ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

«Οι Ρώσοι κατασκευάζουν πυραύλους παρά τις δυτικές κυρώσεις»

Ερώτημα για το πώς απέκτησε ο ρωσικός στρατός στρατιωτικό υλικό από τη Δύση

Ορισμένοι από τους πυραύλους κρουζ που εκτόξευσε η Ρωσία κατά πολιτικών υποδομών της Ουκρανίας στα τέλη Νοεμβρίου κατασκευάστηκαν μήνες αφότου η Δύση επέβαλε κυρώσεις, που απέβλεπαν να στερήσουν από τη Μόσχα τα εξαρτήματα που απαιτούνται για την κατασκευή τους, σύμφωνα με ανεξάρτητη ερευνητική ομάδα, όπως αναφέρει ρεπορτάζ των New York Times.

Οι ειδικοί εξέτασαν υπολείμματα πυραύλων κρουζ Kh-101 που βρέθηκαν στο Κίεβο, έπειτα από επίθεση στις 23 Νοεμβρίου που οδήγησε σε μπλακ άουτ στην ηλεκτρική ενέργεια και έπληξε τα συστήματα ύδρευσης σε μεγάλες περιοχές της χώρας. Ένας από τους πυραύλους κατασκευάστηκε αυτό το καλοκαίρι, ενώ άλλος ένας ολοκληρώθηκε μετά τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.

Το γεγονός ότι η Ρωσία συνέχισε να κατασκευάζει προηγμένους κατευθυνόμενους πυραύλους όπως ο Kh-101 υποδηλώνει ότι βρήκε τρόπους για να αποκτήσει ημιαγωγούς και άλλο υλικό παρά τις κυρώσεις ή ότι είχε σημαντικά αποθέματα εξαρτημάτων πριν από την έναρξη του πολέμου, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Σε τέσσερα προηγούμενα ερευνητικά ταξίδια στο Κίεβο από την εισβολή, οι ερευνητές από την Conflict Armament Research, την ανεξάρτητη ομάδα με έδρα τη Βρετανία που κλήθηκε από τις Αρχές Ασφαλείας του Κιέβου, διαπίστωσαν ότι σχεδόν όλος ο προηγμένος ρωσικός στρατιωτικός εξοπλισμός που εξέτασαν κατασκευάστηκε με δυτικούς ημιαγωγούς.

Αναλυτές αναφέρουν εξάλλου ότι τα στοιχεία που έρχονται από τη Ρωσία «δείχνουν» ότι η κυβέρνηση διέταξε τους υπαλλήλους σε εργοστάσια πυρομαχικών να εργάζονται υπερωρίες, προσπαθώντας να παραγάγουν περισσότερα πυρομαχικά, ενώ θεωρείται σαφές ότι η Ρωσία εκτοξεύει τώρα λιγότερα όπλα μεγάλου βεληνεκούς, όπως πυραύλους κρουζ, σε μικρότερο αριθμό στόχων στην Ουκρανία.

Πάντως, δεν είναι σαφές εάν η Ρωσία έχει εξαντλήσει το απόθεμά της σε παλαιότερους πυραύλους κρουζ, ωστόσο οι στρατοί κατά κανόνα χρησιμοποιούν συχνά πρώτα τα παλαιότερα πυρομαχικά, επειδή συνήθως αποτελούν την πλειονότητα του αποθέματός τους.

Στις 23 Νοεμβρίου, την ίδια μέρα με την επίθεση με πυραύλους κρουζ στο Κίεβο, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Οστιν είπε σε δημοσιογράφους ότι η προμήθεια όπλων ακριβείας από τη Ρωσία είχε «μειωθεί σημαντικά» και ότι κατέστη δυσχερέστερο για τη Ρωσία να τα παραγάγει γρήγορα «λόγω των εμπορικών περιορισμών που έχει σε μικροτσίπ και άλλο υλικό». Εντούτοις, ερευνητές της Conflict Armament Research κρίνουν ότι θα ήταν δύσκολο να πούμε ότι οι Ρώσοι έχουν έλλειψη όπλων.

Πηγή: New York Times

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση