ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας για την κρίση στην Συρία

Μόσχα και Ουάσιγκτον ανταλλάσσουν «πυρά», Τεχεράνη και Πεκίνο τοποθετούνται για τις τελευταίες εξελίξεις.

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας επικρατεί στην Συρία, λίγο μετά την ανακοίνωση του νέου ρωσο-τουρκικού μνημονίου για το βορειοανατολικό κομμάτι της χώρας. Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της νέας συμφωνίας, το τουρκικό Υπουργείο Εθνικής Άμυνας ανακοίνωσε ότι πλέον δεν υπάρχουν λόγοι για να συνεχιστεί η επιχείρηση «Πηγή Ειρήνης».

Ο Μπασάρ Αλ-Ασάντ και Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχαν τηλεφωνική επικοινωνία για την κατάσταση στη βόρεια Συρία.

Η επικοινωνία Πούτιν-Ασάντ

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το συριακό πρακτορείο ειδήσεων Sana, κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, ο Πρόεδρος Πούτιν υπογράμμισε την σημασία της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας, αναφέροντας ότι οποιαδήποτε συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας θα επικεντρωθεί στην καταπολέμηση όλων των μορφών τρομοκρατίας και θα καταπολεμήσει κάθε αποσχιστική ατζέντα για τα εδάφη της Συρίας.

Ο Πρόεδρος Αλ-Ασάντ, από την πλευρά του, επιβεβαίωσε την κατηγορηματική απόρριψη οποιασδήποτε εισβολής στα συριακά εδάφη με οποιοδήποτε τίτλο ή πρόσχημα, αναφέροντας ότι οι υπεύθυνοι των αποσχιστικών κινημάτων φέρουν την ευθύνη για τις εξελίξεις των γεγονότων στην τρέχουσα περίοδο.

Ο Πρόεδρος της Συρίας τόνισε επίσης, ότι μεγάλη σημασία φέρει η επιστροφή των κατοίκων στις περιφέρειές τους για να σταματήσουν τυχόν προσπάθειες για οποιαδήποτε δημογραφική αλλαγή την οποία προσπάθησαν να επιβάλουν ορισμένες πλευρές, επιβεβαιώνοντας την αποφασιστικότητα της Συρίας να καταπολεμήσει την τρομοκρατία και την κατοχή σε οποιοδήποτε περιοχή της χώρας με όλα τα νόμιμα μέσα.

Η επικοινωνία Πούτιν-Ασάντ πραγματοποιήθηκε την ώρα που ο Αραβικός Στρατός της Συρίας εντατικοποίησε την ανάπτυξη του στην ύπαιθρο του Χασάκα, καθώς οι στρατιωτικές μονάδες εισήλθαν σε σειρά νέων χωριών προς την κατεύθυνση του διεθνούς αυτοκινητόδρομου Χασάκα-Χαλέπι, και έφτασαν στα περίχωρα της επαρχίας Ράκκα.

Το μήνυμα της Τεχεράνης

«Το Ιράν χαιρετίζει κάθε μέτρο που οδηγεί στη διατήρηση της ακεραιότητας και της κυριαρχίας της Συρίας. Ως εκ τούτου, η Τεχεράνη χαιρετίζει τη συμφωνία μεταξύ της Ρωσίας και της Τουρκίας για τερματισμό των συγκρούσεων στη βόρεια Συρία, θεωρώντας την ως θετικό βήμα προς την αποκατάσταση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή». Αυτό δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών, Σεγίντ Αμπάς Μουσαβί.

Ο Ιρανός εκπρόσωπος εξέφρασε την ελπίδα ότι η συμφωνία θα βοηθήσει τόσο στην επίλυση των ανησυχιών της Τουρκίας για την ασφάλεια της όσο και στον σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας και της εθνικής κυριαρχίας της Συρίας.

Επαναλαμβάνοντας τη θέση του Ιράν ότι καμία από τις υφιστάμενες κρίσεις στη Μέση Ανατολή δεν θα μπορούσε να επιλυθεί μέσω στρατιωτικής επέμβασης, ο κ. Μουσαβί δήλωσε ότι ο διάλογος είναι ο μόνος τρόπος αντιμετώπισης των προκλήσεων.

Το μήνυμα του Πεκίνου

Για τις νέες εξελίξεις στην Συρία τοποθετήθηκε και ένα μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Σύμφωνα με το κινέζικο πρακτορείο Xinhua, Ο Υπουργός Εξωτερικών της Κίνας Γουάνγκ Γι δήλωσε ότι η χώρα του απορρίπτει την χρήση βίας από την Τουρκία στην Συρία και ελπίζει ότι η Άγκυρα θα σεβαστεί την αρχή της πολικής λύσης.

«Κάθε μέτρο που λαμβάνεται από το Συμβούλιο Ασφαλείας θα πρέπει να βασίζεται στις γνωμοδοτήσεις και δεν θα πρέπει να αντικατοπτρίζει τη γνώμη μίας μόνο πλευράς», πρόσθεσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.
Ο κ. Γι αναφέρθηκε στην εμπλοκή της Κίνας στην κρίση στη Συρία, εκφράζοντας ταυτόχρονα την προθυμία της χώρας του να συνεργαστεί με όλες τις χώρες για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας και την αντιμετώπιση των κινδύνων της.

Νέα πυρά Μόσχας κατά Ουάσιγκτον

Καθώς λάμβαναν χώρα οι προαναφερόμενες εξελίξεις, η Μόσχα εξαπέλυσε νέα μετωπική επίθεση κατά της Ουάσιγκτον, με αφορμή τις εξελίξεις στην Συρία.

«Οι ΗΠΑ, ο κοντινότερος σύμμαχος των Κούρδων της Συρίας τα τελευταία χρόνια, τους πρόδωσε και τους εγκατέλειψε», ανέφερε ο εκπρόσωπος τύπου της Ρωσικής Προεδρίας, Ντιμίτρ Πέσκοφ.

«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν οι στενότεροι σύμμαχοι των Κούρδων τα τελευταία χρόνια. Στο τέλος, οι Ηνωμένες Πολιτείες εγκατέλειψαν τους Κούρδους και, στην πραγματικότητα, τους πρόδωσαν. Τώρα προτιμούν να εγκαταλείψουν τους Κούρδους στα σύνορα και σχεδόν να τους αναγκάσουν να πολεμήσουν τους Τούρκους», πρόσθεσε ο Ρώσος αξιωματούχος αντιδρώντας στις σχετικές δηλώσεις του Αντιπροσώπου των ΗΠΑ για την Συρία Τζέιμς Τζέφρι για την ρωσο-τουρκική συμφωνία. Ο Αμερικανός διπλωμάτης έσπευσε να υποβαθμίσει την σημασία της συμφωνίας προβάλλοντας την άποψη ότι αυτή δεν φέρει μεγάλα κέρδη στην τουρκική πλευρά. Επίσης, δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον αμφιβάλλει για το γεγονός ότι η Ρωσία θα είναι σε θέση να αποσύρει τους Κούρδους 30 χλμ πιο πέρα από τα σύνορα Συρίας-Τουρκίας.

Συγκρατημένη αισιοδοξία

Με την Μόσχα, την Δαμασκό, την Τεχεράνη και το Πεκίνο να επιμένουν στην σημασία της ειρηνικής λύσης στην Συρία και την Άγκυρα να ανακοινώνει τον τερματισμό της νέας στρατιωτικής επιχείρησης στην β.α Συρία, σε ολόκληρη την Συρία και στις ξένες πρωτεύουσες που εμπλέκονται στην συριακή κρίση, επικρατεί κλίμα συγκρατημένης αισιοδοξίας.

Η ρωσική πλευρά και οι σύμμαχοι της πιστεύουν ότι οι νέες εξελίξεις στη Συρία συμβάλλουν στην επιτάχυνση της διαδικασίας πολιτικής επίλυσης του συριακού προβλήματος. Η δε, Άγκυρα εστιάζει στα νέα κέρδη της στα σύνορα Τουρκίας-Συρίας.

Παρά το μοτίβο της αισιοδοξίας, σε όλες τις πρωτεύουσες αξιωματούχοι και αναλυτές παραδέχονται το γεγονός ότι η Συρία εξακολουθεί να βρίσκεται αντιμέτωπη με μεγάλες προκλήσεις και ότι εκτός από το μέλλον της β.α Συρίας και του συσχετισμούς δυνάμεων της νέας περιόδου, ένα άλλο «ανοικτό» ζήτημα, το οποίο φέρει σημασία είναι αυτό του Ιντλίμπ, όπου έχουν εγκλωβιστεί εκατομμύρια άνθρωποι.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση