ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κατέρρευσαν οι συνομιλίες για τη Λιβύη

Η αντιπροσωπεία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ αποσύρθηκε από αυτές

Kathimerini.gr

Εντατικές προσπάθειες καταβάλλουν τα Ηνωμένα Εθνη προκειμένου να διασώσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες για τη Λιβύη, οι οποίες κατέρρευσαν προτού καλά καλά ξεκινήσουν την Τρίτη, καθώς η αντιπροσωπεία της διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησης του πρωθυπουργού Φαγέζ Σαράζ αποσύρθηκε από αυτές.

Οι συνομιλίες μεταξύ της κυβέρνησης Σαράζ και του Λιβυκού Εθνικού Στρατού (ΛΕΣ) του στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ, που ελέγχει το μεγαλύτερο μέρος της χώρας, ξεκίνησαν το πρωί της Τρίτης, 18 Φεβρουαρίου 2020, στη Γενεύη. Στη διάρκεια της ημέρας, όμως, οι δυνάμεις του Χαφτάρ βομβάρδισαν το λιμάνι της Τρίπολης, που χρησιμεύει για να φτάνουν στη λιβυκή πρωτεύουσα τρόφιμα και φάρμακα, αλλά και όπλα, πολεμοφόδια και μισθοφόροι της Τουρκίας, η οποία ενισχύει τον Σαράζ.

Αρχικά ο ΛΕΣ είχε ανακοινώσει ότι έπληξε και βύθισε τουρκικό πλοίο στο λιμάνι της Τρίπολης, αργότερα όμως ανέφερε ότι χτύπησε αποθήκη όπλων. Θεωρώντας την επίθεση παραβίαση της εκεχειρίας, η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης Σαράζ αποχώρησε το βράδυ της Τρίτης από τις συνομιλίες, αν και δεν αναχώρησε από τη Γενεύη.

Στις 19 Φεβρουαρίου, ο Χαφτάρ συναντήθηκε στη Μόσχα με τον Ρώσο υπουργό Αμυνας Σεργκέι Σοϊγκού. Οι δύο άνδρες συμφώνησαν ότι η πολιτική λύση είναι η μοναδική επιλογή για την επίλυση της κρίσης στη Λιβύη, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του ρωσικού υπουργείου.

Από την πλευρά του, ο Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για τη ναυτική επιχείρηση που αποφάσισε η Ε.Ε. με στόχο την εφαρμογή του εμπάργκο όπλων στη Λιβύη. Μιλώντας σε βουλευτές του, ο Τούρκος πρόεδρος ισχυρίστηκε ότι «η Ε.Ε. δεν έχει δικαίωμα να παίρνει οποιαδήποτε απόφαση για τη Λιβύη», ενώ σε άλλο σημείο χαιρέτισε την απόφαση του Σαράζ να αποσύρει την αντιπροσωπεία του από τις συνομιλίες της Γενεύης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X