ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Λιγοστά εμβόλια για την ευλογιά των πιθήκων

Δυσλειτουργίες και καθυστερήσεις στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων από τη νέα αρχή ΗERA της Ε.Ε.

Kathimerini.gr

Λυδία λίθος για την ετοιμότητα της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη διαχείριση υγειονομικών κρίσεων αποδείχθηκε η ευλογιά των πιθήκων. Τα αποτελέσματα της «δοκιμής» δεν είναι καθόλου ικανοποιητικά. Είναι, πλέον, σαφές ότι οι Βρυξέλλες, που τώρα καλούνται να αντιμετωπίσουν δύο έκτακτες καταστάσεις δημόσιας υγείας: την πανδημία κορωνοϊού και την ευλογιά των πιθήκων, δεν κατάφεραν να θωρακίσουν τους Ευρωπαίους με τα αναγκαία εμβόλια και φάρμακα.

Για αυτόν τον σκοπό, ωστόσο, είχε πρόσφατα συσταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή η Αρχή Υγειονομικής Ετοιμότητας και Δράσης (ΗERA). Κυρίαρχος στόχος της ήταν η προετοιμασία των κρατών-μελών για μελλοντικές υγειονομικές απειλές, αλλά και η άμεση αγορά εμβολίων και φαρμάκων, εφόσον παραστεί τέτοια ανάγκη, ώστε όλοι οι πολίτες της Ε.Ε. να έχουν ταχεία και ισότιμη πρόσβαση σε αυτά.

Παρά τις πολλές υποσχέσεις που συνόδευσαν τη δημιουργία της, η ΗERA δεν έχει ακόμα υπογράψει νέα συμβόλαια για την αγορά εμβολίων κατά της COVID-19 ή αντιιικών χαπιών.

Τη στιγμή που η ευλογιά των πιθήκων αναγνωρίζεται ως παγκόσμια υγειονομική απειλή, η ευρωπαϊκή αρχή ανακοίνωσε την αγορά μόλις 163.000 εμβολιαστικών δόσεων με κοινοτικά κονδύλια. Η Γαλλία έχει ήδη προμηθευτεί 250.000 δόσεις και η Βρετανία 130.000.

Το μόνο θετικό είναι ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει γνώση του τι επακριβώς συμβαίνει και δεσμεύτηκε ότι θα φροντίσει να διορθώσει τις δυσλειτουργίες επιτρέποντας στην Αρχή περισσότερες δικαιοδοσίες και ανεξαρτησία.

Δεν θα πρέπει να αναμένει κανείς ότι αυτές οι αλλαγές θα συμβούν στο προσεχές μέλλον. Η λειτουργία της ΗERA, άλλωστε, θα αξιολογηθεί, για πρώτη φορά από την Κομισιόν το 2024.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση