ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:43
 

Ο γερμανικός Τύπος για την ευρωπαϊκή διαμάχη σχετικά με τα κορωνομόλογα

«Τώρα είναι καιρός να στείλουμε ένα αξιόπιστο μήνυμα: η Ευρώπη είναι ενωμένη» γράφει η Schwaebische Zeitung

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

«Είναι σκληρόκαρδη η άρνηση της εκπλήρωσης της επιθυμίας των -συνήθως χαρακτηριζομένων ως φίλων και εταίρων- Γάλλων, Ιταλών και Ισπανών για ανάλυψη κοινού ευρωπαϊκού χρέους με τη βοήθεια ευρωομολόγων και ομολόγων κορονοϊού; Ή μήπως είναι αδίστακτες εκείνες οι κυβερνήσεις των χωρών που εκμεταλλεύονται μια πανδημία με χιλιάδες νεκρούς για να επαναφέρουν τις παλαιές δημοσιονομικές τους απόψεις κατά της Γερμανίας, της Ολλανδίας και άλλων αντιπάλων των ευρωομολόγων; Ο πάγος πάνω στον οποίο κινούνται οι υποστηρικτές και των δύο προοπτικών είναι εξαιρετικά λεπτός. Δεν πρέπει όμως να υπερβάλλουμε με τα σενάρια κατάρρευσης της ΕΕ. Υπήρχαν πάντοτε και ευτυχώς δεν έχουν επαληθευτεί μέχρι στιγμής (τέτοια σενάρια), ένα πράγμα είναι όμως βέβαιο: οι Ευρωπαίοι έχουν βρεθεί στο παρελθόν και πιο κοντά μεταξύ τους», παρατηρεί η Frankfurter Allgemeine Zeitung σχετικά με τη διαμάχη για τα ομόλογα.

«Η κρίση του κορονοϊού δείχνει σε ποιες φυγόκεντρες δυνάμεις εκτίθενται οι Βρυξέλλες και τα ευρωπαϊκά θεσμικά όργανα. Δύση εναντίον Ανατολής, Βορράς εναντίον Νότου. Η λέξη κλειδί είναι τα κορονο-ομόλογα. Στη ζώνη του ευρώ, οι εκκλήσεις για αλληλεγγύη πέφτουν στο κενό, ορισμένοι κατηγορούν ο ένας τον άλλο, ενώ άλλοι απλώς αισθάνονται εγκαταλελειμμένοι. Η Ενωμένη Ευρώπη δεν είναι κάτι που βιώνουμε. Βρισκόμαστε στη μεγαλύτερη κρίση μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου και παρόλα αυτά οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις αντιδικούν όπως στην αρχή της κρίσης των χρηματοπιστωτικών αγορών το 2008. Η προσφυγική κρίση το 2015, ο αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream2 και το ασυντόνιστο κλείσιμο των συνόρων λόγω του κορονοϊού αποδεικνύουν ακριβώς την έλλειψη σύμπνοιας στην Ευρώπη. Από τη σκοπιά της χρηματοπιστωτικής πολιτικής, η καγκελάριος Μέρκελ πρέπει να διασφαλίσει ότι ο σκληρά πληττόμενος ευρωπαϊκός νότος θα λάβει βοήθεια που θα ανταποκρίνεται στην κατάσταση. Χωρίς παροχές αλληλεγγύης, το ευρώ θα αποτύχει», προειδοποιεί η Schwaebische Zeitung.

«Στενόμυαλη και ιδεολογικά φορτισμένη φαίνεται η αντιπαράθεση για τα λεγόμενα ομόλογα κορονοϊού, η οποία διεξάγεται τελευταία στις Βρυξέλλες. Η Γερμανία, αλλά και η Αυστρία, οι Κάτω Χώρες και η Φινλανδία βάζουν φρένο σε αυτά, επειδή βλέπουν ότι διαφορετικά θα αναλάμβαναν ευθύνη για τις κυβερνήσεις που ακολουθούν μια μη χρηστή δημοσιονομική πολιτική. Δεν χρειάζεται όμως να προσποιείται κανείς. Η νομισματική ένωση θα είχε καταρρεύσει εδώ και πολύ καιρό χωρίς την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα. Στην ΕΚΤ όμως μπορεί να προσαφθεί ότι καθιστά συνεχώς εαυτήν πειθήνιο βοηθό αναποφάσιστων πολιτικών. Τώρα είναι καιρός να στείλουμε ένα αξιόπιστο μήνυμα: η Ευρώπη είναι ενωμένη».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Ήταν δικτάτορας ο Καποδίστριας;

«Τότε μόνο αυταρχικά θα μπορούσε να λειτουργήσει ένα κράτος πραγμα που χρειαζόμαστε και σημερα....»
Αρμαγεδών  |  16:28

#PoliticsBlog Αναμένοντας το Plan B και τη νέα μεγάλη μάχη

«Ευτυχώς που ο Νίκαρος είναι πρόεδρος, κανένας άλλος δεν θα μπορούσε...»
Αρμαγεδών  |  12:00

Θα μείνουμε χωρίς ποιητές

«Αρμαγεδων και αλφα μα τοσο επιφανειακοί πλεων; Διαβασατε το κειμενο αλλα δεν καταλαβατε τιποτα και αυτο ...»
Εγω  |  09:54

Πολύτιμο δώρο

«Η ουσία όμως είναι ποιός θα τα πληρώσει, όταν η πιο πλούσια γεννιά που έζησε δημιούργησε τόσα πολλά ...»
Αρμαγεδών  |  08:00

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 97.048 θανάτους εξαιτίας της νόσου. Πηγή φωτογραφίας: Skai.gr.

ΗΠΑ: 1.127 θάνατοι σε ένα 24ωρο

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 97.048 θανάτους εξαιτίας της νόσου επί συνόλου 1.621.658 επιβεβαιωμένων κρουσμάτων ...
Newsroom Κ/ ΑΜΠΕ
 |  ΚΟΣΜΟΣ
X