ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κόντρα ΝΑΤΟ - Ρωσίας για την Ουκρανία

Η επέκταση των στρατιωτικών υποδομών του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία είναι μια κόκκινη γραμμή, η οποία ελπίζει ότι δεν θα ξεπεραστεί, δήλωσε χθες ο Ρώσος πρόεδρος

Kathimerini.gr

Γιάννης Παλαιολόγος

«Διαφάνεια» σχετικά με τις προθέσεις της ζήτησε από τη Ρωσία χθες ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ όσον αφορά την «απρόκλητη» και «ανεξήγητη» συσσώρευση δυνάμεων κοντά στα σύνορά της με την Ουκρανία. Σε δηλώσεις του, προσερχόμενος στην πρώτη ημέρα της συνόδου των υπουργών Εξωτερικών της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας στη Ρίγα της Λετονίας, ο κ. Στόλτενμπεργκ είπε ότι η Μόσχα πρέπει να «μειώσει την ένταση» και να κάνει κινήσεις αποκλιμάκωσης.

Η κατάσταση στα ρωσο-ουκρανικά σύνορα, όπως είπε στη συνέντευξη Τύπου μετά τη χθεσινή συνεδρίαση, παραμένει «ρευστή και απρόβλεπτη». Η συσσώρευση των ρωσικών δυνάμεων, σημείωσε, έχει συνοδευτεί από «οξυμένη ρητορική και παραπληροφόρηση». «Είμαστε ενωμένοι στην αποφασιστικότητά μας να αποτρέψουμε περαιτέρω επιθετικές κινήσεις από τη Ρωσία», ανέφερε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προειδοποιώντας ότι θα «υπάρξει υψηλό τίμημα» για τυχόν τέτοιες ενέργειες απέναντι στην Ουκρανία.

«Το ΝΑΤΟ είναι εδώ για να προστατεύσει όλους τους συμμάχους κατά οποιασδήποτε απειλής», τόνισε στις πρωινές του δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας. «Επιδεικνύουμε αυτή μας τη δέσμευση με την παρουσία στρατευμάτων του ΝΑΤΟ στο έδαφος των συμμάχων», είπε, αναφερόμενος ειδικά στις χώρες της Βαλτικής. Υπενθύμισε, δε, ότι έχει αναβαθμιστεί τα τελευταία χρόνια η ικανότητα του ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις δυνάμεις του σε σημεία πιθανής ανάφλεξης, σημειώνοντας ότι η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης της Συμμαχίας αποτελείται πλέον από 40.000 στρατεύματα.

«Η παρουσία μας στο ανατολικό μέρος της Συμμαχίας είναι αμυντικού χαρακτήρα», είπε ο κ. Στόλτενμπεργκ, προσθέτοντας ότι η ενίσχυση των στρατιωτικών δυνάμεων στην περιοχή πυροδοτήθηκε από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και την αποσταθεροποίηση της ανατολικής Ουκρανίας. Ανέφερε πάντως ότι είναι «σημαντικό να γίνει ο διαχωρισμός» μεταξύ χωρών-συμμάχων, που απολαμβάνουν της κάλυψης του άρθρου 5 του καταστατικού του ΝΑΤΟ, και ενός «πολύτιμου εταίρου», όπως είναι η Ουκρανία, την οποία η Συμμαχία υποστηρίζει αλλά δεν υπάγεται στις δεσμεύσεις συλλογικής άμυνας. Εν τω μεταξύ, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ κατηγόρησε χθες το ΝΑΤΟ ότι αναπτύσσει σημαντικές δυνάμεις κοντά στα ρωσικά σύνορα και προειδοποίησε ότι η Μόσχα θα απαντήσει στις απειλές για την ασφάλειά της προερχόμενες από τις δυτικές χώρες ή την Ουκρανία, αν αυτό κριθεί αναγκαίο.

Ο κ. Λαβρόφ, ειδικότερα, είπε ότι οι πρόσφατοι στρατιωτικοί ελιγμοί των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων και η χρήση drones στα ανατολικά της χώρας, τα οποία ελέγχονται από φιλορώσους αυτονομιστές, αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. «Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε το ενδεχόμενο το Κίεβο να ετοιμάζεται για μια στρατιωτική περιπέτεια», ανέφερε ο Ρώσος ΥΠΕΞ, σε συνέντευξη Τύπου στη Μόσχα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Ο ηγέτης του Κρεμλίνου έχει τον τρόπο να φέρνει τους κανόνες του παιχνιδιού στα μέτρα του και να εξουδετερώνει (πολιτικά ...
Kathimerini.gr
 |  ΚΟΣΜΟΣ