Λετε να ειναι τοσο βλακες οι ελληνοκυπριοι που θα παραδωσουν τα ενεργειακα κοιτασματα στους τουρκους ...»
Ντόμπρος Kελαήδης  |  23:33

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X