ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κλιματική αλλαγή: Έκκληση ΟΗΕ να «επισκευάσουμε» τον πλανήτη

«Η οικολογική ισορροπία του πλανήτη έχει διαταραχθεί», σημείωσε

Newsroom Κ, Αθήνα

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες απηύθυνε έκκληση, σε μια ομιλία στο πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, να «επισκευάσουμε» τον πλανήτη, μπροστά στο φαινόμενο της υπερθέρμανσης, ταυτόχρονα με την ανοικοδόμηση μετά την Covid-19 ενός «νέου κόσμου».

«Η οικολογική ισορροπία του πλανήτη έχει διαταραχθεί» και «η ανθρωπότητα πολεμά τη φύση, αυτό είναι αυτοκτονικό», σημείωσε ο Γκουτέρες ζητώντας η Σύνοδος που έχει προγραμματιστεί για τη 12η Δεκεμβρίου με αφορμή την πέμπτη επέτειο από τη Συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα να συμβάλει στην ανάδειξη ενός πραγματικού, θετικού κινήματος.

«Το επόμενο έτος, έχουμε την ευκαιρία να σταματήσουμε τη λεηλασία (των πόρων της Γης) και να συμβάλουμε σε μια θεραπεία», συμπλήρωσε ο ίδιος, ενώ τάχθηκε υπέρ μιας σημαντικής μείωσης της προσφυγής σε ορυκτά καύσιμα.

«Το να αναρρώσουμε από την Covid και να επισκευάσουμε τον πλανήτη μας πρέπει να είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος», εκτιμά ο επικεφαλής του ΟΗΕ, για τον οποίο «ένας νέος κόσμος παίρνει μορφή».

Σχετικά με το περιβάλλον, η πορεία είναι άσχημη. «Η βιοποικιλότητα καταρρέει. Ένα εκατομμύριο είδη απειλούνται με εξαφάνιση. Τα οικοσυστήματα εξαφανίζονται κάτω από τα μάτια μας. Οι έρημοι μεγαλώνουν. Οι υγρότοποι χάνονται. Κάθε χρόνο, χάνουμε 10 εκατομμύρια εκτάρια δασικών εκτάσεων», περιέγραψε.

«Οι ωκεανοί έχουν τύχει υπερεκμετάλλευσης και πνίγονται από τα πλαστικά απορρίμματα. Το διοξείδιο του άνθρακα που απορροφούν αυξάνει την οξύτητα των θαλασσών. Οι κοραλλιογενείς ύφαλοι έχουν ξεθωριάσει και πεθαίνουν. Η ρύπανση της ατμόσφαιρας και του νερού σκοτώνει 9 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε χρόνο», σημείωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες, προειδοποιώντας για το ενδεχόμενο να πολλαπλασιαστούν οι ιοί στο μέλλον.

Σύμφωνα με τον ίδιο, «το να κάνουμε ειρήνη με τη φύση» πρέπει να «είναι η απόλυτη προτεραιότητα για ολόκληρο τον κόσμο, παντού. Σε αυτό το πλαίσιο, η έξοδος από την πανδημία είναι μια ευκαιρία. Μπορούμε να δούμε ακτίδες ελπίδας υπό τη μορφή ενός εμβολίου. Όμως, δεν υπάρχει εμβόλιο για τον πλανήτη», τόνισε.

Επιπλέον, ο Αντόνιο Γκουτέρες ζήτησε να υπάρχει μια σημαντική πρόοδος που θα βοηθήσει τις φτωχότερες χώρες να προσαρμοστούν σε έναν θερμότερο κόσμο όπου φωτιές και πλημμύρες «από την Αποκάλυψη» αναδεικνύονται στη «νέα κανονικότητα».

«Βρισκόμαστε σε έναν αγώνα ενάντια στον χρόνο για να προσαρμοστούμε σε ένα κλίμα που αλλάζει ταχέως», είπε.

«Πρέπει να υπάρξει μια σημαντική εξέλιξη στην προσαρμογή προκειμένου να προστατεύσουμε τον κόσμο και ειδικά τους πιο ευάλωτους πληθυσμούς και χώρες από τις κλιματικές επιπτώσεις».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ, Αθήνα

Σχόλια αναγνωστών

Αυτοδιοίκηση στη This is Cyprus

« “Οι πολιτικοί και οι πάνες πρέπει να αλλάζονται συχνά και για τον ίδιο λόγο.” Mark Twain»
Leon  |  14:08

Ένταση μεταξύ Βρετανίας-ΕΕ λόγω καθυστέρησης στα εμβόλια της AstraZeneca

«H ipokrisia tis EE se olo tis to megaleio... apo to 2016 katigorousate ton Trump gia protectionism kai ...»
Gq5yc6  |  11:22

Πρόεδρος: Με διάγγελμα ανακοινώνει μέτρα κατά διαφθοράς

«Aν ο Αναστασιάδης παραδεχτεί ότι είναι μέρος της διαφθοράς, θα τον παραδεχτώ! »
ΑΚΑ  |  10:08

Αδάμος Αδάμου: Κλείνει ο κύκλος μου στη βουλή, όχι όμως στην πολιτική

«Γιατρέ, αν δεν το αντιλήφθηκες ακόμη ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, σε έχει μέσα στα αναλώσιμα. »
ΑΚΑ  |  10:07

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση