ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Kορωνοϊός: Προτεραιότητα ο περιορισμός του

«Συνιστούμε σε όλες οι χώρες να θέσουν ως κύρια προτεραιότητα τους, τον περιορισμό του COVID-19», δήλωσε ο Επικεφαλής του ΠΟΥ.

Του Νικόλα Βωνιάτη

Ο νέος κορωνοϊός με τη κωδική ονομασία, COVID-19, είναι μια ραγδαία μεταδιδόμενη λοίμωξη η οποία προέρχεται από την Κίνα και έχει εξαπλωθεί σε περισσότερες από 95 χώρες, έχει προσβάλει πάνω από εκατό χιλιάδες (100.000) ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 3.500 άτομα ανά την υφήλιο.

Ενώ η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων βρίσκεται εντός των συνόρων της ηπειρωτικής Κίνας, ο ιός, ο οποίος προκαλεί συμπτώματα που ομοιάζουν με πνευμονία, εξαπλώνεται τώρα πιο γρήγορα εκτός της χώρας από μέσα.

Ωστόσο, όπως αναφέρουν στο βρετανικό πρακτορείο ειδήσεων BBC, ειδικοί λοιμωδών νόσων του Imperial College London, εκτιμούν ότι περίπου τα δύο τρίτα των περιπτώσεων που προέρχονται από την ηπειρωτική Κίνα δεν γίνονται αντιληπτά παγκοσμίως.

«Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ότι πολλά άτομα έγιναν φορείς του ιού σε μακρινά μέρη του πλανήτη, δημιουργώντας “πολλαπλές αλυσίδες μετάδοσης”, του νέου τύπου κορωνοϊού, COVID-19. που σήμερα αποδεικνύεται ικανός να μεταδοθεί με ραγδαίους ρυθμούς από άνθρωπο σε άνθρωπο» τονίζουν.

ΠΟΥ: «Κύρια προτεραιότητα ο περιορισμός του ιού»

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μέσα από δηλώσεις του επικεφαλής του, κ. Τέντρος Αντάνομ Γκεμπρεγέσους, το απόγευμα της Παρασκευής, 06 Μαρτίου, απηύθυνε έκκληση σε όλα τα κράτη, να καταστήσουν τον περιορισμό και την εξάλειψη του νέου κορωνοϊού, COVID-19, ως την «κύρια» προτεραιότητα τους.

Η Υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών, τόνισε ότι η καταπολέμηση της επιδημίας απαιτεί από τις χώρες να εργαστούν από κοινού, θέλοντας παράλληλα να ευχαριστήσει το Ιράν, για την «ταχεία ενεργοποίηση» κατά της επιδημίας του κορωνοϊού και την υιοθέτηση μιας νέας «κυβερνητικής προσέγγισης» με αρκετή διαφάνεια.

«Συνεχίζουμε να συνιστούμε σε όλες οι χώρες να θέσουν ως κύρια προτεραιότητα τους, τον περιορισμό του COVID-19», πρόσθεσε καταληκτικά ο επικεφαλής του ΠΟΥ.

Ευρώπη: «Ανάγκη για λήψη τολμηρών αποφάσεων»

Αυτό ήταν και το μήνυμα της Κύπριας Επιτρόπου Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων, κας Στέλλας Κυριακίδου προς τους Ευρωπαίους πολίτες, πολιτικούς, ιατρούς και νοσηλευτές, κατά το έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Η κα Κυριακίδου, σε δηλώσεις της ανέφερε την ανάγκη για την αύξηση της αλληλεγγύης και του συντονισμού, αλλά και προειδοποιήσεις για την ανταλλαγή ορθών πληροφοριών σε ότι αφορά τον νέο κορωνοϊό, COVID-19, όπως επίσης και την επιτακτική ανάγκη επιπλέον διαθεσιμότητας προστατευτικού εξοπλισμού για τα άτομα τα οποία βρίσκονται στη πρώτη γραμμή, ενάντια στη νόσο.

Επιπρόσθετα, η Κύπρια Επίτροπος σε ότι αφορά το θέμα της φαρμακευτικής αγωγής, ένα θέμα μείζωνος σημασίας, τόνισε πως «θα συνεχίσουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση με τους επικεφαλής των εθνικών γραφείων φαρμάκων και θα μπορέσουμε να ακούσουμε μια ενημέρωση σχετικά με αυτό σήμερα (06 Μαρτίου)».

Ακόμη, ανήγγειλε την επιπλέον αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα, κατά €37,5 εκατ., που όπως η ίδια ανέφερε, «μαζί με τα €10 εκατ. που ανακοινώθηκαν τον Ιανουάριο, θα χρηματοδοτήσουν 17 έργα που περιλαμβάνουν 136 ερευνητικές ομάδες από όλη την ΕΕ».

Πηγή Χάρτη: New York Times

Ελλάδα: 46 πλέον τα κρούσματα

Στα 46 ανέρχονται τα επιβεβαιωμένα κρούσματα στη χώρα μετά από την ανακοίνωση του δημάρχου Δάφνης – Υμηττού, Μπινίσκου Αναστάσιου, σύμφωνα και με ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το κρούσμα είναι κηδεμόνας μαθητή στο 9ο Δημοτικό Σχολείο Δάφνης και συνεχίζεται η ιχνηλάτηση των επαφών του συγκεκριμένου ατόμου για τυχόν άλλα κρούσματα.

Μετά την ανακοίνωση αυτή, τα συνολικά κρούσματα του κορωνοϊού, COVID-19, στην Ελλάδα ανήλθαν στα 46. Άλλα 14 νέα κρούσματα επιβεβαιώθηκαν το πρωί της Παρασκευής, 6ης Μαρτίου, ανάμεσα στους εκδρομείς από τους Αγίους Τόπους και τις επαφές τους.

Ο εκπρόσωπος του ελληνικού Υπουργείου Υγείας, λοιμωξιολόγος, Σωτήρης Τσιόδρας, ανέφερε ότι «είναι εξαιρετικά σημαντικό ότι δεν έχουμε ενδείξεις αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα για μετάδοση του ιού στην κοινότητα από πηγές που δεν γνωρίζουμε. Αυτό είναι ενθαρρυντικό».

Ωστόσο τόνισε ότι ο ιός συνεχίζει να μεταδίδεται με ταχείς ρυθμούς στη χώρα, χωρίς τα κρούσματα του να γίνονται αντιληπτά, κάτι το οποίο δεν πρέπει να εφησυχάζει κανένα.

COVID-19: Η εξάπλωση ανά τον κόσμο

Περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν διαγνωστεί παγκοσμίως με τη νόσο του νέου κορωνοϊού, COVID-19, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), με τουλάχιστον 3.000 θανάτους στην Κίνα και άλλους σχεδον 500, σε άλλες περιοχές του πλανήτη, οι περισσότεροι από τους οποίους στην Ιταλία και το Ιράν.

Στη Γαλλία, επιβεβαιώθηκαν 200 νέα κρούσματα του COVID-19 από την Πέμπτη, 05 Μαρτίου, ενώ η Ινδία ανέφερε επίσης αύξηση του αριθμού των λοιμώξεων.

Επιπρόσθετα, ο αριθμός των νεκρών στις Ηνωμένες Πολιτείες από τον ιό ανήλθε σε 14, με τα κρούσματα να έχουν αυξηθεί σε πάνω από 250, σε λίγα εικοσιτετράωρα.

Οι χώρες εκτός της ηπειρωτικής Κίνας οι οποίες έχουν πληγεί περισσότερο και παρουσιάζουν τα πλείστα των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων της νέας νόσου, είναι η Νότια Κορέα, η Ιταλία και το Ιράν.

Πηγή Χάρτη: New York Times

Ιταλία: Ξεπερνούν τα 4.500 τα κρούσματα

Με την Κυβέρνηση της χώρας να προβαίνει στο προληπτικό κλείσιμο των σχολείων στην επικράτεια της και αρκετές από τις αθλητικές διοργανώσεις να έχουν ήδη παυθεί για τον επόμενο μήνα, οι αρχές συμβουλεύουν τους πολίτες στη χώρα η οποία μετρά τα περισσότερα επιβεβαιωμένα κρούσματα του ιού στην Ευρώπη.

Επίσης, οι ιταλικές Υγειονομικές Υπηρεσίες συμβουλεύουν τους ανθρώπους να αποφεύγουν χαιρετισμούς όπως το φιλί στο μάγουλο ή τα χέρια.

Οι περιοχές με τα περισσότερα κρούσματα στη χώρα βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Ιταλίας, συγκεκριμένα στις περιοχές της Λομβαρδίας και του Βένετο, όπου και αρκετές πόλεις έχουν τοποθετηθεί σε καραντίνα.

Πολλές χώρες, όπως η Αλγερία, η Δανία, η Ρουμανία και η Ισπανία, αλλά και η Ελλάδα, έχουν αναφέρει λοιμώξεις από τον COVID-19, τα οποία κρούσματα συνδέονται με την Ιταλία.

Ο αριθμός των θανόντων στη χώρα μέχρι το βράδυ της Παρασκευής, 06 Μαρτίου έφτανε σχεδόν τα 200 άτομα, ενώ πάνω από 500 έχουν θεραπευτεί πλήρως από τον ιό.

Ιράν: Ο ασθενής «0» της Μέσης Ανατολής

Η Κυβέρνηση της Τεχεράνης έχει επιβεβαιώσει μέχρι στιγμής περί των 5.000 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του νέου κορωνοϊού, με τα επίκεντρα τους να μπορούν να εντοπιστούν στις περιφέρειες της ίδιας της πρωτεύουσας (Τεχεράνης), στο Γκιλάν, αλλά και στην περιοχή της ιερής πόλης του Qom (Κομ), από όπου και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα του ιού.

Τουλάχιστον 1.200 από τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα παγκοσμίως, το τελευταίο 24ωρο βρίσκονται στο Ιράν, κάτι που αποτελεί «ρεκόρ» κρουσμάτων στη χώρα.

Το Υπουργείο Υγείας της χώρας επιβεβαιώνει πως έως την Παρασκευή, 06 Μαρτίου, έχουν χάσει τη ζωή τους από την ασθένεια, 124 άνθρωποι.

Τα σχολεία στη χώρα έχουν κλείσει επ’ αόριστον, ενώ σημαντικά πολιτιστικά και αθλητικά γεγονότα έχουν διακοπεί.

Η χώρα έχει αποτελέσει πηγή δεκάδων περιπτώσεων σε χώρες της περιοχής, όπως η Ινδία, το Αφγανιστάν, το Μπαχρέιν, το Ιράκ, το Κουβέιτ, το Ομάν και το Πακιστάν. Αποτέλεσμα αυτού ήταν και πολλές γειτονικές χώρες του Ιράν, ήταν να ανακοινώσουν το προσωρινό κλείσιμο των συνόρων τους με τη χώρα.

Νότιος Κορέα: Η χώρα με τα περισσότερα κρούσματα μετά τη Κίνα

Μετά την Ιταλία και το Ιράν, η Νότιος Κορέα είναι η χώρα η οποία πλήττεται περισσότερο αυτή τη στιγμή από τη ραγδαία εξάπλωση του νέου κορωνοϊού, COVID-19, με τα κρούσματα στη χώρα να ανέρχονται σε πάνω από 6.500.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις του ιού στη χώρα συνδέονται με μια θρησκευτική ομάδα κοντά στη νοτιοανατολική πόλη Νταεγκού (Daegu), η οποία έχει πληθυσμό περίπου 2,5 εκατομμυρίων κατοίκων.

Ταυτόχρονα, ο δήμαρχος της πρωτεύουσας της χώρας, Σεούλ, προέτρεψε τα 10 εκατομμύρια κατοίκους να εργαστούν από το σπίτι και να αποφύγουν τα πολυσύχναστα σημεία της πόλης. Οι αρχές έχουν επίσης αναβάλει, την έναρξη της επόμενης σχολικής περιόδου έως τις 23 Μαρτίου 2020.

Παρόλα αυτά, οι θανόντες από τον νέο κορωνοϊό έως την Παρασκευή, 06 Μαρτίου ανέρχονται στους 43, λόγω και του αρκετά ανεπτυγμένου συστήματος υγείας στη χώρα.

Φωτογραφίες και γραφήματα κειμένου: The Guardian, New York Times, BBC World
Με Πηγές: New York Times, The Guardian, BBC World, Politico.eu, Al-Jazeera.com, ΑΠΕ-ΜΠΕ, ΚΥ.ΠΕ, ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ Ελλάδος

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑ

Ο θεός να βοηθήσει. Αμήν

Marios

Ο θεός να βοηθήσει. Αμήν

Marios
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νικόλα Βωνιάτη

Σχόλια αναγνωστών

Σε ποιανού τη φάρα

«Εύγε κύριε Παράσχο. Εξαίρετο άρθρο.»
Άσχετος  |  22:30

Τα παιδιά είναι η αντανάκλασή μας

«ΠΑΙΔΕΙΑ ΚΑΙ… ΕΒΡΑΪΚΕΣ ΠΡΟΦΗΤΕΙΕΣ Δεν επικροτώ όλα τα σημεία τα οποία χρησιμοποιεί στις εικόνες του ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, ΒΑ, ΜΑ  |  13:25

Επενδύοντας στον φόβο, στον πόνο, στο μίσος

«Ψυχραιμία και έξυπνες κινήσεις αλλά όχι δειλία. Η εποχή του κατευνασμού με την Τουρκία τέλειωσε με ...»
Leon  |  09:39

#PoliticsBlog Πόσο μακριά μπορούμε να πάμε με τον Μακρόν;

«Oυτε στην εποχη Βενιζελου,ηρθε καποια Μεγαλη Δυναμη να πολεμησει για παρτυ μας την Οθωμανικη ...»
Γιωργος Χ  |  22:05

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση