ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μελόνι: Το σύστημα πρόνοιας της Ιταλίας δεν αντέχει τη δημογραφική παρακμή

Η μετανάστευση δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στη δημογραφική κρίση που επηρεάζει την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη, τόνισε η πρωθυπουργός της Ιταλίας

Kathimerini.gr

Το σύστημα πρόνοιας της Ιταλίας δεν θα αντέξει την οικονομική πίεση από τη δημογραφική παρακμή, προειδοποίησε την Τρίτη η πρωθυπουργός της χώρας, Τζόρτζια Μελόνι.

Την περασμένη εβδομάδα, η εθνική στατιστική υπηρεσία ISTAT προέβλεψε ότι πάνω από το ένα τρίτο του πληθυσμού της Ιταλίας θα είναι άνω των 65 ετών έως το 2050, από περίπου ένα τέταρτο πέρυσι.

«Το σύστημα πρόνοιάς μας δεν μπορεί να αντέξει έναν πληθυσμό που γερνάει συνεχώς… ενώ όλο και λιγότεροι άνθρωποι εργάζονται για να το υποστηρίξουν», τόνισε η Μελόνι σε συνέδριο στο Τορίνο.

Η πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι η κυβέρνησή της εργάζεται για να παράσχει περισσότερη υποστήριξη σε οικογένειες που θέλουν να κάνουν παιδιά, με νόμο στον προϋπολογισμό του επόμενου έτους, ο οποίος πρόκειται να παρουσιαστεί εντός τους μήνα.

«Είναι απλό. Είναι σύστημα (προνοίας) που δεν μπορούμε να αντέξουμε οικονομικά, όποια μεταρρύθμιση και αν κάνουμε, αν δεν επενδύσουμε στην αύξηση του ποσοστού γεννήσεων», τόνισε η Μελόνι.

Σε ιστορικό χαμηλό οι γεννήσεις

Οι γεννήσεις στην Ιταλία μειώνονται σταθερά από το 2009 και πέρυσι έπεσαν σε νέο ιστορικό χαμηλό κάτω από 400.000. Η ISTAT αναμένει ότι η αρνητική τάση θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια.

Η Μελόνι, η οποία αντιμετωπίζει έκρηξη στις ροές μεταναστών από τη Βόρεια Αφρική, τόνισε ότι η μετανάστευση δεν μπορεί να είναι λύση στη δημογραφική κρίση που επηρεάζει την Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση