ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Μπλίνκεν και Λαβρόφ στο ίδιο τραπέζι ξανά σε συνάντηση της G20 στη Βραζιλία

Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20 θα ξεκινήσει με επισκόπηση της παγκόσμιας κατάστασης και των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα

Kathimerini.gr

Η διήμερη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της G20, που πραγματοποιείται σε μαρίνα του Ρίο ντε Τζανέιρο στη Βραζιλία, θα ξεκινήσει σήμερα Τετάρτη με επισκόπηση της παγκόσμιας κατάστασης και των συγκρούσεων, συμπεριλαμβανομένων των πολέμων στην Ουκρανία και τη Γάζα.

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Αντονι Μπλίνκεν και ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ θα βρεθούν στο ίδιο τραπέζι για πρώτη φορά από πέρυσι, όταν είχαν ολιγόλεπτη διά ζώσης επικοινωνία κατά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών και πάλι της G20 στο Νέο Δελχί.

Η συνάντηση πραγματοποιείται στον απόηχο της διπλωματικής κρίσης στις σχέσεις Βραζιλίας – Ισραήλ, έπειτα από σχόλια του Λουίς Ιγνάσιο Λούλα ντα Σίλβα, ο οποίος επέκρινε τα Ηνωμένα Εθνη για την αποτυχία τους να επιλύσουν τη σύγκρουση μεταξύ του Ισραήλ και των Παλαιστινίων.

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας την περασμένη εβδομάδα έκανε λόγο για θηριωδίες του Ισραήλ στη Γάζα και για γενοκτονία.

Ακολούθησαν ισραηλινή επίπληξη, καθώς και ανάκληση του πρέσβη της Βραζιλίας.

«Ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς διακυβέρνηση»

Ο Λούλα έχει θέσει τη μεταρρύθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης ως κορυφαία προτεραιότητα της G20 φέτος, μαζί με τον περιορισμό της κλιματικής αλλαγής και τη μείωση της φτώχειας.

Ωστόσο, με τις συνεχιζόμενες συγκρούσεις Ρωσίας – Ουκρανίας και τον πόλεμο στη Γάζα, οι διπλωμάτες δεν είναι αισιόδοξοι ότι οι προτάσεις για την αναβάθμιση της παγκόσμιας διακυβέρνησης θα προχωρήσουν εύκολα στην ομάδα των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου.

«Ζούμε σε έναν κόσμο χωρίς διακυβέρνηση και ο πολλαπλασιασμός των συγκρούσεων είναι πρωτοφανής. Υπάρχει έλλειμμα στην αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων», δήλωσε χθες Τρίτη στους δημοσιογράφους ο διπλωμάτης της Βραζιλίας, Μαουρίσιο Λίριο.

Οπως είπε, σήμερα υπάρχει συναίνεση ως προς την ανάγκη μεταρρύθμισης των Ηνωμένων Εθνών, αναγνώρισε ωστόσο ότι προκύπτουν αποκλίσεις σχετικά με τις προτεινόμενες αλλαγές.

Η Βραζιλία έχει ταχθεί υπέρ της επέκτασης του Συμβουλίου Ασφαλείας, πρόταση που δεν έχει αποκτήσει δυναμική λόγω της αντίστασης των κρατών που διατηρούν δικαίωμα βέτο από τότε που δημιουργήθηκε ο παγκόσμιος οργανισμός, μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Πρόταση για δεύτερη συνάντηση των ΥΠΕΞ

Ως καινοτομία, η Βραζιλία θα προτείνει τη διεξαγωγή δεύτερης συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της G20 τον Σεπτέμβριο, κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, για την προώθηση των συνομιλιών για την παγκόσμια διακυβέρνηση με όλα τα κράτη-μέλη του ΟΗΕ να καλούνται να συμμετάσχουν.

Η G20 αντιπροσωπεύει περίπου το 85% του παγκόσμιου ΑΕΠ, πάνω από το 75% του παγκόσμιου εμπορίου και περίπου τα δύο τρίτα του παγκόσμιου πληθυσμού.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση