ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μέρκελ και Μακρόν ζητούν ρωσικά εμβόλια από τον Πούτιν

Το Κρεμλίνο ανέφερε ότι συζητήθηκαν τόσο η αποστολή όσο και η συμπαραγωγή του ρωσικού σκευάσματος

Kathimerini.gr

Την προοπτική εισαγωγής και χρήση του ρωσικού εμβολίου Σπούτνικ στην Ευρωπαϊκή Ένωση συζήτησαν σε μακρά τηλεδιάσκεψη το βράδυ της Τρίτης η Γερμανίδα καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν και ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν.

Την ώρα που η Γερμανία σταματά τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 60 ετών με το βρετανικό εμβόλιο της AstraZeneca, επειδή παρουσιάστηκαν θρομβώσεις σε αναλογία μίας περίπτωσης σε κάθε 100.000 εμβόλια, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων χωρών-μελών της ΕΕ συζήτησαν με τον Ρώσο πρόεδρο την πιθανή ένταξη του Σπούτνικ στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εμβολίων.

Συζητήθηκαν συγκεκριμένα τα ζητήματα ασφαλείας του εμβολίου και η ενδεχόμενη εισαγωγή του αλλά και αδειοδότηση παρασκευής του σε εργοστάσια εντός της ΕΕ.

Το Κρεμλίνο ανέφερε μετά την ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης των τριών ηγετών ότι συζητήθηκαν τόσο η αποστολή όσο και η συμπαραγωγή του ρωσικού σκευάσματος, εφόσον ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΜΑ) παράσχει την έγκρισή του.

Υπενθυμίζεται ότι το Σπούτνικ ήταν παγκοσμίως το πρώτο εμβόλιο που έλαβε κρατική σφραγίδα το 2020, με συνοπτικές κλινικές μελέτες που πάντως έχουν έκτοτε καταστεί ενδελεχείς και εκτεταμένες.

Ο ΕΜΑ έχει ήδη ξεκινήσει από τις αρχές του μηνός ταχεία διαδικασία ελέγχου αυτού του ρωσικού εμβολίου (του πρώτου από τα τρία σκευάσματα που έχουν δημιουργηθεί στη Ρωσία), ενώ τον Απρίλιο πρόκειται να στείλει εμπειρογνώμονες στη Ρωσία για να εξετάσουν τα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών και τις παραγωγικές διαδικασίες.
«Η εκτίμηση αυτή λαμβάνει χώρα με τις ίδιες διαδικασίες που ίσχυσαν και για όλα τα άλλα εμβόλια», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος της κας Μέρκελ, Στέφεν Ζάιμπερτ, στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι τρεις ηγέτες ακόμη συζήτησαν τα θέματα της Ουκρανίας, της Λιβύης και της Συρίας αλλά και την υπόθεση του φυλακισμένου ηγέτη της ρωσικής αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι. Και οι τρεις εξέφρασαν τη στήριξή τους στη συμφωνία για tα πυρηνικά του Ιράν.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση