ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουγγαρία: H «γκρίνια» για τον Όρμπαν μπλοκάρει την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ

«Η γεφύρωση του χάσματος θα απαιτήσει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ζόλταν Κόβατς

Η Ουγγαρία καθυστερεί την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ λόγω της κριτικής που έχει ασκήσει η Στοκχόλμη στις πολιτικές του πρωθυπουργού Βίκτορ Όρμπαν, δήλωσε την Τετάρτη ο εκπρόσωπος της ουγγρικής κυβέρνησης.

«Η γεφύρωση του χάσματος θα απαιτήσει προσπάθεια και από τις δύο πλευρές», δήλωσε ο εκπρόσωπος του πρωθυπουργού Ζόλταν Κόβατς.

Η Σουηδία και η γειτονική της Φινλανδία ζήτησαν να ενταχθούν στη στρατιωτική συμμαχία του ΝΑΤΟ πέρυσι μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Όμως η διαδικασία εμποδίζεται από την Ουγγαρία και την Τουρκία.

Μετά από μήνες κωλυσιεργίας από το κυβερνών κόμμα Fidesz του Όρμπαν, το κοινοβούλιο της Ουγγαρίας ενέκρινε τη Δευτέρα ένα νομοσχέδιο που επιτρέπει στη Φινλανδία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, αλλά όχι στην Σουηδία.

«Στην περίπτωση της Σουηδίας, υπάρχουν παράπονα που πρέπει να διευθετηθούν πριν επικυρωθεί η ένταξη της χώρας», δήλωσε ο Κόβατς στο ιστολόγιό του.

Οι Σουηδοί «έχουν επανειλημμένα θελήσει να χτυπήσουν την Ουγγαρία με διπλωματικά μέσα, χρησιμοποιώντας την πολιτική τους επιρροή για να βλάψουν τα ουγγρικά συμφέροντα», είπε, αναφερόμενος στις επικρίσεις για τη διάβρωση του κράτους δικαίου από την κυβέρνηση Όρμπαν τα τελευταία 13 χρόνια.

«Προσθέτοντας και τα παράπονα της Άγκυρας, δεν μας αφήνει πολλά περιθώρια ελιγμών, τουλάχιστον όχι μέχρι οι Σουηδοί να αρχίσουν να αλλάζουν τον τόνο τους και να βοηθήσουν στην επούλωση αυτών των παρατεταμένων πληγών», δήλωσε ο Κόβατς.

Υψηλόβαθμος κοινοβουλευτικός αξιωματούχος του κόμματος Fidesz, του κόμματος του Ορμπαν, κατά τη διάρκεια επίσκεψης στη Σουηδία, στις αρχές Μαρτίου, ζήτησε από τους Σουηδούς πολιτικούς αξιωματούχους να σταματήσουν τα «ψέματα» για τις παραβιάσεις του κράτους δικαίου στην Ουγγαρία, σε μια υπόθεση μακράς αντιπαράθεσης της Βουδαπέστης με την Ευρωπαϊκή Ενωση.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση