ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κίνα: «Συναγερμός» για νέο ιό που μεταδίδεται από τα ζώα στον άνθρωπο

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από τον ιό

Ερευνητές έχουν αρχίσει να ιχνηλατούν έναν ιό που ταυτοποιήθηκε πρόσφατα στην Κίνα, με δεκάδες κρούσματα να έχουν ήδη καταγραφεί.

Ο ιός Langya εντοπίστηκε για πρώτη φορά στις βορειοανατολικές επαρχίες Σαντόνγκ και Χενάν στα τέλη του 2018, αλλά ταυτοποιήθηκε επίσημα από τους επιστήμονες μόλις την περασμένη εβδομάδα.

Σύμφωνα με επιστήμονες, ο ιός είναι πιθανό να μεταδόθηκε από τα ζώα στους ανθρώπους.

Τις πρώτες έρευνες για τον ιό παρουσίασαν στο New England Journal of Medicine, επιστήμονες από την Κίνα, τη Σιγκαπούρη και την Αυστραλία.

Ο εν λόγω ιός προκαλεί στους ανθρώπους συμπτώματα όπως πυρετό, κόπωση, βήχα, απώλεια όρεξης και μυικούς πόνους. Όσοι μολύνθηκαν ήταν εμπύρετοι, αναφέρουν οι επιστήμονες. Ο ιός ήταν το μόνο δυνάμει παθογόνο που εντοπίστηκε σε 26 από 35 ανθρώπους, κάτι που δείχνει πως ο «LayV ήταν η αιτία της εμπύρετης ασθένειας».

Μέχρι στιγμής, δεν έχουν καταγραφεί θάνατοι από τον ιό.

Όπως σημειώνουν οι ερευνητές, παραμένει ασαφές εάν ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από άνθρωπο σε άνθρωπο. Από τα 35 κρούσματα, τα περισσότερα αφορούσαν αγρότες και εργάτες.

«Η ιχνηλάτηση των επαφών εννέα ασθενών με 15 στενές επαφές στο οικογενειακό τους περιβάλλον, δεν έδειξε μετάδοση του LayV μέσω της στενής επαφής, αλλά το δείγμα μας ήταν πολύ μικρό για να μπορούμε να γνωρίζουμε αν ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων», αναφέρουν οι ερευνητές.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν την αλληλουχία του γονιδιώματος του LayV και προσδιόρισαν ότι επρόκειτο για ιό τύπου henipah, μια κατηγορία ζωονοσογόνων ιών RNA που περιλαμβάνει επίσης τον ιό Hendra και τον ιό Nipah. Ο ιός Hendra, που επηρεάζει τα άλογα και τους ανθρώπους και προέρχεται από την Αυστραλία, και ο ιός Nipah, που έχει προκαλέσει εστίες ασθενειών στη νοτιοανατολική Ασία, σχετίζονται αμφότεροι με υψηλά ποσοστά θνησιμότητας.

Ο LayV σχετίζεται περισσότερο με τον ιό Mojiang, ο οποίος εντοπίστηκε για πρώτη φορά στη νότια Κίνα.

Σημειώνεται ότ οι ειδικοί στις μολυσματικές ασθένειες έχουν προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η κλιματική κρίση και η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος θα αυξήσουν τον κίνδυνο μετάδοσης ιών από τα ζώα στον άνθρωπο.

Πηγή: Guardian

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Μετά την πρόταση του γκωλικού Σιοτί για συμμαχία με τη Λεπέν - Η πρώτη δημοσκόπηση μετά την προκήρυξη των εκλογών δίνει ...
ΠΗΓΗ: Reuters
 |  ΚΟΣΜΟΣ