ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 13:11
 

Ο Μακρόν έκανε το πρώτο βήμα για τον «νόμο κατά των ταραχοποιών»

Το νομοσχέδιο προωθήθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπό την σκιά των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων»

ΠΗΓΗ: skai.gr

Υπερψηφίστηκε στην πρώτη ανάγνωση από την Εθνοσυνέλευση της Γαλλίας νομοσχέδιο που αποσκοπεί στην αποτροπή των βίαιων επεισοδίων κατά την διάρκεια διαδηλώσεων, παρά τις έντονες αντιδράσεις κομμάτων της αριστεράς και μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Το νομοσχέδιο, που προωθήθηκε από την κυβέρνηση του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν υπό την σκιά των κινητοποιήσεων των «κίτρινων γιλέκων», δίνει στις Αρχές το δικαίωμα να απαγορεύουν την συμμετοχή σε διαδηλώσεις σε άτομα που θεωρούνται επικίνδυνα για την δημόσια τάξη.

Απαγορεύει επίσης την κάλυψη του προσώπου – παραδείγματος χάρη με κουκούλα – κατά την διάρκεια διαδηλώσεων, ενώ παράλληλα επιτρέπει στις δυνάμεις ασφαλείας να ελέγχουν πεζούς και να εξετάζουν τις αποσκευές ή τις τσάντες τους εντός μίας «ακτίνας ασφαλείας».

Το νομοσχέδιο θα πρέπει πλέον να υπερψηφιστεί από την Γερουσία και η τελική εκδοχή του θα κατατεθεί προς τελική ψήφιση μετά την άνοιξη. Σήμερα εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση με 387 ψήφους υπέρ έναντι 92 κατά και δεκάδες αποχές.

Ορισμένοι βουλευτές του κόμματος του κ. Μακρόν, του Δημοκρατία Εμπρός, έχουν εκφράσει εντάσεις για τις πρόνοιες του νομοσχεδίου, όμως, σύμφωνα με την εφημερίδα Le Monde, όλοι οι «αντάρτες» επέλεξαν να απόσχουν παρά να καταψηφίσουν.

Οι μεγαλύτεροι επικριτές του νομοσχεδίου είναι οι δυνάμεις της αριστεράς, που καταγγέλλουν ότι απεμπολείται το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα στην συνάθροιση και την διαμαρτυρία.

Έντονες ενστάσεις έχουν επίσης διατυπώσει η Διεθνής Αμνηστία Γαλλίας και το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Ο κ. Μακρόν ωστόσο φαντάζει αποφασισμένος να προχωρήσει στην υιοθέτηση του νομοσχεδίου. Η στροφή του προέδρου προς την δεξιά όσον αφορά στα θέματα ασφάλειας έχει συνοδευτεί και από ελαφρά ανάκαμψή του στις δημοσκοπήσεις.

Δύο δημοσκοπήσεις που δημοσιεύτηκαν τις τελευταίες ημέρες, από την Harris Interactive και την Ifop, καταδεικνύουν ότι η δημοτικότητα του προέδρου έχει ανακάμψει στο 34 με 35%, με σημαντικό μερίδιο των κερδισμένων πόντων να προέρχεται από το στρατόπεδο της κεντροδεξιάς.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: skai.gr

Σχόλια αναγνωστών

Και εγένετο Νέο Κύμα

«"Νέο Κύμα" με παλαιά ...τρωκτικά!!!»
Ai Em  |  10:16

Τα μυστήρια της συνάντησης του Τραμπ με τον Ερντογάν

«Δύο άθλιοι διοικούν τώρα τον κόσμο. »
ΑΚΑ  |  21:13

Επιτέθηκαν σε εθνοφρουρούς σε φυλάκιο της Ε.Φ στον Παχύαμμο

«Είναι φως φανάρι ότι η παρουσία παράνομων μεταναστών στην Κύπρο δεν είναι αναγκαία. Τα καταφέρνουμε ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  14:41

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X