ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατασκοπευτικό θρίλερ: Ένα αερόστατο ανέβαλε το ταξίδι Μπλίνκεν στην Κίνα

Οι Κινέζοι, πάντως, διατείνονται ότι έχει «κυρίως μετεωρολογική αποστολή»

Kathimerini.gr

OYΑΣΙΓΚΤΟΝ. Με ανησυχία παρακολουθούσε χθες η Ουάσιγκτον την πορεία ενός κινεζικού αερόστατου, που φέρεται ύποπτο για κατασκοπεία υπέρ των Κινέζων και το οποίο εντοπίστηκε στον αμερικανικό εναέριο χώρο. Η Κίνα επιφυλάχθηκε αρχικά να ερευνήσει το ζήτημα, αλλά ζήτησε ψυχραιμία, τη στιγμή που οι σχέσεις των δύο χωρών είναι ήδη τεταμένες. Λίγο αργότερα ισχυρίστηκε πως έχει «κυρίως μετεωρολογική αποστολή», το γεγονός όμως ότι ο Αμερικανός ΥΠΕΞ, Αντονι Μπλίνκεν ανέβαλε το ταξίδι του στην Κίνα που ήταν προγραμματισμένο γι’ αυτό το Σαββατοκύριακο δείχνει πως η Ουάσιγκτον λαμβάνει σοβαρά το επεισόδιο. Το Πεντάγωνο αποφάσισε να μην καταρρίψει το αερόστατο, το οποίο πετούσε πάνω από δυνάμει ευαίσθητα σημεία, υπό τον φόβο ότι θα μπορούσαν να σημειωθούν τραυματισμοί ανθρώπων κατά την πτώση του. Σύμφωνα με τους New York Times, ο υπουργός Αμυνας, Λόιντ Τζ. Οστιν, συνομίλησε με ανώτατους αξιωματούχους όσο βρισκόταν στις Φιλιππίνες και ο πρόεδρος ενημερώθηκε και ρωτήθηκε «για στρατιωτικές λύσεις». Αξίζει να σημειωθεί ότι το αερόστατο εντοπίστηκε στη Μοντάνα, μια πολιτεία που διαθέτει 150 αποθήκες διηπειρωτικών πυραύλων.

  

Η χρονική συγκυρία περιπλέκει την κατάσταση, καθώς μέσα στο Σαββατοκύριακο αναμενόταν να ταξιδέψει στο Πεκίνο ο Μπλίνκεν και να συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας, Σι Τζινπίνγκ. Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ θα ήταν ο ανώτατος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν που επισκέπτεται την Κίνα, αν τελικά υλοποιούσε τα αρχικά σχέδιά του. «Η κινεζική πλευρά ζητάει συγγνώμη για την είσοδο του αερόστατου στον αμερικανικό εναέριο χώρο», ανέφερε η ανακοίνωση του κινεζικού ΥΠΕΞ, που απέδωσε το συμβάν σε «ανωτέρα βία» (force majeure). Τα κατασκοπευτικά αερόστατα διαθέτουν συνήθως ένα κομμάτι εξοπλισμού, π.χ. μια κάμερα που έχει εγκατασταθεί σε ένα αερόστατο και μεταφέρεται με τα ρεύματα του αέρα. Ο εξοπλισμός ενδέχεται επίσης να περιλαμβάνει ραντάρ και να κινείται με ηλιακή ενέργεια. Συνήθως, τέτοιου είδους αερόστατα ίπτανται σε ύψος 24.000-37.000 μέτρα, πολύ ψηλότερα από ό,τι τα αεροπλάνα, τα οποία δεν ξεπερνούν τις 12.000 μέτρα.

Οι ειδικοί θεωρούν αδύνατο να μην περίμεναν οι Κινέζοι ότι το αερόστατο θα εντοπιστεί και μάλλον αυτός ήταν ο στόχος τους: να φέρουν τις ΗΠΑ σε δύσκολη θέση και αν καταφέρουν να συγκεντρώσουν και κάποιες πληροφορίες ακόμη καλύτερα. Πάντως, συγκριτικά με άλλα εργαλεία που έχουν στη διάθεσή τους το Πεκίνο και ο κινεζικός στρατός, η αξία του κατασκοπευτικού αερόστατου στη συγκέντρωση απόρρητου υλικού είναι μάλλον περιορισμένη. Οι κατασκοπευτικοί και στρατιωτικοί δορυφόροι είναι πολύ σημαντικότεροι και αποτελεσματικότεροι στην παρακολούθηση των ΗΠΑ, σχολίαζαν ειδικοί.

Υπενθυμίζεται πως την Πέμπτη οι ΗΠΑ είχαν ανακοινώσει ότι επεκτείνουν τη στρατιωτική παρουσία τους στις Φιλιππίνες. Ωστόσο, αυτή η αποστολή με το αερόστατο δείχνει ότι ακόμη και όταν ο Κινέζος πρόεδρος Σι προσπαθεί να βελτιώσει τις σχέσεις με την Ουάσιγκτον και η ρητορική μαλακώνει, δεν υπάρχει πραγματικό ενδιαφέρον εκ μέρους του Πεκίνου για αυτοσυγκράτηση ή επούλωση των πληγών στις διμερείς σχέσεις, εκτιμούν Δυτικοί αναλυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Δεύτερες σκέψεις της Αγκυρας για το πρόγραμμα αναβάθμισης των μαχητικών. Η ψαλίδα ανάμεσα στις αεροπορικές δυνάμεις Ελλάδας ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ