ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μ.Σχοινάς στους FT: Οι χώρες της Ε.Ε. δεν θα καλούσαν ποτέ στρατό να καταστείλει διαμαρτυρίες

Επεσήμανε ότι γεγονότα όπως αυτά στη Μινεάπολη, και το κύμα διαδηλώσεων τέτοιου τύπου «δεν είναι πιθανό να συμβούν στην Ευρώπη σε αυτήν την κλίμακα»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

«Οι ευρωπαϊκές χώρες δεν θα καλούσαν ποτέ τους στρατούς τους να καταστείλουν τις εσωτερικές διαμαρτυρίες και θα είχαν αποφύγει το είδος της αστυνομικής βίας και ρατσισμού που παρατηρείται στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Μαργαρίτης Σχοινάς, σε σημερινή του συνέντευξη στους FT.

Επεσήμανε ότι γεγονότα όπως αυτά στη Μινεάπολη, και το κύμα διαδηλώσεων τέτοιου τύπου «δεν είναι πιθανό να συμβούν στην Ευρώπη σε αυτήν την κλίμακα».

«Δεν νομίζω ότι έχουμε προβλήματα στην Ευρώπη που σχετίζονται με κατάφωρη αστυνομική βαρβαρότητα ή με θέματα φυλής», σημείωσε, και τόνισε ότι «έχουμε ένα ζήτημα στην Ευρώπη, το οποίο είναι το ζήτημα των ανισοτήτων και της κατανομής εισοδήματος».

Ο κ. Σχοινάς τόνισε ότι οι Ευρωπαίοι, αν και δεν είναι ικανοποιημένοι, «είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στα ανθρώπινα δικαιώματα και φροντίζουν τις μειονοτικές ομάδες».

Ερωτηθείς εάν συμφωνεί με τις εκκλήσεις Τραμπ για στρατεύματα που θα καταστείλουν τις διαμαρτυρίες, είπε ότι δεν είναι «έμπειρος παρατηρητής ή ειδικός στην αμερικανική πολιτική ή θεσμούς», αλλά πρόσθεσε ότι το να καλέσεις τον στρατό σε τέτοιες περιστάσεις «δεν είναι ο ευρωπαϊκός τρόπος ζωής». «Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι στην Ευρώπη διατηρούμε τους στρατούς μας μόνο για τους ξένους εχθρούς μας», είπε.

Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης αντιμετωπίσει πολλαπλούς ισχυρισμούς βίας στα σύνορά τους κατά των μεταναστών που προσπαθούν να εισέλθουν στο μπλοκ. Μια λεπτομερή έρευνα των μέσων ενημέρωσης τον περασμένο μήνα έθεσε το ερώτημα εάν οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν τον Μωάμεθ Γκουλζάρ, έναν Πακιστανό, στα σύνορα με την Τουρκία τον Μάρτιο. Η Αθήνα έχει απορρίψει τις αναφορές ως «ψεύτικες ειδήσεις».

Ο κ. Σχοινάς, βετεράνος της ελληνικής επιτροπής και πρώην μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, δήλωσε ότι «έχουν τεθεί νόμιμες ανησυχίες» για τον θάνατο του κ. Gulzar, συμπεριλαμβανομένης μιας ομάδας 100 ευρωβουλευτών που είχαν γράψει στην επιτροπή σχετικά με αυτό. Ωστόσο, είπε ότι σημείωσε επίσης τις αρνήσεις της ελληνικής κυβέρνησης, προσθέτοντας: «Ελπίζω να διευκρινιστούν όλες αυτές οι περιστάσεις».

Σε σχέση με την πανδημία ο Αντιπρόεδρος ανήγγειλε ακόμα μια νέα συμφωνία για την πολιτική μετανάστευσης που θα βασίζεται εν μέρει σε μια ενισχυμένη συνοριακή δύναμη και την επιτάχυνση της επιστροφής των απορριφθέντων αιτούμενων ασύλου. Είπε ότι οι προτάσεις της Κομισιόν θα μπορούσαν να υποβληθούν το αργότερο αυτό το μήνα σε μια προσπάθεια να αξιοποιήσουν αυτό που χαρακτήρισε ως ένα νέο πνεύμα συνεργασίας που δημιούργησε η κρίση υγείας.

«Είμαστε πολύ κοντά να παράγουμε κάτι που να λειτουργεί για όλους», είπε, απορρίπτοντας τους χαρακτηρισμούς για «Ευρώπη Φρούριο», ξεκαθαρίζοντας ότι η προσέγγιση της ΕΕ για τη μετανάστευση θα είναι «υπεύθυνη».

Τέλος ερωτηθείς για τις περιστάσεις θανάτου του Μωάμεθ Γκουλζάρ, ενός Πακιστανού, στα σύνορα ΕΕ - Τουρκίας τον Μάρτιο, κάτι που η Αθήνα έχει απορρίψει διασπορά ψευδών ειδήσεων, ο κ. Σχοινάς δήλωσε ότι «έχουν τεθεί εύλογες ανησυχίες» , σημείωσε την ελληνική θέση και πρόσθεσε πως «ελπίζω να διευκρινιστούν όλες αυτές οι περιστάσεις».

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Αγία Σοφία: Ένα αιώνιο πολιτικό σχέδιο

«Εν τω μεταξύ η δύση και η Ρωσσία σφυρούν αφιάφορα....»
Αρμαγεδών  |  08:48

Αρμόδιον ζητώ!

«Και ο κτίστης θα ηθελε ( μπορεί και είναι) καλλιτέχνης, όπως και πολλοί άλλοι ιδιώτες... βασικά όλοι ...»
Αρμαγεδών  |  20:40

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X