ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κίνα: Η ρεμδεσιβίρη δεν είχε «σημαντικό κλινικό όφελος» στην καταπολέμηση του κορωνοϊού

Η μελέτη διεξήχθη στο διάστημα 6 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου σε δέκα νοσοκομεία της Ουχάν.

ΠΗΓΗ: skai.gr

Το φάρμακο ρεμδεσιβίρη της εταιρείας Gilead «δεν έχει σημαντικό κλινικό όφελος» στην καταπολέμηση της Covid-19, σύμφωνα με μια μελέτη που δημοσιεύεται σήμερα στην ιατρική επιθεώρηση The Lancet και η οποία αντικρούει τις προηγούμενες διαβεβαιώσεις της αμερικανικής φαρμακοβιομηχανίας.

«Η φαρμακευτική αγωγή με ρεμδεσιβίρη δεν επιταχύνει τη θεραπεία, ούτε μειώνει τη θνητότητα της Covid-19 σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο», σύμφωνα με τη σύνοψη αυτής της μελέτης που διενεργήθηκε στην Κίνα.

Λίγο νωρίτερα η Gilead διαβεβαίωνε ότι μια άλλη κλινική μελέτη έδειξε «θετικά αποτελέσματα».

Τα αποτελέσματα της έρευνας που δημοσιεύεται στο Lancet είχαν διαρρεύσει στις 23 Απριλίου κατά λάθος. «Δυστυχώς, η δοκιμή μας έδειξε ότι μολονότι είναι ασφαλής και γίνεται καλά ανεκτή από τον οργανισμό, η ρεμδεσιβίρη δεν είχε σημαντικό όφελος σε σύγκριση με το ψευδοφάρμακο», σχολίασε ο καθηγητής Μπιν Κάο, εκ των βασικών συγγραφέων της μελέτης. «Δεν ήταν το αποτέλεσμα που ελπίζαμε, αλλά πρέπει να θυμόμαστε ότι δεν καταφέραμε να εντάξουμε (στην έρευνα) παρά μόνο 237 ασθενείς, αντί για 453 που ήταν ο στόχος, επειδή η επιδημία είχε τεθεί υπό έλεγχο στην Ουχάν», εξήγησε.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της μελέτης, αυτός ήταν και ο λόγος που η έρευνα σταμάτησε νωρίτερα απ’ όσο προβλεπόταν αρχικά. Και για αυτό χρειάζεται να γίνουν και άλλες μελέτες ώστε να καθοριστεί αν μια θεραπεία με υψηλότερες δόσεις ρεμδεσιβίρης ή σε συνδυασμό με άλλα αντιιικά φάρμακα θα ήταν πιο αποτελεσματική.

Η μελέτη διεξήχθη στο διάστημα 6 Φεβρουαρίου-12 Μαρτίου σε δέκα νοσοκομεία της Ουχάν. Για να είναι επιλέξιμοι, οι ασθενείς έπρεπε να παρουσιάζουν συμπτώματα για τουλάχιστον 12 ημέρες και να έχουν διαγνωστεί με πνευμονία, επιβεβαιωμένη και μέσω ακτινογραφίας. Οι 158 ασθενείς έλαβαν ρεμδεσιβίρη και οι υπόλοιποι 79 ψευδοφάρμακο για διάστημα 10 ημερών. Δεν διαπιστώθηκε καμία σημαντική διαφορά μεταξύ των δύο ομάδων, όσον αφορά τη βελτίωση της κλινικής κατάστασης των ασθενών (21 ημέρες κατά μέσο όρο για όσους λάμβαναν ρεμδεσιβίρη, 23 για τους υπόλοιπους) ούτε όσον αφορά τη θνητότητα (14% έναντι 13%).

«Αυτό δεν είναι το τέλος της ιστορίας για τη ρεμδεσιβίρη επειδή είναι σε εξέλιξη και άλλες μελέτες», σχολίασε ένας επιστήμονας που δεν συμμετείχε στην έρευνα, ο καθηγητής Σάαντ Σακίρ, ο διευθυντής του βρετανικού οργανισμού Drug Safety Research Unit.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Επιστροφή στην κανονικότητα σε ένα μη κανονικό κράτος

«Για να εχεις φυσιολογικο κρατος πρεπει να εχεις και φυσιολογικους ανθρωπους! Αλλα στον @manotopo που ...»
Γιωργος Χ  |  07:01

Η Τουρκία στη Λιβύη

«Πέδτα των Ευρωπαίων Χάρη μου εμείς τσ ξέρουμε...»
Αρμαγεδών  |  16:03

#PoliticsBlog Η επεισοδιακή αποχώρηση του Κώστα Κληρίδη και η «ντροπή»

«Ακόμα ένας καρεκλοκένταυρος γενικώς που έχει πέσει ακόμα πιο χαμηλά....»
Αρμαγεδών  |  18:54

#PoliticsBlog Το νέο Υπουργικό και τα σενάρια για 3η θητεία του Νίκαρου

«Επι εποχης Τασου ο Νικαρος δηλωνε οτι δεν επιθυμει να ειναι Προεδρος ενος κρατους με συνορα στο Ληδρα ...»
Γιωργος Χ  |  07:47

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X