ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλίμα αισιοδοξίας στο στρατόπεδο του Ερντογάν

Διαφορετική ανάγνωση από την αντιπολίτευση

ΚΥΠΕ

Κλίμα αισιοδοξίας επικρατεί στο στρατόπεδο της συντηρητικής κυβέρνησης λίγο μετά την ανακοίνωση των ανεπίσημων αποτελεσμάτων των τουρκικών προεδρικών και βουλευτικών εκλογών. Οι αναλυτές που βρίσκονται κοντά στην τουρκική κυβέρνηση εκτιμούν ότι πριν από λίγες ώρες, ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σημείωσε μια νέα, εντυπωσιακή εκλογική νίκη. Θεωρούν ότι παρά τις ελπίδες της Δύσης, ο κ. Ερντογάν κατάφερε να νικήσει για μια ακόμη φορά το μέτωπο της αντιπολίτευσης. 

Σε αντίθεση με το μέτωπο της συντηρητικής κυβέρνησης, το ανάγνωσμα της αντιπολίτευσης για το χθεσινό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό. Ορισμένοι αναλυτές της αντιπολίτευσης χαρακτηρίζουν ως επιτυχία το ποσοστό που εξασφάλισε η υποψηφιότητα του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου. Άλλοι αναλυτές «βλέπουν» επιπλοκές και προβλήματα στην εκλογική αντιπολίτευση της τουρκικής αντιπολίτευσης και Αριστεράς. 

Το κυβερνητικό στρατόπεδο «βλέπει» νίκη 

Ο Αμντουρραχμάν Σελβί, ο οποίος αρθρογραφεί στην φιλοκυβερνητική «Χιουρριγιέτ» και υποστηρίζει τις θέσεις της κυβέρνησης Ερντογάν, σε μια πρώτη του εκτίμηση για το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών αναφέρει ότι «το έθνος δεν άφησε μόνο του τον Ερντογάν» και ότι «τις εκλογές υπήρξε μόνο ένας ηττημένος, ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου». 

Σύμφωνα με το σημερινό άρθρο γνώμης του κ. Σελβί, «το έθνος έδωσε ακόμη, ένα μάθημα στον Τζο Μπάιντεν που είπε "αυτή τη φορά θα εξοντώσουμε τον Ερντογάν με δημοκρατικά μέσα, όχι με πραξικόπημα"».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, σε αντίθεση με το αποτέλεσμα που αναμενόταν σε ξένα κέντρα λήψης αποφάσεων, «οι ψήφοι της Συμμαχίας του Έθνους, στις χθεσινές εκλογές ήταν χαμηλοί. Η κοινή λίστα δεν λειτούργησε».

Η συμμαχία, συνεχίζει, «έλαβε περισσότερες ψήφους από τις αναμενόμενες. Και το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) βρέθηκε μπροστά στις βουλευτικές εκλογές. Η Συμμαχία του Λαού εξασφάλισε την πλειοψηφία στο Κοινοβούλιο. Η πρόταση της Συμμαχίας Μιλλέτ για αλλαγή του Συντάγματος και μετάβαση στο κοινοβουλευτικό σύστημα απέτυχε. Το έθνος έδωσε ψήφο εμπιστοσύνης στο προεδρικό σύστημα». 

Ο κ. Σελβί προσθέτοντας ότι τα κόμματα του μετώπου της αντιπολίτευσης σημείωσαν χθες απώλειες σε πολλά μέτωπα, σημειώνει ότι το ποσοστό του εθνικιστικού κινήματος και του τρίτου υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές, του εθνικιστή Σινάν Ογάν είναι αξιοσημείωτα. Επίσης, προβάλλει την άποψη ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν βρίσκεται ένα βήμα πιο κοντά σε μια νέα νίκη στο δεύτερο γύρο των τουρκικών εκλογών. 

Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρθρογράφος μιας άλλης φιλοκυβερνητικής εφημερίδας, ο Σελαχαττίν Τσακίργκιλ της «Σταρ», γράφει σήμερα στη στήλη του ότι στις χθεσινές εκλογές η τουρκική αντιπολίτευση σημείωσε μια νέα ήττα. Σύμφωνα με τον αρθρογράφο, σε αντίθεση με τις προσδοκίες της Δύσης, ο Πρόεδρος της Τουρκίας κατάφερε να βγει από τις χθεσινές εκλογές με ένα αξιοσημείωτο προβάδισμα. 

Διαφορετική ανάγνωση από την αντιπολίτευση 

Σε αντίθεση με τους φιλοκυβερνητικούς αναλυτές, ο αρθρογράφος της αντιπολιτευόμενης «Τζουχμουριγιέτ», Ορχάν Μπούρσαλι θεωρεί ότι «αυτή η χώρα και αυτό το έθνος αξίζουν καλές μέρες. Προοδευτικοί πολίτες δήλωσαν τη βούλησή τους να αλλάξουν το καθεστώς και το καθεστώς του ενός ατόμου. Αυτό είναι το πιο σημαντικό αποτέλεσμα αυτών των εκλογών».

Εκφράζοντας αισιοδοξία για το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου και το ενδεχόμενο της τελικής επικράτησης της υποψηφιότητας του Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου, ο κ. Μπούρσαλι θεωρεί ότι η σύγχυση που προκλήθηκε χθες το βράδυ εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο μετέδωσε το Πρακτορείο Αναντολού το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου των προεδρικών εκλογών δεν θα πρέπει να περάσει απαρατήρητη. 

«Η απελευθέρωση του Πρακτορείου Αναντολού και όλων των μέσων ενημέρωσης είναι το θέμα που με απασχολεί περισσότερο από επαγγελματική άποψη», γράφει.

«Αναμφίβολα, για να συμβεί αυτό, πρέπει να αλλάξει αυτή η αυταρχική κυβέρνηση, η οποία χρησιμοποίησε ψευδή προπαγάνδα και διάφορα ψέματα για να διαστρεβλώσει τη βούληση του έθνους καθ' όλη τη διάρκεια της εκλογικής διαδικασίας», σημειώνει ο κ. Μπούρσαλι. 

«Οι δημοσκοπήσεις, οι αναλύσεις και οι προβλέψεις είχαν επικαλυπτόμενα ή αντικρουόμενα αποτελέσματα, αλλά η προσωπική μου πρόβλεψη ήταν ότι οι εκλογές θα πήγαιναν στον δεύτερο γύρο. Και έτσι έγινε. Το πώς θα εξελιχθούν οι εκλογές στον δεύτερο γύρο είναι ένα θέμα για άλλη συζήτηση, αλλά πρώτα απ' όλα πρέπει να πούμε ότι ο Ερντογάν πέτυχε ένα πολύ καλό αποτέλεσμα», επισημαίνει ο Μουσταφά Καρααλίογλου που αρθρογραφεί στην αντιπολιτευόμενη συντηρητική εφημερίδα «Καράρ». 

Σύμφωνα με τον κ. Καρααλίογλου, «είναι σαφές ότι η πολιτική ικανότητα του Ερντογάν, η δύναμη της έκφρασης και η επιμονή του στην προπαγάνδα τον βοήθησαν να κερδίσει. Είναι πιθανό ότι θα συνεχίσει αυτό το στυλ για τις επόμενες 15 ημέρες, έχοντας ξεπεράσει το κατώφλι της 14ης Μαΐου».

«Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε εκτενώς ότι ο Ερντογάν δεν είναι μόνο ο αριθμητικός αλλά και ο πολιτικός νικητής του πρώτου γύρου παρά την ανεπιτυχή πορεία των τελευταίων πέντε ετών. Κατάφερε να ξεπεράσει τη φθορά της τελευταίας πενταετίας και τον σεισμό τόσο με το να πιέσει την αντιπολίτευση στην παρένθεση PKK/τρομοκρατία όσο και με τις απεριόριστες υποσχέσεις του. Δεν μπόρεσε να τερματίσει στον πρώτο γύρο, αλλά είναι αδύνατον να μην είναι ικανοποιημένος με αυτό το αποτέλεσμα», προσθέτει.

Ο αρθρογράφος σε νέα του ανάλυση που δημοσιεύτηκε σήμερα στην «Καράρ» προσθέτει ότι «δεν μπορεί να ειπωθεί ότι ο Κεμάλ Κιλιτσντάρογλου είχε μια ανεπιτυχή εκστρατεία».

Πέτυχε, αναφέρει, «στο βασικό σενάριο ότι οι εκλογές θα πήγαιναν στον δεύτερο γύρο, αλλά το μέτρο της επιτυχίας γι' αυτόν ήταν να τερματίσει τον πρώτο γύρο μπροστά. Δεν κατάφερε να το πετύχει αυτό. Τώρα θα προσπαθήσει να κερδίσει τους ψηφοφόρους του Σινάν Ογάν».

Σε αντίθεση με τους αναλυτές που υποστηρίζουν την υποψηφιότητα του κ. Κιλιτσντάρογλου, ο Ντογάν Όζγκιουντεν, θεωρεί ότι το αποτέλεσμα των εκλογών της 14ης Μαΐου είναι προβληματικό τόσο για ολόκληρη την Τουρκία όσο και την τουρκική Αριστερά. 

Το δημοσίευμα γράφει ότι «οι χθεσινές προεδρικές και βουλευτικές εκλογές στην Τουρκία, στις οποίες εναποτέθηκαν μεγάλες ελπίδες όχι μόνο στον τουρκικό λαό αλλά και σε ολόκληρο τον κόσμο, ιδιαίτερα στις γειτονικές χώρες, οι οποίες βρίσκονται υπό συνεχή κατοχή, επιθέσεις και απειλές από τον τουρκικό στρατό, αναμενόταν να οδηγήσουν σε μια μεγάλη νίκη της αντιπολίτευσης, αλλά αποδείχθηκαν μια δυσάρεστη έκπληξη».

Συνεχίζει αναφέροντας ότι «τα αριστερά κόμματα, που απέκτησαν το δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογές, επανέλαβαν τα σοβαρά λάθη των προηγούμενων ετών και δεν εμφανίστηκαν ενώπιον του εκλογικού σώματος με ένα κοινό πρόγραμμα και μια κοινή λίστα στη βάση του εκδημοκρατισμού, της ειρήνης, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των λαών».

Προσθέτει ότι «τα αποτελέσματα των εκλογών δείχνουν ότι τα κόμματα της Αριστεράς δεν μπόρεσαν να φτάσουν ούτε το 3% που έφτασε μόνο του το Εργατικό Κόμμα της Τουρκίας (ΕΚΤ) τη δεκαετία του '60».

«Το ακόμη πιο τραγικό», σημειώνει, είναι ότι το ΕΚΤ, το οποίο είχε σχηματίσει τη Συμμαχία του Μόχθου και της Ελευθερίας με το Δημοκρατικό Κόμμα των Λαών,  αντί να πάει στις εκλογές σε όλη τη χώρα και στη διασπορά με μια κοινή λίστα εκ μέρους αυτής της συμμαχίας, συμμετείχε στην ψηφοφορία την τελευταία στιγμή με ξεχωριστές λίστες σε 49 επαρχίες και 52 εκλογικές περιφέρειες και σε όλες τις επαρχίες του εξωτερικού, «με τον ισχυρισμό ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των προτιμήσεων των Κούρδων ψηφοφόρων και των ψηφοφόρων της Αριστεράς».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Όλες οι πτήσεις προς το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης έχουν ανασταλεί λόγω της έντονης βροχόπτωσης
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Οι έρευνες των γερμανικών αρχών, το μυστηριώδες ιστιοπλοϊκό, οι Ουκρανοί ύποπτοι και τα αναπάντητα ερωτήματα
 |  ΚΟΣΜΟΣ
Ειδική αποστολή των συνεργατών του Αμερικανού προέδρου, καθώς μια πτώση του θα ήταν καταστροφική για την προεκλογική εκστρατεία ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ