ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Κόκκινα μάτια με κνησμό, ανοσμία, αγευσία

Ομάδα Βρετανών ΩΡΛ διαπίστωσε την ύπαρξη δύο ακόμα ατυπικών συμπτωμάτων, κυρίως σε ασυμπτωματικούς ασθενείς

Kathimerini.gr

Νέα συμπτώματα αναγνωρίζονται στα κρούσματα του κορωνοϊού, αν και οι ειδικοί εμμένουν ότι τα «τυπικά» και πιο συνήθη, παραμένουν ο υψηλός πυρετός, ο βήχας και η δύσπνοια. Σε κάποια ιδιαίτερα βαριά περιστατικά, οι ασθενείς ανέφεραν ότι ένιωσαν διανοητική σύγχυση και έντονο άγχος. Πρόσφατα, ομάδα Βρετανών ΩΡΛ διαπίστωσε την ύπαρξη δύο ακόμα ατυπικών συμπτωμάτων, κυρίως σε ασυμπτωματικούς ασθενείς: την ανοσμία, την ολοκληρωτική απώλεια ή ελάττωση της όσφρησης και την αγευσία, την αδυναμία γεύσης.

Η δρ Κλερ Χόπκινς, πρόεδρος της Βρετανικής Ρινολογικής Εταιρείας, τόνισε ότι στοιχεία ασθενών στη Νότια Κορέα, στο Ιράν, στην Ιταλία και στην Κίνα δείχνουν ότι ένας σημαντικός αριθμός επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού εμφανίζει ανοσμία, υποσμία ή αγευσία. Στη Γερμανία, για παράδειγμα, περισσότερα από τα δύο τρίτα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων έχασαν την όσφρησή τους, ενώ στη Νότια Κορέα, όπου πραγματοποιούνται εξαιρετικά εκτενείς διαγνωστικές εξετάσεις, το 30% των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων εμφανίζει ως κυρίαρχο σύμπτωμα την ανοσμία.

Η δρ Χόπκινς επισημαίνει τη σπουδαιότητα της αναγνώρισης των νέων συμπτωμάτων επειδή η ανοσμία και η αγευσία ήταν τα μοναδικά συμπτώματα που εμφάνιζαν ασυμπτωματικοί ασθενείς. «Η νέα επιστημονική διαπίστωση θα μας βοηθήσει στον καλύτερο εντοπισμό ασυμπτωματικών κρουσμάτων, όπως ήταν η συντριπτική πλειονότητα των ασθενών που εξέτασα», λέει η δρ Χόπκινς, υπογραμμίζοντας την επιτακτική ανάγκη άτομα με αγευσία και αοσμία, που δεν πάσχουν από αλλεργίες, ρινίτιδα ή ιγμορίτιδα, να τίθενται σε προληπτική καραντίνα.

Επίσης, η Μαρία Βαν Κερόβ, επικεφαλής του τμήματος Ζωονόσων και Αναδυόμενων Ασθενειών του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας επισημαίνει ότι ο Οργανισμός συγκεντρώνει στοιχεία για τα νέα πιθανά συμπτώματα, αλλά τα χαρακτηριστικά της ασθενείας παραμένουν ο πυρετός, ο ξηρός βήχας, η δύσπνοια, γενικευμένες μυαλγίες και πόνοι στα κόκαλα.

Στο πλήθος των νέων στοιχείων για τα συμπτώματα του νέου κορωνοϊού η Αμερικανική Ακαδημία Οφθαλμολογίας προσθέτει ότι τα ερεθισμένα, κόκκινα μάτια, με κνησμό κι εκκρίσεις πιθανώς να είναι ακόμα ένα πρώιμο σύμπτωμα της λοίμωξης COVID-19 και εξέδωσε προειδοποίηση προς τους Αμερικανούς οφθαλμιάτρους να λαμβάνουν ειδικά μέτρα για ασθενείς που εμφανίζονται με επιπεφυκίτιδα, πυρετό και βήχα. Τέλος, κινεζική μελέτη σε 37 ασθενείς COVID-19 έδειξε ότι μικρό ιικό φορτίο απομονώθηκε ακόμα και στις οφθαλμικές εκκρίσεις ασθενών και οι οφθαλμίατροι οφείλουν να είναι εξαιρετικά προσεκτικοί κατά τη διάρκεια της εξέτασης, και να φορούν προστατευτικά γυαλιά και γάντια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση