ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Κορωνοϊός: Χωρίς μάσκες σε αεροδρόμια και πτήσεις από Δευτέρα

Καλοκαίρι ελευθερίας, έπειτα από δύο χρόνια περιορισμών, θα απολαύσουν όσοι ταξιδέψουν αεροπορικώς από την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη

Kathimerini.gr

Καλοκαίρι ελευθερίας, ύστερα από δύο χρόνια περιορισμών, θα απολαύσουν όσοι ταξιδέψουν αεροπορικώς από την ερχόμενη εβδομάδα στην Ευρώπη. Την ερχόμενη Δευτέρα αίρεται η υποχρέωση χρήσης μάσκας σε αεροσκάφη και αεροδρόμια της Ε.Ε.

Η ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) και η Υπηρεσία Πτητικής Ασφάλειας της ΕΕ (EASA) αναφέρει ότι το ικανοποιητικό επίπεδο εμβολιασμού, φυσικής ανοσίας και η άρση των περιοριστικών μέτρων στα περισσότερα ευρωπαϊκά κράτη καθιστούν εφικτή την κατάργηση της μάσκας και στα αεροπορικά ταξίδια. Ωστόσο, οι δύο φορείς αναγνωρίζουν ότι η μάσκα εξακολουθεί να συνιστά το καλύτερο μέτρο προστασίας από τη μετάδοση της COVID-19, τονίζοντας ότι το επιβατικό κοινό οφείλει να λάβει υπ’ όψιν και τις ανάγκες των συνεπιβατών του και να συμπεριφερθεί με ευθυκρισία και λογική. Δεν αποκλείεται, πάντως, οι αεροπορικές εταιρείες να ακολουθήσουν διαφορετικές πολιτικές.

Αντίθετη πορεία στην Κίνα

Ενώ η Δύση εισέρχεται σε νέα φάση διαχείρισης και συνύπαρξης με την COVID-19, η κατάσταση στην Κίνα παραμένει δραματική. Στη Σαγκάη επιβλήθηκαν ακόμη αυστηρότερα μέτρα για την αντιμετώπιση της υγειονομικής απειλής. Οι δημοτικοί αξιωματούχοι αποφάσισαν τον περιορισμό της πρόσβασης σε τρόφιμα και νοσηλευτικά ιδρύματα –πλην εκτάκτων περιστατικών– στους κατοίκους κάποιων συνοικιών της πόλης για τις επόμενες ημέρες. Ταυτόχρονα, απαγορεύεται η παράδοση τροφίμων, ενώ κάθε επίσκεψη στα νοσοκομεία επιβάλλει την επίδειξη ειδικής άδειας. Το επόμενο τριήμερο, τρόφιμα θα διακινούνται μόνο από κρατικούς φορείς. Την ίδια στιγμή, γείτονες κρουσμάτων κορωνοϊού (που μένουν στον ίδιο όροφο ή στο ίδιο κτίριο), ακόμη και αν οι εξετάσεις τους είναι αρνητικές, οφείλουν να πάνε στα κρατικά κέντρα καραντίνας, αφού προηγουμένως αφήσουν έξω από την πόρτα τους τα κλειδιά τους προκειμένου να εισέλθουν συνεργεία και να απολυμάνουν τον χώρο, μέτρο που θεωρείται αντισυνταγματικό.

Δρακόντεια μέτρα

Οι Αρχές της Σαγκάης, ωστόσο, επιμένουν ότι περισσότεροι από το 50% των κατοίκων της οικονομικής καρδιάς της Κίνας μπορούν να εξέλθουν από τα σπίτια τους και να περιηγηθούν στην πόλη. Τα κρατικά ΜΜΕ δεν σταματούν να μεταδίδουν εικόνες από υγειονομικό προσωπικό που φωτογραφίζεται στα ορόσημα της πόλης.

H ενίσχυση των δρακόντειων μέτρων που επιβάλλονται στη Σαγκάη στο πλαίσιο της πολιτικής «μηδενικής ανοχής στην COVID» πραγματοποιήθηκε λίγες μόλις ημέρες αφότου ο Κινέζος πρόεδρος επανέλαβε την απόλυτη βεβαιότητά του στην αποτελεσματικότητα της προσέγγισης. Πρόσφατα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας είχε χαρακτηρίσει τη στρατηγική «ανέφικτη και αδιέξοδη». Σύμφωνα με δηλώσεις Κινέζων υγειονομικών, το Πεκίνο αισιοδοξεί πως έτσι θα κερδίσει χρόνο για τον εμβολιασμό του πληθυσμού.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση