ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Η Ευρώπη αγωνιά για την «καμπύλη», οι ΗΠΑ στο έλεος της πανδημίας

Ο πρόεδρος ζήτησε χθες από τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμασθούν, όπως και η Ευρώπη, για «πολύ, πολύ οδυνηρές εβδομάδες»

ΑΜΠΕ

Αφού αγνόησε αρχικά τους κινδύνους που διατρέχει η χώρα του, ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών ζήτησε χθες από τους Αμερικανούς πολίτες να προετοιμασθούν, όπως και η Ευρώπη, για «πολύ, πολύ οδυνηρές εβδομάδες» απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, την χειρότερη κρίση που αντιμετωπίζει η ανθρωπότητα από το 1945, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.

Ο ομόλογός του της Βραζιλίας Ζαΐρ Μπολσονάρο, αφού αγνόησε επίσης αρχικά το κίνδυνο της πανδημίας, χαρακτηρίζοντας την νόσο «γριπούλα», αποφάσισε τελικά να υποχωρήσει και να την χαρακτηρίσει «την μεγαλύτερη πρόκληση της γενιάς μας».

Ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες προχώρησε από την πλευρά του στην διαπίστωση ότι η Γη ζει «την χειρότερη παγκόσμια κρίση από την ίδρυση του ΟΗΕ» πριν από 75 χρόνια. Οπως είπε, είναι «ο συνδυασμός μίας απειλητικής νόσου για όλον τον κόσμο και των οικονομικών επιπτώσεων που οδηγεί σε μία ύφεση άνευ προηγουμένου στο πρόσφατο παρελθόν».

Σε παγκόσμιο επίπεδο, η κρίση συνεχίζει να επιδεινώνεται, με περισσότερους των 41.000 νεκρούς σύμφωνα με τον απολογισμό του AFP.

Για την επιβράδυνση της εξάπλωσης της πανδημίας, περισσότερα από 3,6 δισεκατομμύρια κάτοικοι του πλανήτη, το 46,5% του παγκόσμιου πληθυσμού είναι υποχρεωμένοι ή προτρέπονται να παραμείνουν στα σπίτια τους.

Οι υπουργοί Οικονομικών της G20 που συνήλθαν χθες με τηλεδιάσκεψη υποσχέθηκαν να βοηθήσουν τις φτωχές χώρες στην εξυπηρέτηση του χρέους τους και να συνδράμουν τις αναδυόμενες οικονομίες.

Η Αμερική μπροστά στο φάσμα της πανδημίας

Στις Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανόν ότι θα καταγραφούν ακόμη περισσότεροι θάνατοι ημερησίως, καθ΄υπέρβασιν των θλιβερών ρεκόρ που κατέχουν πολλές ευρωπαϊκές χώρες που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή της πανδημίας.

Οι ΗΠΑ ξεπέρασαν τον αριθμό των νεκρών, σύμφωνα με τα επισήμως ανακοινωμένα στοιχεία, της Κίνας, από όπου προήλθε η πανδημία, με τη Νέα Υόρκη να είναι η περισσότερο πληγείσα Πολιτεία.

Ο αριθμός των θανάτων στις ΗΠΑ έφθασε τους 4.076 σήμερα, διπλασιαζόμενος σε διάστημα τριών ημερών, ανακοίνωσε το αμερικανικό πανεπιστήμιο Johns Hopkins. Περισσότερο από το 40% των θανάτων στις ΗΠΑ εντοπίζονται στην πολιτεία της Νέας Υόρκης.

Ο Λευκός Οίκος παρουσίασε τις προβλέψεις του: η νόσος θα προκαλέσει 100.000 - 240.000 θανάτους στις ΗΠΑ με δεδομένη την ισχύ των περιοριστικών μέτρων που έχουν εφαρμοσθεί έως σήμερα, έναντι 1,5 - 2,2 εκατομμυρίων θανάτων, εάν δεν είχαν ληφθεί μέτρα.

Στις ΗΠΑ, σήμανε εν τέλει γενικός συναγερμός: περισσότερο των τριών τετάρτων του αμερικανικού πληθυσμού ζει σε συνθήκες αποκλεισμού.

Ευρώπη: Με τα μάτια στην καμπύλη

Αλλού, στην Ευρώπη, τα μάτια είναι στραμμένα στις καμπύλες εξέλιξης της επιδημίας εν αναμονή της κορύφωσης της θνητότητας που στην συνέχεια θα φέρει την ανακούφιση των υπερκορεσμένων μονάδων εντατικής θεραπείας.

Στην Ιταλία, την χώρα με τον μεγαλύτερο αριθμό νεκρών (άνω των 12.400 σε διάστημα λίγο περισσότερο του ενός μηνός), τα μέτρα αποκλεισμού αρχίζουν να φέρνουν «ενθαρρυντικά» αποτελέσματα έπειτα από τρεις εβδομάδες εφαρμογής. Ομως, στην ιταλική χερσόνησο, καταγράφηκαν 837 νέοι θάνατοι σε 24 ώρες.

Η δεύτερη χώρα με τους περισσότερους θανάτους στον κόσμο, η Ισπανία, με 8.189 νεκρούς, ανησυχεί για την αντοχή του συστήματος υγείας με τον υπερκορεσμό των μονάδων εντατικής θεραπείας.

Περί τους 500 ασθενείς υπέκυψαν στα γαλλικά νοσοκομεία τις τελευταίες 24 ώρες, σε μία ακόμη αύξηση ρεκόρ που φέρνει τον συνολικό απολογισμό στους 3.523 θανάτους στην Γαλλία.

Η ανησυχία αυξάνεται στο Ηνωμένο Βασίλειο, όπου καταγράφηκαν 381 νέοι θάνατοι σε μία ημέρα, ένα ρεκόρ που δείχνει την επιτάχυνση της εξάπλωσης της πανδημίας στην χώρα, που μετρά ήδη 1.789 νεκρούς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση