ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κομισιόν: Προτείνει ταξιδιωτική καραντίνα 30 ημερών για ολόκληρη την Ευρώπη

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές

Kathimerini.gr

Την προσωρινή απαγόρευση όλων των μην αναγκαίων ταξιδιών προς την Ευρώπη για χρονικό διάστημα 30 ημερών ως μία προσπάθεια αποτροπής της μετάδοσης του κορωνοϊού θα εισηγηθεί η επικεφαλής της Ευρωπαίκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν.

Η κ. Ούρσουλα φον ντερ Λάϊεν ενημέρωσε τους ηγέτες του G7, του γκρουπ των πλεόν προηγμένων οικονομικών για την απαγόρευση, σε τηλεδιάσκεψη που έγινε νωρίτερα σήμερα.

Η εισήγηση που θα τεθεί προς έγκριση αύριο από την τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα ζητεί την απαγόρευση όλων των αφίξεων από τρίτες χώρες προς τη Ζώνη Σένγκεν. Εξαιρούνται οι πολίτες των χωρών της Ζώνης Σένγκεν, γιατροί, διασυνοριακοί εργαζόμενοι.

Η απαγόρευση, που πρόκειται να επικυρωθεί από τους Ευρωπαίους ηγέτες, θα μπορεί να παραταθεί για όσο κριθεί αναγκαίο, πέραν της αρχικής περιόδου των 30 ημερών.

 

«Όσο λιγότερα τα ταξίδια, τόσο περισσότερο μπορούμε να περιορίσουμε τον ιό. Κατά συνέπεια (…) προτείνω στους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να εισάγουμε προσωρινούς περιορισμούς στα μη αναγκαία ταξίδια στην ΕΕ» ανέφερε η ντερ Λάιεν. «Αυτοί οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί θα πρέπει να ισχύσουν για περίοδο 30 ημερών, αλλά μπορούμε να την παρατείνουμε αν είναι αναγκαίο», πρόσθεσε.

Από τους περιορισμούς αυτούς θα εξαιρεθούν οι μόνιμοι κάτοικοι χωρών μελών της ΕΕ, τα μέλη των οικογενειών των Ευρωπαίων πολιτών, οι διπλωμάτες, οι γιατροί και οι ερευνητές που εργάζονται για την αναχαίτιση της εξάπλωσης του νέου κορωνοϊού SARS-CoV-2.

Δύο ευρωπαϊκές πηγές ανέφεραν νωρίτερα στο πρακτορείο Reuters ότι η Ευρώπη σχεδιάζει να απαγορεύσει στους αλλοδαπούς πολίτες να μπαίνουν στη ζώνη Σένγκεν, η οποία αποτελείται από 22 χώρες μέλη της ΕΕ και την Ισλανδία, τη Νορβηγία, την Ελβετία και το Λιχτενστάιν. Η Βρετανία και η Ιρλανδία δεν είναι μέλη της.

Και οι δύο πηγές είπαν ότι αναμένουν να συζητηθεί το θέμα στην τηλεδιάσκεψη που θα έχουν αύριο Τρίτη οι ηγέτες των χωρών μελών με αντικείμενο την πανδημία. «Η ιδέα αυτή συζητείται με σκοπό να αποφύγουμε να επιβαρύνουμε ακόμη περισσότερο τα συστήματα υγείας. Αναμένουμε να δούμε τι θα αποφασίσουν οι ηγέτες της ΕΕ την Τρίτη, αν θα συμφωνήσουν και οι χώρες της Σένγκεν εκτός ΕΕ, αν θα συντονιστούμε με τη Βρετανία και την Ιρλανδία», είπε η μία από τις πηγές αυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση