ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Nετανιάχου: Η συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία θα δημιουργήσει μια νέα Μέση Ανατολή

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε πρόδρομο τις συμφωνίες εξομάλυνσης του 2020 μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν

Kathimerini.gr

Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου δήλωσε ότι η χώρα του «βρίσκεται στο κατώφλι μιας ιστορικής συμφωνίας με τη Σαουδική Αραβία», προβλέποντας ότι θα μπορούσε να αναδιαμορφώσει τη Μέση Ανατολή.

Ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «πρόδρομο» τις συμφωνίες εξομάλυνσης του 2020 μεταξύ του Ισραήλ και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και του Μπαχρέιν, γνωστές ως «Συμφωνίες του Αβραάμ».

«Δεν υπάρχει αμφιβολία: Οι Συμφωνίες του Αβραάμ προανήγγειλαν την αυγή μιας νέας εποχής ειρήνης», είπε. «Πιστεύω ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι μιας πιο μεγάλης εξέλιξης: Μια ιστορική συμφωνία μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας. Μια τέτοια ειρήνη θα βοηθήσει πολύ προς τον τερματισμό της αραβο-ισραηλινής σύγκρουσης. Θα ενθαρρύνει άλλα αραβικά κράτη να ομαλοποιήσουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ. Θα ενισχύσει τις προοπτικές ειρήνης με τους Παλαιστίνιους. Θα ενθαρρύνει μια ευρύτερη συμφιλίωση μεταξύ του Ιουδαϊσμού και του Ισλάμ, μεταξύ της Ιερουσαλήμ και της Μέκκας, μεταξύ των απογόνων του Ισαάκ και των απογόνων του Ισμαήλ. Ολα αυτά είναι τεράστιες ευλογίες».

Ο Νετανιάχου, ο οποίος έχει χρησιμοποιήσει συχνά το βήμα του ΟΗΕ για να απευθύνει προειδοποιήσεις για το Ιράν, περιέγραψε τον επίδοξο εχθρό της χώρας του ως τη «μύγα μες στο γάλα» που θα προσπαθήσει να καταστρέψει μια συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία.

Ο Τζο Μπάιντεν σημείωσε, με φόντο την πρόσφατη συνάντηση με τον Νετανιάχου ότι, ακόμη και πριν από μια δεκαετία, η ιδέα της εξομάλυνσης των σχέσεων μεταξύ του Ισραήλ και της Σαουδικής Αραβίας θα ήταν αδιανόητη. «Αν εσείς κι εγώ, πριν από 10 χρόνια μιλούσαμε για εξομάλυνση των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, νομίζω ότι θα κοιταζόμασταν μεταξύ μας σαν να λέγαμε “ποιος έχει πιει;”».

Με πληροφορίες από Reuters, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση