ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μετάλλαξη Δέλτα: Φόβοι στην Ε.Ε. για τη μετάδοση της

Το νέο στέλεχος αναμένεται να κάνει θραύση τους καλοκαιρινούς μήνες

Kathimerini.gr

Σε φάση πολέμου κατά του κορωνοϊού εισέρχεται η παγκόσμια κοινότητα, καθώς η ταχύτατη μετάδοση της μετάλλαξης Δέλτα γεννάει ιδιαίτερη ανησυχία. Στη Γαλλία, το μεταλλαγμένο στέλεχος ευθύνεται για το 9% έως 10% των νέων κρουσμάτων, καταγράφοντας αύξηση κατά 3% έως 4% μέσα σε επτά ημέρες. Την ίδια στιγμή, οι υγειονομικοί φορείς της Βρετανίας κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου εξαιτίας της αύξησης των διασωληνωμένων με COVID κατά 41% μέσα στην τελευταία εβδομάδα, γεγονός που επίσης οφείλεται στη μετάλλαξη Δέλτα.

Τα σύννεφα του νέου πανδημικού κύματος πυκνώνουν τόσο, ώστε σε χθεσινή επείγουσα ανακοίνωσή του τo ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) κάλεσε τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. να επιταχύνουν κατά το δυνατόν τα προγράμματα εμβολιασμού, εκτιμώντας ότι μέχρι τα τέλη Αυγούστου η μετάλλαξη Δέλτα θα προκαλεί το 90% των νέων κρουσμάτων. Η επικεφαλής του ECDC, δρ Αντρέα Αμόν, δήλωσε ότι όσοι έχουν λάβει μία μόνο εμβολιαστική δόση παραμένουν στο στόχαστρο του μεταλλαγμένου στελέχους και κινδυνεύουν, όχι μόνο να νοσήσουν, αλλά και να καταλήξουν στο νοσοκομείο. Μάλιστα, το νέο στέλεχος αναμένεται να κάνει θραύση μεταξύ των πιο νέων τους καλοκαιρινούς μήνες.

Σύμφωνα με τα υπολογιστικά μοντέλα του ECDC, εάν αρθούν τα περιοριστικά μέτρα που ίσχυαν στην Ε.Ε. στις αρχές του Ιουνίου και δεν επιταχυνθούν οι ρυθμοί των εμβολιασμών, η Ευρώπη θα βρεθεί αντιμέτωπη με ένα ακόμα πανδημικό κύμα, που θα προκαλέσει νοσηλείες και θανάτους ανάλογες εκείνων του περασμένου φθινοπώρου.

Βαρύτερο τίμημα θα πληρώσουν αυτή τη φορά οι κάτω των 50 ετών. Στην Ε.Ε., το 30% των άνω των 80 ετών και το 40% των άνω των 60 δεν έχουν ακόμη ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους. Ωστόσο, η πρώην σύμβουλος της γερμανικής κυβέρνησης τόνισε ότι ο ολοκληρωμένος εμβολιασμός παρέχει υψηλή προστασία έναντι της μετάλλαξης.

Προκειμένου να αποτραπεί ο νέος εφιάλτης, η καγκελάριος Μέρκελ κάλεσε χθες τα κράτη της Ε.Ε. να ακολουθήσουν το παράδειγμα της Γερμανίας, επιβάλλοντας καραντίνα στις αφίξεις από κράτη με υψηλά ποσοστά της μετάλλαξης Δέλτα, όπως η Βρετανία.

Και Delta-plus

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι Αρχές του Ισραήλ, όπου το 56,6% του πληθυσμού είναι πλήρως εμβολιασμένο, ανακοίνωσαν ότι πλέον οι γιατροί μπορούν να επιβάλουν καραντίνα σε όσους έχουν εκτεθεί στο ιδιαίτερα μεταδοτικό στέλεχος Δέλτα, ακόμη και αν έχουν εμβολιαστεί κατά της COVID-19 ή αν έχουν αναρρώσει από την ασθένεια.

Τέλος, οι ινδικές Αρχές προειδοποιούν για την ανίχνευση μιας νεότερης μετάλλαξης του στελέχους Δέλτα, της Delta-plus, η οποία είναι μεταδοτικότερη και προσβάλλει αποτελεσματικότερα τους πνεύμονες. Εχει εντοπιστεί ήδη σε εννέα χώρες, όπως η Πορτογαλία, η Ελβετία κ.ά.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Η ανακατάληψη της Χερσώνας και η πίεση στο Λουγκάνσκ από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις και τι σηματοδοτούν
Του Γιάννη Ιωάννου
 |  ΚΟΣΜΟΣ