ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νομπέλ Ειρήνης: Ο γενναίος αγώνας δύο δημοσιογράφων

Το Νομπέλ Ειρήνης στους δημοσιογράφους Ντμίτρι Μουράτοφ και Μαρία Ρέσα

Kathimerini.gr

Στους δημοσιογράφους Μαρία Ρέσα από τις Φιλιππίνες και Ντμίτρι Μουράτοφ από τη Ρωσία απένειμε η νορβηγική ακαδημία το φετινό βραβείο Νομπέλ Ειρήνης, για τον «γενναίο αγώνα τους υπέρ της ελευθερίας της έκφρασης»στις χώρες τους.

Η Μαρία Ρέσα και ο Ντμίτρι Μουράτοφ «εκπροσωπούν κάθε δημοσιογράφο που υπερασπίζεται το ιδεώδες αυτό σε έναν κόσμο όπου η δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης έρχονται αντιμέτωπες με ολοένα και πιο δυσχερείς συνθήκες» ανέφερε στην ανακοίνωσή της η πρόεδρος της νορβηγικής επιτροπής των Νομπέλ, Μπέριτ Ράις-Αντερσεν.

Ψηφιακή πλατφόρμα για την ανεξάρτητη φωνή και την έρευνά τους στις χώρες τους, τη Ρωσία και τις Φιλιππίνες.

Η 58χρονη Μαρία Ρέσα ίδρυσε το 2012 μαζί με συνάδελφό της την ψηφιακή δημοσιογραφική πλατφόρμα Rappler, αφιερωμένη στην ερευνητική δημοσιογραφία. Η Ρέσα και οι συνεργάτες της ερεύνησαν την αμφιλεγόμενη και αιματηρή εκστρατεία καταπολέμησης των ναρκωτικών από το καθεστώς του προέδρου των Φιλιππίνων, Ροντρίγκο Ντουτέρτε. Ο 59χρονος Ντμίτρι Μουράτοφ υπήρξε ένας από τους ιδρυτές και αρχισυντάκτης του περιοδικού «Νόβαγια Γκαζέτα» μία από τις ελάχιστες ανεξάρτητες δημοσιογραφικές φωνές στη Ρωσία, όπου κάθε αντιπολίτευση αντιμετωπίζεται με κρατική καταστολή. Το περιοδικό αποκάλυψε «τη διαφθορά, την αστυνομική βία, τις παράνομες συλλήψεις, την εκλογική νοθεία και την ύπαρξη έμμισθων στρατών από “τρολς” του Διαδικτύου, με στόχο τη διασπορά ψευδών ειδήσεων στον κόσμο» όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η νορβηγική επιτροπή. Το περιοδικό πλήρωσε ακριβό τίμημα για τις αποκαλύψεις του, με έξι από τους δημοσιογράφους του να έχουν δολοφονηθεί τα τελευταία χρόνια, μεταξύ τους και η Αννα Πολιτκόφσκαγια, που έπεσε νεκρή πριν από 15 χρόνια στη Μόσχα.nompel-eirinis-o-gennaios-agonas-dyo-dimosiografon0

Θύμα η αλήθεια

Πρόκειται για το πρώτο βραβείο Νομπέλ Ειρήνης στα 120 χρόνια του θεσμού που απονέμεται αμιγώς ως ανταμοιβή για την ελευθερία της έκφρασης, «σε έναν κόσμο όπου το πρώτο θύμα του πολέμου είναι η αλήθεια» όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η ανακοίνωση της επιτροπής. «Η νορβηγική επιτροπή Νομπέλ είναι πεπεισμένη ότι η ελευθερία της έκφρασης και η ελεύθερη ενημέρωση βοηθούν στην ύπαρξη καλά ενημερωμένου κοινού. Τα δικαιώματα αυτά είναι θεμελιώδη για την εύρυθμη λειτουργία της δημοκρατίας και για την πρόληψη πολέμων και συρράξεων» είπε η Ράις-Αντερσεν.

Το Νομπέλ του Μουράτοφ χαιρέτισε το Κρεμλίνο, επαινώντας το θάρρος και το ταλέντο του Ρώσου δημοσιογράφου. «Θέλουμε να συγχαρούμε τον Ντμίτρι Μουράτοφ. Εργάσθηκε άοκνα ακολουθώντας τα ιδεώδη του και διατηρώντας τα άθικτα. Είναι ταλαντούχος και θαρραλέος» είπε χθες ο εκπρόσωπος Τύπου της ρωσικής προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ. Από τη μεριά της, η Μαρία Ρέσα δεν περίμενε και δεν έλαβε συγχαρητήρια από τον πρόεδρο Ντουτέρτε, ο οποίος έχει ηγηθεί δικαστικής εκστρατείας με στόχο την καταδίκη της Ρέσα σε μακρά ποινή φυλάκισης για συκοφαντική δυσφήμηση επιχειρηματία συμμάχου του προέδρου. Την πρώτη του εβδομάδα στην εξουσία το 2016, ο Ντουτέρτε είχε δηλώσει: «Το ότι κάποιος είναι δημοσιογράφος δεν του προσφέρει ασυλία από τις σφαίρες, αν είναι κάθαρμα».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση