ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μανχάταν - Ground Zero: Πρώτος εσπερινός για τον ναό του Αγίου Νικολάου

Χρειάστηκε να περάσουν πολλά χρόνια ώστε το όραμα της αναδημιουργίας του ναού στο νότιο Μανχάταν να πάρει σάρκα και οστά

Kathimerini.gr

Μαργαρίτα Πουρνάρα

Είναι μια στιγμή που θα θυμάμαι για πάντα στη ζωή μου. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2009 –οκτώ χρόνια μετά την τραγωδία– κάλυψα δημοσιογραφικά το ετήσιο μνημόσυνο στο Ground Zero, στη θέση όπου κάποτε ήταν ο ορθόδοξος ναός του Αγίου Νικολάου. Σε μια ξύλινη πλατφόρμα πάνω από ένα αβυσσαλέο σκοτεινό όρυγμα στεκόμασταν καμιά τριανταριά άνθρωποι, οι περισσότεροι εξ ημών συγγενείς των Ελλήνων και των Ελληνοαμερικανών που έχασαν τη ζωή τους στην επίθεση των Δίδυμων Πύργων. Η πληγή στη γη έμοιαζε με το τεράστιο τραύμα στην καρδιά που κουβαλούσαν όσοι θρηνούσαν τους δικούς τους. Θυμάμαι τότε ότι μας φαινόταν αδύνατον να σκεφτούμε πως στο μέλλον θα άλλαζε αυτή η εικόνα του χαλάσματος, θα εξαφανιζόταν το χάος που μας τρόμαζε κάτω από τα πόδια μας. Χρειάστηκε να περάσουν πολλά ακόμη χρόνια για να αρχίσει να μεταμορφώνεται η περιοχή και ακόμη περισσότερα ώστε το όραμα της αναδημιουργίας του ναού στο νότιο Μανχάταν να πάρει σάρκα και οστά.


Ο Επίσκοπος Μηδείας Απόστολος και ο Μάικλ Ψαρός. [A.P. Photo / Seth Wenig]

Μεσολάβησαν καθυστερήσεις, διαφωνίες για τη χωροθέτηση, δυσχέρειες στην ανεύρεση πόρων. Φέτος το καλοκαίρι, στην εθνική εορτή για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας στις 4 Ιουλίου, έγιναν επιτέλους τα θυρανοίξια με κάθε λαμπρότητα. Oμως προχθές, ανήμερα του Αγίου Νικολάου, που εόρταζε ο ναός-σύμβολο για τους ομογενείς, πραγματοποιήθηκε η πρώτη λειτουργία μετά τα εγκαίνια. Ηταν ο μεγάλος πανηγυρικός εσπερινός παρουσία του Αρχιεπισκόπου πρώην Αμερικής κ. Δημητρίου, χοροστατούντος του Επισκόπου Μηδείας κ. Αποστόλου, βοηθούμενου από τον ιερατικό προϊστάμενο του Ιερού Ναού, πρωτοπρεσβύτερο π. Ανδρέα Βυθούλκα. (Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής κ. Ελπιδοφόρος επισκέπτεται αυτήν την περίοδο τους Αγίους Τόπους και δεν μπόρεσε να δώσει το «παρών»).

«Ηρθαμε απόψε να προσκυνήσουμε, να ανάψουμε το κερί της πίστεώς μας, σε αυτό το μοναδικό Εθνικό Προσκύνημα, το οποίο χτίστηκε με την αγάπη σας, με την προσευχή σας, με την υποστήριξή σας, αλλά πάνω απ’ όλα με την Ορθόδοξη πίστη σας. Ευχαριστώ τον Τριαδικό Θεό που με αξίωσε να είμαι ο πρώτος Αρχιερέας που θα τελέσει σε αυτό το Ιερό Προσκύνημα, όπου στα θεμέλια υπάρχουν ακόμα τα αίματα των αθώων ανθρώπων. Πιστέψαμε και πιστεύουμε στο θαύμα, διότι σήμερα ζούμε όντως ένα θαύμα», είπε ο Επίσκοπος Μηδείας, ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Φίλων του Αγίου Νικολάου, Μάικλ Ψαρός, τόνισε: «Χτίσαμε, επιτέλους, μετά από 120 χρόνια σε αυτή τη χώρα, τον δικό μας Παρθενώνα, χτίσαμε τη δική μας Αγία Σοφία». Ο νέος ναός, σε σχέδια Καλατράβα, τον οποίον ιστόρησε ο μοναχός της Μονής Ξενοφώντος του Αγίου Ορους, πατέρας Λουκάς, θα είναι ανοικτός σε πιστούς όλων των δογμάτων.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΗΠΑ  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση