ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Τζορτζ Φλόιντ μέσα από τα λόγια των δικών του ανθρώπων - Οι τελευταίες στιγμές του

H έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου»

Kathimerini.gr

Εδώ και εννέα ημέρες οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται σε αναταραχή λόγω του θανάτου του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ από «καρδιοπνευμονική ανακοπή» έπειτα από την πίεση που ασκήθηκε στην πλάτη και στον αυχένα του από τον αστυνομικό Ντέρεκ Σόβιν.

H έκθεση της ιατροδικαστικής υπηρεσίας της κομητείας Χένεπιν μετά τη νεκροψία-νεκροτομή στη σορό του Φλόιντ κάνει ρητά λόγο για «ανθρωποκτονία» στο πεδίο «τρόπος θανάτου», ενώ και η ανεξάρτητη νεκροψία-νεκροτομή που ζήτησε η οικογένειά του κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο θάνατός του οφειλόταν σε «ασφυξία».

Ποιος ήταν όμως ο Τζορτζ Φλόιντ που έχει μετατραπεί σε σύμβολο διαμαρτυριών κατά του ρατσισμού και της αστυνομικής βίας;

Φωτ. The New York Times

Όπως αναφέρει ο Guardian, μέχρι τη στιγμή του θανάτου του, ο Τζορτζ Φλόιντ βρισκόταν στην ίδια μοίρα με εκατομμύρια Αμερικανούς λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού καθώς ήταν εκτός εργασίας και αναζητούσε νέα δουλειά.

Σύμφωνα με τις δηλώσεις φίλου του, ονόματι Κρίστοφερ Χάρις, ο Φλόιντ μετακόμισε στη Μινεάπολη από την πατρίδα του στο Χιούστον πριν από αρκετά χρόνια με την ελπίδα να βρει δουλειά και να αρχίσει μια νέα ζωή.

«Αναζητούσε μια νέα αρχή», είπε ο Χάρις. «Ήταν ευχαριστημένος με την αλλαγή που έκανε».

Ο Φλόιντ είχε μεγαλώσει σε μια περιοχή του Τέξας όπου ζουν στην πλειοψηφία τους Αφροαμερικανοί. Μάλιστα ως έφηβος ήταν ποδοσφαιρικός σταρ και πολλοί τον αποκαλούσαν με το παρατσούκλι «ευγενής γίγαντας».

Όπως δηλώνει ο Ντόνελ Κούπερ, ένας από τους πρώην συμμαθητές του ο Φλόιντ ήταν «μια ήρεμη προσωπικότητα με ένα όμορφο πνεύμα».

Ωστόσο, η ζωή του αργότερα πήρε μια διαφορετική τροπή και το 2007, σύμφωνα με τον Guardian, ο Φλόιντ κατηγορήθηκε για ένοπλη ληστεία σε εισβολή στο σπίτι στο Χιούστον και το 2009 καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης πέντε ετών, όπως προκύπτει από δικαστικά έγγραφα.

Ο Χάρις, παιδικός φίλος του Φλόιντ, είπε ότι αυτός και κάποιοι κοινοί τους φίλοι είχαν μετακομίσει στη Μινεάπολη για να αναζητήσουν εργασία γύρω στο 2014. Ο Χάρις είπε ότι μίλησε μάλιστα στον Φλόιντ και του πρότεινε να μετακινηθεί εκεί μετά από τη φυλακή.

Ο Φλόιντ αρχικά εργάστηκε ως υπάλληλος ασφαλείας σε κατάστημα στο κέντρο της Μινεάπολης και στη συνέχεια έκανε δύο δουλειές ως οδηγός φορτηγού και ως υπάλληλος ασφαλείας σε εστιατόριο όπου ήταν γνωστός με το προσωνύμιο «Μεγάλος Φλόιντ».

«Ήταν πάντα χαρούμενος», δήλωσε ο ιδιοκτήτης του μπιστρό Τζοβάνι Τάνστρομ. «Είχε καλή συμπεριφορά. Συνήθιζε να χορεύει αδέξια για να κάνει τους ανθρώπους να γελούν. Προσπάθησα να τον διδάξω πώς να χορεύει γιατί αγαπούσε τη λατινική μουσική, αλλά δεν μπορούσα γιατί ήταν πολύ ψηλός για μένα. Πάντα με αποκαλούσε "αφεντικό" κι εγώ του έλεγα "Φλόιντ μην με αποκαλείς έτσι, είμαι φίλος σου"».

Ο Χάρις είπε ότι ο Φλόιντ απολύθηκε όταν η Μινεσότα έκλεισε τα εστιατόρια στο πλαίσιο λήψης μέτρων κατά της πανδημίας Covid-19. Είπε μάλιστα ότι είχε μιλήσει με τον Φλόιντ την παραμονή της δολοφονίας του και του είχε δώσει κάποιες πληροφορίες για να επικοινωνήσει με ένα γραφείο ευρέσεως εργασίας.

«Έκανε ό, τι χρειάζεται για να συνεχίσει να προχωρά στη ζωή του», είπε ο Χάρις, προσθέτοντας ότι δεν μπορούσε να πιστέψει ότι ο Φλόιντ θα κατέφευγε σε πλαστογραφία. «Δεν περίμενα ποτέ ότι θα κάνει κάτι τέτοιο», πρόσθεσε.

«Ο τρόπος που πέθανε ήταν παράλογος», είπε ο Χάρις. «Παρακάλεσε για τη ζωή του. Ζήτησε τη ζωή του. Όταν προσπαθείς τόσο σκληρά να εμπιστευτείς αυτό το σύστημα, ένα σύστημα που γνωρίζεις πως δεν έχει σχεδιαστεί για εσένα, όταν αναζητάς διαρκώς δικαιοσύνη με νόμιμα μέσα και δεν μπορείς να την έχεις, αρχίζεις να παίρνεις το νόμο στα χέρια σου», είπε ο Χάρις.

Το περιστατικό που οδήγησε στον θάνατό του ήταν η απόπειρα του Φλόιντ να πληρώσει σε παντοπωλείο με πλαστό χαρτονόμισμα. Ο υπάλληλος κάλεσε την αστυνομία και πράγματι οι δύο πρώτοι αστυνομικοί έφτασαν στο κατάστημα τέσσερα λεπτά μετά την καταγγελία και πλησίασαν το αυτοκίνητο που είχε επιβιβαστεί ο Αφροαμερικανός. Μάλιστα, ο ένας εκ των δύο τράβηξε λίγο αργότερα το όπλο του, χωρίς όμως να έχει διασαφηνιστεί η αιτία για αυτή του την κίνηση. Ενάμιση λεπτό αργότερα, ο ίδιος θα τραβήξει τον Αφροαμερικανό έξω από το όχημα και θα του περάσει χειροπέδες. Ακολούθως, ο Φλόιντ θα μεταφερθεί στο πεζοδρόμιο, με τους αστυνομικούς να τον ακινητοποιούν, κολλώντας τον στον τοίχο.

Λίγα λεπτά αργότερα, οι αστυνομικοί θα επιχειρήσουν να βάλουν τον Φλόιντ μέσα σε περιπολικό, με τον ίδιο να πέφτει στο έδαφος κατά την προσπάθεια τους και να ακινητοποιείται μπρούμυτα από τους αξιωματικούς. Σύμφωνα με τον Τσόβιν, ο 46χρονος έπεσε στο έδαφος επειδή αντιστεκόταν και αρνιόταν να μπει στο όχημα, αναφερόντας ότι είναι κλειστοφοβικός.

Το περιπολικό με οδηγό τον μοιραίο αστυνομικό έφτασε εννέα λεπτά μετά την άφιξη του πρώτου στο σημείο (είχε μεσολαβήσει και η άφιξη ενός δεύτερου λίγα λεπτά νωρίτερα). Αμέσως μετά θα ακολουθήσει η πρώτη κλήση για ιατρική βοήθεια, καθώς η βίαιη επέμβαση του Τσόβιν με το γόνατο του στον λαιμό του συλληφθέντα, θα καταστήσει την αναπνοή αδύνατη για τον Φλόιντ, ο οποίος φέρεται να είπε 16 φορές ότι δεν μπορεί να ανασάνει, δεχόμενος έντονη πίεση στην πλάτη και τον λαιμό του από τους αστυνομικούς.

Το ασθενοφόρο θα φθάσει είκοσι λεπτά μετά την ακινητοποίηση του Φλόιντ από τους αστυνομικούς και θα βρει τον τελευταίο αναίσθητο, με τον Τσόβιν να συνεχίζει επίμονα να τον πατά στον λαιμό με το γόνατο, μία επιμονή που τελικώς θα αποδειχνεί δολοφονική.

Ο Φλόιντ αφήνει πίσω του μια εξάχρονη κόρη που ζει ακόμα στο Χιούστον με τη μητέρα της, Ρόξι Ουάσιγκτον.

Φωτ. Reuters

Η μητέρα της κόρης του Τζορτζ Φλόιντ ζήτησε την Τρίτη να αποδοθεί δικαιοσύνη για τον θάνατό του κατά τη βίαιη προσαγωγή του από τέσσερις λευκούς αστυνομικούς, τονίζοντας ότι ήταν ένας καλός πατέρας που δεν του άξιζε να πεθάνει με αυτό τον τρόπο, ακινητοποιημένος στο έδαφος.

Με την 6χρονη κόρη της Τζιάνα στο πλευρό της, η Ρόξι Ουάσιγκτον δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι επιθυμεί και οι τέσσερις αστυνομικοί να πληρώσουν για τον φόνο του Φλόιντ, που έχει προκαλέσει μεγάλες διαδηλώσεις στις ΗΠΑ και αλλού στον κόσμο.

«Στο τέλος της ημέρας αυτοί πάνε σπίτι τους και είναι με τις οικογένειές τους», δήλωσε η Ουάσιγκτον. «Η Τζιάνα δεν έχει πατέρα. Δεν θα τη δει ποτέ να μεγαλώνει, να αποφοιτά. Δεν θα τη συνοδεύσει στην εκκλησία στον γάμο της».

Την ώρα που η Ουάσιγκτον έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια μιας σύντομης συνέντευξης Τύπου από το δημαρχείο της Μινεάπολις, η Τζιάνα, φορώντας λευκό μπλουζάκι, τζιν και αθλητικά παπούτσια, ήταν κολλημένη πάνω της, με το πρόσωπό της συχνά συνοφρυωμένο.

«Την αγαπούσε, την αγαπούσε τόσο πολύ», πρόσθεσε η Ουάσινγκτον. «Είμαι εδώ με το μωρό μου. Είμαι εδώ για τον Τζορτζ διότι θέλω δικαιοσύνη για εκείνον και θέλω δικαιοσύνη για εκείνον επειδή ήταν καλός. Ανεξαρτήτως του τι πιστεύει οποιοσδήποτε, ήταν καλός», κατέληξε.

Ο αδερφός του Φλόιντ, Τέρενς ανακοίνωσε τη διεξαγωγή τελετής στη μνήμη του την Πέμπτη στο Cadman Plaza Park όπου θα παραβρεθεί και η οικογένεια του Φλόιντ.

Μετά την τελετή θα γίνει πορεία στη γέφυρα του Μπρούκλιν και η οποία θα καταλήξει στην πλατεία Φόλεϊ.

Ο Τέρενς Φλόιντ βρισκόταν στη Μινεσότα τη Δευτέρα, ζητώντας ειρήνη ενώ επισκέφθηκε το σημείο όπου πέθανε ο αδερφός του, λέγοντας ότι οι καταστροφές «δεν πρόκειται να φέρουν τον αδερφό του πίσω».

Φορώντας μια μάσκα προσώπου με την εικόνα του Φλόιντ, ο αδελφός του γονάτισε στο κατάστημα που έχει μετατραπεί σε μνημείο καλυμμένο με λουλούδια και σημειώματα. Καθώς γονάτισε σιωπηλά, πολλοί που ήταν γύρω του έκαναν το ίδιο.

«Καταλαβαίνω ότι όλοι είναι αναστατωμένοι. Αμφιβάλλω όμως είναι τόσο αναστατωμένοι όσο εγώ», δήλωσε ο αδερφός του που ζει στο Μπρούκλιν και πρόσθεσε ότι «δεν προσφέρει τίποτα το να υπάρχουν ταραχές και να προκαλείται αναστάτωση καθώς αυτό δεν θα φέρει πίσω τον Τζορτζ».

«Σε κάθε περίπτωση αστυνομικής βίας, συμβαίνει το ίδιο. Διαμαρτύρεστε όλοι, καταστρέφετε πράγματα... Ας το κάνουμε αλλιώς», είπε, ενθαρρύνοντας το πλήθος να ψηφίσει και να επενδύει στη μόρφωσή του», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X