ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

ΝΑΤΟ: Κρίσιμες συνομιλίες στο Βερολίνο για ένταξη Φινλανδίας – Σουηδίας

Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής

Kathimerini.gr

Στη σημερινή άτυπη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στο Βερολίνο είναι στραμμένα τα βλέμματα της παγκόσμιας πολιτικής σκηνής, με τη συμμετοχή Φινλανδίας και Σουηδίας να σηματοδοτεί την είσοδο στην τελική ευθεία προς ενδεχόμενη ένταξη των δύο χωρών στη συμμαχία, η οποία θα αποφασιστεί τις προσεχείς ημέρες.

Ήδη, πάντως, η δεδηλωμένη πρόθεση του Ελσίνκι να κινηθεί προς την κατεύθυνση της ένταξης – την οποία εκτιμάται ότι θα ακολουθήσει και η Σουηδία – έχει προκαλέσει τις πρώτες αντιδράσεις από την πλευρά της Ρωσίας.

Ο Ρώσος υφυπουργός Εξωτερικών ανέφερε, σήμερα ότι η Μόσχα «δεν έχει εχθρικές βλέψεις απέναντι σε Ελσίνκι και Στοκχόλμη», ωστόσο πρόθεσε ότι η απάντηση του Κρεμλίνου θα εξαρτηθεί από τις υποδομές που θα αναπτύξει το ΝΑΤΟ στις δύο χώρες.

«Εάν αναπτύξουν πυρηνικές δυνάμεις κοντά στα σύνορά μας, θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα», ανέφερε, σύμφωνα με το πρακτορείο RIA. 

Χθες, η Μόσχα ανακοίνωσε ότι θα διακόψει την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στη Φινλανδία από σήμερα, με την φινλανδική κυβέρνηση να τονίζει ότι  «δεν υπάρχει κίνδυνος για την επάρκεια», σημειώνοντας ότι η ηλεκτρική ενέργεια από τη Ρωσία αντιστοιχεί περίπου στο 10% της συνολικής κατανάλωσης ηλεκτρικού ρεύματος της χώρας. Παράλληλα, το Ελσίνκι «σήκωσε το γάντι» των αλλεπάλληλων απειλών από την πλευρά του Κρεμλίνου, διαμηνύοντας ότι είναι έτοιμο για οποιαδήποτε ρωσική απάντηση, ακόμη και στρατιωτικού χαρακτήρα.

Στο ευρύτερο «κάδρο» εντάχθηκε χθες και η Τουρκία, με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να δηλώνει αρνητικός απέναντι στο ενδεχόμενο ένταξης των δύο χωρών στη Συμμαχία. Μια κίνηση που ερμηνεύτηκε από αρκετούς ως εκκίνηση παζαριού από την πλευρά της Άγκυρας με αποδέκτη κυρίως τις ΗΠΑ.

«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις σχετικά με τη Σουηδία και τη Φινλανδία, όμως δεν έχουμε θετικές σκέψεις για το ζήτημα. Διότι οι προηγούμενες διοικήσεις σχετικά με το ΝΑΤΟ έκαναν ένα λάθος σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, και ξέρετε τη στάση που κρατάει η Ελλάδα απέναντι στην Τουρκία αφού παίρνει από πίσω της και το ΝΑΤΟ. Ως Τουρκία δεν θέλουμε να κάνουμε ένα δεύτερο λάθος», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος, ενώ άφησε αιχμές και κατά της Σουηδίας λέγοντας ότι μαζί με την Ολλανδία «οι σκανδιναβικές χώρες έχουν μετατραπεί σε χώρο φιλοξενίας τρομοκρατικών οργανώσεων», κάνοντας αναφορά στην κουρδική οργάνωση PKK και στο εκτός νόμου κομμουνιστικό DHKP-C.

Η δήλωση Ερντογάν προκάλεσε αντιδράσεις στην Ουάσιγκτον. Οι ΗΠΑ προσπαθούν να αποσαφηνίσουν τη θέση της Τουρκίας όσον αφορά την πιθανή ένταξη της Σουηδίας και της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ, δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών, αρμόδια για τις ευρωπαϊκές και τις ευρασιατικές υποθέσεις, Κάρεν Ντόνφριντ.

Δεδομένου ότι στη Σύνοδο των ΥΠΕΞ του ΝΑΤΟ στη γερμανική πρωτεύουσα θα είναι παρούσα και η Τουρκία, οι διαβουλεύσεις μεταξύ των εμπλεκόμενων κρατών αναμένονται με σημαντικό ενδιαφέρον.

Υπενθυμίζεται ότι μήνυμα υπέρ της ένταξης στη Συμμαχία έστειλε χθες και η Σουηδή υπουργός Εξωτερικών, τονίζοντας ότι μια τέτοια εξέλιξη θα καθιστούσε πιο ευδιάκριτα τα όρια πιθανών στρατιωτικών συγκρούσεων στη Βόρεια Ευρώπη και συνεπώς, όπως είπε, θα λειτουργούσε ως μηχανισμός αποτροπής του, προσφέροντας «σταθερότητα» στην περιοχή.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X