ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Κορωνοϊός: Μεταλλάσσεται και γίνεται πιο επιθετικός

οι Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 103 γονιδιώματα κορωνοϊού και αναγνώρισαν μεταλλάξεις σε 149 σημεία του γενετικού τους υλικού

Kathimerini.gr

Εξαιρετικά δυσχερής καθίσταται η παρασκευή εμβολίου κατά του κορωνοϊού Covid-19, που έχει προσβάλει 96.800 ανθρώπους σε όλο τον κόσμο και έχει προκαλέσει, τουλάχιστον 3.300 θανάτους, καθώς, όπως διαπίστώσαν Κινέζοι ερευνητές, ο παθογόνος παράγοντας μεταλλάσσεται. Στο συμπέρασμα αυτό κατέληξαν επιστήμονες του πανεπιστημίου Επιστημών Ζωής του Πεκίνου και του Ινστιτούτου Παστέρ της Σαγκάης, που εκτιμούν ότι πλέον δύο στελέχη του Covid-19 προκαλούν την παγκόσμια επιδημία ιογενούς πνευμονίας.

Προκειμένου να εξαγάγουν συμπεράσματα, οι Κινέζοι ερευνητές ανέλυσαν 103 γονιδιώματα κορωνοϊού και αναγνώρισαν μεταλλάξεις σε 149 σημεία του γενετικού τους υλικού. Διαπίστωσαν, επίσης, ότι ο ένας τύπος, που ονόμασαν L, είναι πιο επιθετικός από τον άλλο και έχει προκαλέσει το 70% των λοιμώξεων που ανέλυσαν.

Ο λιγότερο επιθετικός τύπος, που ονόμασαν S, φαίνεται ότι προϋπήρχε του επιθετικού στελέχους. Αν και το στέλεχος L φάνηκε να έχει ισχυρότερη παρουσία κατά την αρχική περίοδο της επιδημίας στη Γουχάν, σταδιακά υποχώρησε και ενισχύθηκε το ηπιότερο στέλεχος S. Oι ερευνητές εκτιμούν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο γεγονός ότι νοσηλεύθηκαν και θεραπεύθηκαν άμεσα ασθενείς που είχαν προσβληθεί από το στέλεχος L, επειδή παρουσίαζαν πιο έντονη συμπτωματολογία. Οι Κινέζοι ερευνητές απευθύνοντας έκκληση για περαιτέρω έρευνες επισημαίνουν ότι τα στοιχεία που διέθεταν ήταν «εξαιρετικά περιορισμένα».

Στον περιορισμό τού πιο επιθετικού στελέχους πιθανώς να συνέβαλαν τα δρακόντεια μέτρα που εφαρμόστηκαν μετά την εμφάνιση της επιδημίας ιογενούς πνευμονίας στην Κίνα, τον Δεκέμβριο, αναφέρει η μελέτη. Η εφαρμογή καραντίνας σε εκατομμύρια ανθρώπους σε ολόκληρη την Κίνα και οι ταξιδιωτικοί περιορισμοί, πιθανώς να περιόρισαν τη μετάδοση του στελέχους L του Covid-19, ενισχύοντας τη συχνότητα των λοιμώξεων από το λιγότερο επιθετικό στέλεχος. Αξίζει να σημειωθεί ότι γενετική μελέτη που έγινε σε Αμερικανό ο οποίος είχε βρεθεί θετικός στις 21 Ιανουαρίου, υποδεικνύει ότι είναι δυνατή η προσβολή και από τα δύο στελέχη. Πιθανώς η ύπαρξη των δύο στελεχών του κορωνοϊού να εξηγεί και κάποιες, λίγες, περιπτώσεις ανθρώπων που ενώ ανέρρωσαν από την αρχική προσβολή από τον κορωνοϊό, ξαφνικά βρέθηκαν και πάλι θετικοί σε αυτόν.

«Eίμαστε πλέον σίγουροι ότι υπάρχει η πιθανότητα μετάδοσης του κορωνοϊού πριν από την εμφάνιση συμπτωμάτων», επισημαίνει ο καθηγητής Πολ Κέλεϊ, αναπληρωτής επικεφαλής των υγειονομικών υπηρεσιών της Αυστραλίας, επιδημιολόγος και ειδικός δημόσιας υγείας στο Εθνικό Πανεπιστήμιο της Αυστραλίας. «Οι κινεζικές διαπιστώσεις αποτελούν μία ουσιώδη αλλαγή στα πράγματα που γνωρίζαμε σχετικά με τον κορωνοϊό και σίγουρα θα μεταβάλλουν σημαντικά τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε αυτή την παγκόσμια υγειονομική απειλή», κατέληξε.

Διεθνώς οι ειδικοί, που δεν συμμετείχαν στην έρευνα, επισημαίνουν πως τα συμπεράσματα των Κινέζων επιστημόνων είναι ενδιαφέροντα, ωστόσο, είναι επιτακτικό να πραγματοποιηθούν περαιτέρω έρευνες.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Κίνα  |  Ευρώπη  |  Ευρώπη  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση