ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα Ζηλανδία: Πρωθυπουργός ο συντηρητικός Κρίστοφερ Λάξον

Τι θέλει να αλλάξει

ΑΜΠΕ

Η νέα συντηρητική κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας, του πρώην επικεφαλής της αεροπορικής εταιρείας Air New Zeland Κρίστοφερ Λάξον, επιβεβαίωσε σήμερα Δευτέρα την πρόθεσή της να εγκαταλείψει τα πρωτοποριακά μέτρα που είχε υιοθετήσει η χώρα κατά της χρήσης καπνού, μια οπισθοδρόμηση την οποία μία μη κυβερνητική οργάνωση κατήγγειλε ως «τεράστια νίκη για την καπνοβιομηχανία».

Η πρώην πρωθυπουργός Τζασίντα Αρντερν είχε καταφέρει να ψηφιστεί πέρυσι από το κοινοβούλιο μια «απαγόρευση του καπνίσματος για μια γενιά», απαγορεύοντας την πώληση τσιγάρων σε οποιονδήποτε έχει γεννηθεί μετά το 2008.

Η πολιτική αυτή είχε χαιρετιστεί από τους ειδικούς στη δημόσια υγεία και τους υπέρμαχους της μάχης κατά του καπνίσματος. Σχεδόν ταυτόσημα μέτρα ανακοινώθηκαν πρόσφατα στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Ωστόσο ο νέος πρωθυπουργός Κρίστοφερ Λάξον, ο οποίος ανέλαβε σήμερα Δευτέρα καθήκοντα, επιβεβαίωσε ότι η Νέα Ζηλανδία θα καταργήσει τους σχετικούς νόμους πριν αυτοί τεθούν σε ισχύ, επικαλούμενος τους φόβους ότι μπορεί να υπάρξει μια μεγάλη μαύρη αγορά καπνού.

Ο κ. Λάξον παραδέχθηκε ακόμη πως οι φόροι από τις πωλήσεις τσιγάρων δημιουργούν έσοδα ευπρόσδεκτα για την κυβέρνηση, όμως υπογράμμισε ότι αυτό «δεν ήταν το κίνητρο» για να άρει την απαγόρευση.

«Υβρις»

Η ένωση κατά του καπνού Health Coalition Aotearoa (η ονομασία της Νέας Ζηλανδίας στη γλώσσα μαορί) ανακοίνωσε πως η εγκατάλειψη αυτής της πολιτικής είναι μια ύβρις προς τη χώρα.

«Πρόκειται για μια μείζονα ήττα για τη δημόσια υγεία και για μια τεράστια νίκη για την καπνοβιομηχανία, της οποίας τα κέρδη θα αυξηθούν σε βάρος των ζωών των Νεοζηλανδών», υπογράμμισε η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.

Ο Κρίστοφερ Λάξον υπερασπίσθηκε σήμερα την απόφαση αυτή ισχυριζόμενος ότι η απαγόρευση των τσιγάρων θα δημιουργούσε «ευκαιρία για την εμφάνιση μιας μαύρης αγοράς, η οποία σε μεγάλο μέρος είναι μη φορολογούμενη».

Ο νόμος είχε σχεδιαστεί ώστε να μειωθεί σχεδόν αμέσως ο αριθμός των ανθρώπων που καταναλώνουν καπνό, σε μια χώρα όπου ο αριθμός των ενηλίκων καπνιστών είναι σχετικά χαμηλός.

Ο νόμος προέβλεπε μια σταδιακή αύξηση της κατώτερης ηλικίας για να μπορεί κανείς να αγοράζει προϊόντα καπνού και θα είχε μειώσει δραστικά τον αριθμό των εμπορικών καταστημάτων τα οποία επιτρέπεται να πωλούν καπνό στο πολύ σε 600 σε όλη τη χώρα.

Ανάληψη καθηκόντων

Ο κ. Λάξον ανέλαβε σήμερα επισήμως τα καθήκοντά του ως πρωθυπουργού της νεοζηλανδικής κυβέρνησης συνασπισμού, λέγοντας πως η κορυφαία προτεραιότητά του είναι η μάχη κατά του πληθωρισμού.

«Είναι τιμή και τεράστια ευθύνη», δήλωσε ο κ. Λάξον προς τους δημοσιογράφους αφού ορκίσθηκε ως πρωθυπουργός στη διάρκεια τελετής στην πρωτεύουσα Ουέλινγκτον.

Ο 53χρονος Λάξον αναλαμβάνει καθήκοντα έξι εβδομάδες μετά τη νίκη του συντηρητικού πολιτικού σχηματισμού του, του Εθνικού Κόμματος, στις βουλευτικές εκλογές, η οποία έβαλε τέλος σε έξι χρόνια διακυβέρνησης των Εργατικών.

«Η υπ’ αριθμόν ένα προτεραιότητα είναι να αποκατασταθεί η οικονομία. Οφείλουμε να μειώσουμε το κόστος ζωής και να θέσουμε υπό έλεγχο τον πληθωρισμό ώστε να μπορέσουμε να μειώσουμε τα επιτόκια και να κατεβάσουμε τις τιμές των τροφίμων», διευκρίνισε.

Ο απερχόμενος πρωθυπουργός, ο ηγέτης του Εργατικού Κόμματος Κρις Χίπκινς, είχε διαδεχθεί την Τζασίντα Αρντερν τον Ιανουάριο. Η κα Αρντερν έβαλε τέλος στην πενταετή πρωθυπουργική θητεία της λέγοντας πως δεν έχει πια «αρκετή ενέργεια».

Ο κ. Λάξον έγινε σήμερα ο 42ος πρωθυπουργός της Νέας Ζηλανδίας αφού το Εθνικό Κόμμα του σχημάτισε ένα τριμερή συνασπισμό στο 123μελές κοινοβούλιο με το συντηρητικό κόμμα ACT και το λαϊκιστικό κόμμα Πρώτα η Νέα Ζηλανδία.

Για πρώτη φορά στη Νέα Ζηλανδία, ο ρόλος του αντιπροέδρου της κυβέρνησης θα μοιραστεί σε δύο 18μηνες θητείες.

Ο επικεφαλής του κόμματος Πρώτα η Νέα Ζηλανδία Ουίνστον Πίτερς, 78 ετών, ορκίσθηκε ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης στο πλευρό του Λάξον, όμως θα εγκαταλείψει τα καθήκοντά του στο τέλος του Μαΐου 2025.

Θα αντικατασταθεί από τον επικεφαλής του ACT Ντέιβιντ Σίμουρ για την υπόλοιπη κοινοβουλευτική θητεία, η οποία αναμένεται να διαρκέσει τρία χρόνια.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΑΜΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση