ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οι ΗΠΑ διατεθειμένες να «συνεργαστούν» με Ταλιμπάν αν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στη Ντόχα

ΚΥΠΕ

Οι ΗΠΑ είναι διατεθειμένες να "συνεργαστούν" με τους Ταλιμπάν, αλλά με την αναγκαία προϋπόθεση πως θα "τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους", δήλωσε τη Δευτέρα ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας Άντονι Μπλίνκεν, μερικές ώρες μετά την αποχώρηση των τελευταίων Αμερικανών στρατιωτικών από το Αφγανιστάν, ανακοινώνοντας παράλληλα το κλείσιμο της διπλωματικής αποστολής στην Καμπούλ και τη μεταφορά της λειτουργίας της στη Ντόχα.

"Κάθε βήμα που θα κάνουμε δεν θα βασίζεται στο τι λέει η Κυβέρνηση των Ταλιμπάν, αλλά στο τι κάνει για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της", επέμεινε ο κ. Μπλίνκεν, προειδοποιώντας το νέο καθεστώς πως πρέπει να "κερδίσει", να δείξει πως "αξίζει" νομιμοποίηση και υποστήριξη από τη διεθνή κοινότητα.

"Οι Ταλιμπάν θέλουν νομιμοποίηση και διεθνή υποστήριξη. Το μήνυμά μας είναι πως τη νομιμοποίηση και την υποστήριξη πρέπει να την αξίζεις", είπε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κυβέρνησης του Τζο Μπάιντεν.

Οι ΗΠΑ ανέστειλαν τη διπλωματική τους παρουσία στο Αφγανιστάν και μετέφεραν την επιχειρησιακή λειτουργία της στην πρεσβεία τους στη Ντόχα, την πρωτεύουσα του Κατάρ, επιβεβαίωσε, επικαλούμενος το "αβέβαιο περιβάλλον ασφαλείας και την πολιτική κατάσταση" στη χώρα.

Η "νέα διπλωματική αποστολή" θα διαθέτει "νέα ομάδα", με επικεφαλής τον Ίαν Μακάρι, ως χθες δεύτερο τη τάξει στην αμερικανική πρεσβεία στην Καμπούλ. "Θα χρησιμοποιήσουμε το πόστο στη Ντόχα για να διεξαγάγουμε τη διπλωματία μας ως προς το Αφγανιστάν", ιδίως για τη συνδρομή στους Αμερικανούς που έχουν μείνει στη χώρα, την ανθρωπιστική βοήθεια και τον διάλογο με τους Ταλιμπάν, εξήγησε.

Η Ουάσινγκτον θα συνεχίσει να "βοηθά" Αμερικανούς που θέλουν να φύγουν από το Αφγανιστάν μετά την αποχώρηση του στρατού των ΗΠΑ, σημείωσε. Πρόκειται για 100 ως 200 ανθρώπους, κατ` αυτόν. Άλλοι 6.000 απομακρύνθηκαν από την αφγανική επικράτεια αφότου στήθηκε αερογέφυρα, τη 14η Αυγούστου, μέχρι χθες.

Αγνοώντας τις ερωτήσεις που φώναζαν δημοσιογράφοι, ο κ. Μπλίνκεν είπε πως άνοιξε "νέο κεφάλαιο στη δέσμευση της Αμερικής στο Αφγανιστάν", στο οποίο θα πρωταγωνιστεί "η διπλωματία μας". "Θα συνεχίσουμε τις ασταμάτητες προσπάθειές μας να βοηθήσουμε Αμερικανούς, αλλοδαπούς και Αφγανούς να φύγουν, εάν το επιλέξουν", πιθανόν οδικώς, ανέφερε. Η διαδικασία πάντως "δεν έχουμε καμία ψευδαίσθηση πως θα είναι εύκολη η γρήγορη", συμπλήρωσε.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ θα απευθύνει ομιλία στους Αμερικανούς

Ο αμερικανός Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα εκφραστεί αργότερα σήμερα για να εξηγήσει στους πολίτες των ΗΠΑ την απόφασή του "να μην παρατείνει (την) αμερικανική παρουσία" στο Αφγανιστάν "πέραν της 31ης Αυγούστου", αναφέρει ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του Λευκού Οίκου.

Όπως διευκρίνισε η αμερικανική προεδρία, ο κ. Μπάιντεν θα εκφωνήσει την ομιλία του λίγο μετά το μεσημέρι (τοπική ώρα, 20:30 ώρα Κύπρου). Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε χθες και επίσημα το τέλος του πιο μακρόχρονου πολέμου στην ιστορία των ΗΠΑ, η επέμβαση των οποίων στο Αφγανιστάν είχε αρχίσει πριν από σχεδόν είκοσι χρόνια.

"Η εικοσάχρονη στρατιωτική παρουσία μας στο Αφγανιστάν έλαβε τέλος", επιβεβαίωσε ο Αμερικανός Πρόεδρος στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησαν οι υπηρεσίες του. Ευχαρίστησε τους Αμερικανούς στρατιωτικούς που έφεραν σε πέρας μέσα σε 17 ημέρες "τη μεγαλύτερη αεροπορική επιχείρηση εκκένωσης στην αμερικανική ιστορία", χάρη στην οποία πάνω από 123.000 άνθρωποι (Αμερικανοί, Αφγανοί διερμηνείς και άλλοι σύμμαχοι των ΗΠΑ, υπήκοοι άλλων χωρών) εγκατέλειψαν το Αφγανιστάν.

Η απόφαση να ολοκληρωθεί η αποχώρηση εντός της καθορισμένης προθεσμίας ήταν κάτι που συνέστησε "ομόφωνα" η αμερικανική στρατιωτική ηγεσία, υπογράμμισε ο Τζο Μπάιντεν, μολονότι είχαν υψωθεί φωνές στις ΗΠΑ που καλούσαν να παραταθεί η επιχείρηση εκκένωσης.

Για τον Αμερικανό Πρόεδρο, είναι πλέον η ώρα της διπλωματίας και του "συντονισμού" με τους συμμάχους της Ουάσινγκτον ώστε να "εγγυηθούμε την αποχώρηση με κάθε ασφάλεια" κάθε Αμερικανού, Αφγανού συμμάχου ή ξένου υπηκόου που δεν έχει φύγει ακόμη από το Αφγανιστάν και το επιθυμεί.

"Οι Ταλιμπάν υποσχέθηκαν" ότι θα επιτρέπουν την ασφαλή έξοδο από την αφγανική επικράτεια και "ο κόσμος θα εγγυηθεί πως θα τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους", πρόσθεσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση