ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Τοπικές εκλογές - Βρετανία: Δύσκολα αποτελέσματα για τους Τόρις - «Κόκκινο» το Λονδίνο

Αναμένεται νίκη του αποσχιστικού Sinn Fein στις βουλευτικές της Β. Ιρλανδίας

Οι φετινές τοπικές εκλογές της Μεγάλης Βρετανίας είχαν χαρακτηριστεί ως το μεγαλύτερο τεστ για τον Μπόρις Τζόνσον. Και όχι αδίκως. Είναι οι πρώτες μετά το σκάνδαλο του Partygate και βέβαια οι πρώτες μετά το κύμα αυξήσεων του κόστους ζωής των Βρετανών. Όμως η εικόνα των μέχρι τώρα αποτελεσμάτων είναι ανάμεικτη για το κόμμα των Συντηρητικών καθώς είναι δύσκολη αλλά όχι καταστροφική.

Ο λόγος; Αν και έχουν χαθεί θέσεις κλειδιά για τους Συντηρητικούς, η μη σαρωτική νίκη των Εργατικών, του δεύτερου δηλαδή μεγαλύτερου κόμματος της χώρας, είναι κάπως καθησυχαστική για το κόμμα του Τζόνσον και για την μάχη που πρέπει να δώσει μέχρι τις επερχόμενες βουλευτικές εκλογές του Ηνωμένου Βασιλείου το 2024.

Τα αποτελέσματα μέχρι τώρα

Από τους 146 δήμους της Αγγλίας πάνω από τους μισούς έχουν βγάλει αποτελέσματα, ενώ η ξεκάθαρη εικόνα σε Ουαλία και Σκωτία θα φανεί αργότερα το απόγευμα. Η σημαντικότερη ήττα του Συντηρητικού κόμματος και η πραγματική πίεση για τον Τζόνσον βρίσκεται κυρίως στα δημοτικά συμβούλια του Λονδίνου. Χαρακτηριστικό ότι παραδοσιακοί δήμοι των Συντηρητικών όπως το Westminster, το Wandsworth και το Barnet πέρασαν στα χέρια των Εργατικών.

Αξίζει μάλιστα να σημειωθεί ότι το Westminster ανήκε στους Τόρις από τη δημιουργία του το 1964, ενώ το Wandsworth – ο γνωστός ως αγαπημένος δήμος της Μάργκαρετ Θάτσερ – ήταν θέση κλειδί για το κόμμα από το 1978.

Παρόλα αυτά και αν και ο ηγέτης των Εργατικών (Labour) Σερ Κιρ Στάρμερ πανηγυρίζει, δεν έχει σαρώσει τις εκλογές. Αντίθετα το κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατικών (Lib Dem) είναι αυτό που μαζεύει τις περισσότερες χαμένες θέσεις του Συντηρητικού κόμματος και κάποιες του Εργατικού.

Αντιδράσεις των κομμάτων

Ο μέχρι στιγμής μεγαλύτερος νικητής των εκλογών πρόεδρος των Φιλελευθέρων, Σερ Έντ Ντέιβι, έσπευσε να ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τους Εργατικούς στις επόμενες εκλογές. Από την μεριά του ο ηγέτης των Εργατικών Σερ Κιρ Στάρμερ δήλωσε ότι αυτές οι εκλογές είναι «σημείο καμπής» για το κόμμα του, το οποίο πλέον «μπαίνει ξανά σε τροχιά» επιτυχίας των επόμενων βουλευτικών εκλογών.

Από την άλλη ο Μπόρις Τζόνσον δεν έχει κάνει ακόμα καμία δήλωση, πράγμα που δείχνει το «μούδιασμα» του κόμματος από τα αποτελέσματα. Βέβαια κάποιοι Συντηρητικοί βουλευτές δεν έμειναν τόσο σιωπηλοί ρίχνοντας την ευθύνη της ήττας απευθείας στον ηγέτη τους. Χαρακτηριστική η δήλωση του Τόρι βουλευτή Ντέιβιντ Σίμονς, ο οποίος εξέφρασε την πεποίθηση ότι «η εμπιστοσύνη του κόσμου ίσως μπορέσει να αποκατασταθεί με την αλλαγή ηγεσίας».

Τα βλέμματα στραμμένα στη Β. Ιρλανδία

Σήμερα αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα αποτελέσματα των βουλευτικών εκλογών της Β. Ιρλανδίας καθώς το Μπρέξιτ φέρνει μια διαφορετική εικόνα. Για πρώτη φορά μετά τη συμφωνία της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 το αποσχιστικό κόμμα του Sinn Fein φαίνεται ότι θα επικρατήσει του ενωτικού κόμματος των DUP.

Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι η νίκη δεν οφείλεται απόλυτα στην αύξηση των υποστηρικτών του Sinn Fein αλλά κατά κύριο λόγο στον καταποντισμό των ενωτικών, μετά την οργή του κόσμου για το περιβόητο Πρωτόκολλο της Β. Ιρλανδίας και την αίσθηση ότι η χώρα απομονώθηκε από το υπόλοιπο Ηνωμένο Βασίλειο.

Πηγή: Deutsche Welle

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση