ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Σούνακ, η ύφεση και οι κάλπες – Βρετανοί πολίτες μιλούν στην «Κ»

Οι επενδυτές αισθάνθηκαν ανακούφιση στην είδηση ότι ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας

Kathimerini.gr

Οι επενδυτές αισθάνθηκαν ανακούφιση στην είδηση ότι ο Ρίσι Σούνακ θα είναι ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας. Ωστόσο, σύμφωνα με τους αναλυτές τα όποια οφέλη θα είναι βραχυπρόθεσμα λόγω της ζοφερής οικονομικής προοπτικής, καθώς ο Σούνακ, καλείται μεταξύ άλλων να προχωρήσει σε περικοπές για να κλείσει μια τρύπα 40 δισ. στα δημόσια οικονομικά τη στιγμή που τα ποσοστά του κόμματός του έχουν συρρικνωθεί δραματικά. Ο ίδιος δεν δίστασε να μιλήσει για μια «υπαρξιακή κρίση» και απηύθυνε έκκληση για σταθερότητα και ενότητα τόσο εντός της παράταξης όσο και στο εσωτερικό της χώρας. Άλλωστε οι όποιοι κραδασμοί και το σύννεφο αβεβαιότητας έχουν γίνει και με το παραπάνω αισθητά στους πολίτες που θα πρέπει καταρχήν να «χωνέψουν» τις επιπτώσεις της διακυβέρνησης Τρας.

Τρεις Βρετανοί πολίτες που μίλησαν στην «Κ» περιγράφουν το πολιτικό τοπίο στη χώρα, απαντούν στο ερώτημα «εάν θα προτιμούσαν εκλογές» και μοιράζονται τις επιπτώσεις του καταστροφικού «μίνι προϋπολογισμού» στην τσέπη τους.

Ντάνκαν Πάρσονς-Καραβασίλης, εργαζόμενος στον χρηματοοικονομικό τομέα

Το πολιτικό τοπίο στη Βρετανία δίνει την αίσθηση ότι βρίσκεται σε «ιστορικό χαμηλό» με τους Συντηρητικούς να είναι στην εξουσία για 12 χρόνια. Σε έναν μεγάλο βαθμό, οποιαδήποτε μέτρια απόδοση επισκιάστηκε από τον πόλεμο στην Ουκρανία αλλά τα γεγονότα στη Ντάουνινγκ Στριτ από την περίοδο του party-gate κι έπειτα, εκθέτουν μια βαθιά δυσλειτουργία του Συντηρητικού Κόμματος και κατ’ επέκταση της κυβέρνησης.

Θα ήθελα να δω μια περίοδο σταθερότητας στο κοινοβούλιο και την οικονομική στρατηγική και να πάμε σε εθνικές εκλογές κάποια στιγμή του χρόνου, αντί να περιμένουμε μέχρι το 2025, ώστε είτε να ανανεωθεί η στήριξη των πολιτών προς την κυβέρνηση, είτε αυτή να αντικατασταθεί από τους πολίτες. Δεν θα ήθελα εκλογές άμεσα, γιατί η αντιπολίτευση δεν εμφανίζεται ιδιαίτερα ισχυρή και πιθανότατα θα οδηγήσει σε μεγαλύτερη αβεβαιότητα και αναταραχή στην αγορά.

Ο μεγαλύτερος αντίκτυπος του «μίνι προϋπολογισμού» σε μένα προσωπικά έχει να κάνει με τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων που μετακινήθηκαν από το 3% σε πάνω από 6%, καθώς προσπαθώ αυτή την περίοδο να αποκτήσω ένα διαμέρισμα και αυτό οδηγεί σε μεγάλη αβεβαιότητα.

«Οι πολίτες επέλεξαν ουσιαστικά την κυβέρνηση»

Αυτό πάντως που μου προκάλεσε έκπληξη είναι το γεγονός ότι κάποιος με μια τόσο τολμηρά δηλωμένη ιδεολογία υπέρ της ελεύθερης αγοράς μπόρεσε να φτάσει τόσο μακριά στην κυβέρνηση στη σύγχρονη εποχή. Η αίσθηση που προέκυψε μερικές εβδομάδες μετά την ανάληψη της πρωθυπουργίας από τη Λίζ Τρας, ήταν ότι δεν ήταν σε θέση να εφαρμόσει ριζικές αλλαγές, πόσο μάλλον δημοσιονομικές αλλαγές, που επηρεάζουν άμεσα και σε πραγματικό χρόνο τις αγορές και δεν της άξιζε να βρεθεί στη θέση αυτή. Από την άλλη, είναι άσχημο να ανεβάζεις κάποιον και μετά να τον ρίχνεις. Τίποτα από αυτά που έκανε δεν θα έπρεπε να ήταν έκπληξη για εκείνους που την έβαλαν εκεί.

Η «νομιμοποίηση» της κυβέρνησης είναι περίπλοκο πράγμα. O λαός ψήφισε τους Συντηρητικούς στο κοινοβούλιο, επανειλημμένα. Θα μπορούσε να πει κανείς ότι οι πολίτες είναι αυτοί που επέλεξαν την κυβέρνηση αυτή και ότι το κόμμα και οι υπουργοί του έχουν αλλάξει τον πρωθυπουργό «όπως χρειαζόταν». Μάλλον δεν θα πρέπει να πάμε σε ένα σύστημα στο οποίο θα ψηφίζουμε για πρόσωπο αντί για κόμμα, παρόλο που στην πραγματικότητα είναι πάντα μία μείξη. Νομίζω ότι είναι απίθανο ένα σημαντικό ποσοστό των ανθρώπων που ψήφισαν τους Συντηρητικούς να ψήφιζαν τώρα την αντιπολίτευση επειδή υπήρξε κάποια αναταραχή στο νούμερο 10 της Ντάουνινγκ Στριτ. Εάν ο Ρίσι Σούνακ μπορεί να δημιουργήσει την αίσθηση του ελέγχου και της εξουσίας, είναι πιθανό η κυβέρνηση να επιβιώσει για ένα χρόνο και ελπίζω μετά να πάμε σε γενικές εκλογές.

Δεν πρέπει επίσης να ξεχνάμε ότι αυτή η χώρα αντιμετώπισε τη μία κρίση μετά την άλλη, το Brexit, την πανδημία και τον αντίκτυπο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στην ενέργεια. Τώρα εάν η κυβέρνηση μπορεί να θεωρηθεί ικανή να διαχειριστεί τις οικονομικές προκλήσεις ή όχι, φαίνεται ότι, όπως έχουμε δει επανειλημμένα, για αυτό θα αποφασίσουν οι αγορές ομολόγων.

Ίαν Τέρνερ – Σύμβουλος IT

Μοιράζω τη ζωή μου ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ. Η αμοιβή μου είναι κυρίως σε λίρες αλλά χρειάζεται να μετατρέπω ένα σημαντικό μέρος αυτών των χρημάτων σε δολάρια σε τακτική βάση. Η πτώση στη συναλλαγματική ισοτιμία που προκλήθηκε στο πλαίσιο του καταστροφικού «μίνι προϋπολογισμού» μου κόστισε πολλά χρήματα.

«Χάσμα αξιοπιστίας στη βρετανική πολιτική»

Γενικότερα πάντως η πολιτική στο Ηνωμένο Βασίλειο μοιάζει με μια λέσχη συζήτησης μετά την αποφοίτηση. Φαίνεται ότι υπάρχουν λίγοι πολιτικοί ουσίας και ότι υπάρχει ένα χάσμα αξιοπιστίας στη βρετανική πολιτική από τη δεκαετία του 1990. Το μόνο που αλλάζει τώρα είναι ότι έχουμε απλώς ένα διαφορετικό σύνολο ανίκανων στο τιμόνι. Επίσης, όλες οι κυβερνήσεις προωθούν το «βραχυπρόθεσμο». Πείτε αυτό που πρέπει να ειπωθεί για να κερδίσετε τις επόμενες εκλογές και να εύχεστε ότι το άλλο κόμμα θα είναι στην εξουσία όταν αυτή η υπόσχεση θα πρέπει να εκπληρωθεί.

Πιθανότατα οι Εργατικοί θα είναι αυτοί που θα κερδίσουν τις επόμενες εκλογές και θα παραμείνουν αρκετά για να κάνουν παρόμοια λάθη και τότε οι Συντηρητικοί θα επανέλθουν. Το Εργατικό Κόμμα όμως εξακολουθεί να έχει μια τεράστια δύσκολη μάχη, να κερδίσει τις εκλογές χωρίς την υποστήριξη της Σκωτίας.

Το τελευταίο πράγμα που θα χρειαζόταν τώρα η χώρα είναι εκλογές. Θα ήθελα να δω λίγη σταθερότητα. Να κάνουμε ένα διάλειμμα και να ηρεμήσουμε. Υπάρχει ένα κινεζικό ρητό που λέει «είθε να ζήσεις σε ενδιαφέροντες καιρούς». Στην ουσία πρόκειται για κατάρα. Οι ενδιαφέροντες καιροί υπάρχουν στα βιβλία ιστορίας και έχουν την τάση να είναι ταραχώδεις. Βαρετές εποχές, είναι οι καλύτερες για να ζεις.

Όσο για το εάν θα προτιμούσα για την πρωθυπουργία την Πένι Μορντόντ αντί για τον Ρίσι Σούνακ, προσπαθώ να μην σκέφτομαι κανέναν από τους δύο. Η Λιζ Τρας πάντως, θα καταχωρηθεί στο βιβλίο με τα ρεκόρ. Θα τη θυμόμαστε τα επόμενα χρόνια από τα σταυρόλεξα που λύνουν στις παμπ.

Τζούλι Μαχόν, συνταξιούχος υποδιευθύντρια σχολείου

Οι βουλευτές μας έκαναν το Ηνωμένο Βασίλειο να φαίνεται ως ο «περίγελος» στον υπόλοιπο κόσμο, λόγω της ανικανότητάς τους. Έχω χάσει την πίστη μου στους πολιτικούς που ηγούνται αυτής της χώρας αυτή τη στιγμή.

Πιστεύω ότι κάθε πολίτης του Ηνωμένου Βασιλείου θα έπρεπε να έχει το δικαίωμα να επιλέξει τι θα συμβεί στη συνέχεια. Νομίζω ότι ο μόνος δίκαιος δρόμος θα ήταν να διεξαχθούν γενικές εκλογές και να αφήσουμε τον λαό να αποφασίσει. Η Συντηρητική Κυβέρνηση είναι στην εξουσία εδώ και 12 χρόνια και δεν έχει κάνει τίποτα για την πρόοδο αυτής της χώρας.

«Η πολιτική της Λιζ Τρας ήταν προορισμένη να αποτύχει»

Η αναποφασιστικότητα της Λιζ Τρας σχετικά με τον προϋπολογισμό αναστάτωσε τις παγκόσμιες αγορές, το κόστος ζωής αυξήθηκε ακόμη περισσότερο. Έπληξε τον κόσμο στην τσέπη του. Η πολιτική της, βάσει της οποίας εξελέγη, ήταν προορισμένη να αποτύχει.

Είμαι επίσης πολύ θυμωμένη που η Λιζ Τρας, η οποία είχε την πιο σύντομη θητεία πρωθυπουργού στην ιστορία της χώρας, υπηρετώντας μόνο 44 ημέρες στο αξίωμα, αποχωρεί με το επίδομα περίπου των 115.000 λιρών ετησίως, από χρήματα των φορολογουμένων, για το υπόλοιπο της ζωής της.

Όσο για τον Μπόρις Τζόνσον ευτυχώς που δεν επέστρεψε. Υπήρχαν καλοί λόγοι που αναγκάστηκε να παραιτηθεί – η ανηθικότητα και η αλαζονεία του είναι μόνο η κορυφή του παγόβουνου. Έκανε μερικά πράγματα σωστά κατά τη διάρκεια της πανδημίας, αλλά πολλά λάθος.

Ο Ρίσι Σούνακ πιστεύω θα κάνει πολύ καλύτερη δουλειά, καθώς έχει το οικονομικό υπόβαθρο. Δεν νομίζω ότι κάποιο άλλο κόμμα θα είναι καλύτερο στη διοίκηση αυτής της χώρας, καθώς κανένα από αυτά δεν θεωρώ ότι έχει την ικανότητα.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X