ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος στην Ουκρανία - Όσα συνέβησαν την 30ή ημέρα εισβολής

Κοινές επιχειρήσεις Ελλάδας, Γαλλίας, Τουρκίας για την εκκένωση αμάχων στη Μαριούπολη

Μαίνονται οι εχθροπραξίες στην Ουκρανία και το ρωσικό σφυροκόπημα σε μεγάλες πόλεις, ενώ παρατηρείται μια στασιμότητα στα μέτωπα, λόγω της ουκρανικής αντίστασης. Οι Ουκρανοί έπληξαν ρωσικό αποβατικό πλοίο ελλιμενισμένο στο Μπερντιάνσκ, κοντά στην πολιορκημένη Μαριούπολη. Ο Ζελένσκι κάλεσε τις χώρες της G7 να δώσουν όπλα στην Ουκρανία.

Λεπτό προς λεπτό οι εξελίξεις:

23:04 Σύνοψη της 30ης ημέρας από τη Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία (23.00)

 • Η Ρωσία ανακοίνωσε ότι η πρώτη φάση της «στρατιωτικής επιχείρησής» της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.
 • Οι σημερινές ανακοινώσεις σηματοδοτούν μια υποβάθμιση των στόχων μετά από τον αρχικό στόχο «αποναζιστικοποίησης» ή -με άλλα λόγια- της αλλαγή της κυβέρνησης.
 • Η Ρωσία παραδέχθηκε τον θάνατο 1.351 στρατιωτών της, από την έναρξη της στρατιωτικής επίθεσής της στην Ουκρανία. ΗΠΑ και Κίεβο εκτιμούν ότι οι νεκροί Ρώσοι υπερβαίνουν τους 7.000.
 • Την ίδια ώρα, πάντως, Δυτικοί αξιωματούχοι μετέδιδαν τις εξής πληροφορίες: 1) Περίπου 20 Ρωσικές τακτικές μονάδες δεν είναι πλέον αξιόμαχες. 2) Διοικητής ρωσικής ταξιαρχίας σκοτώθηκε από τα δικά του στρατεύματα που διαμαρτύρονται για τις κλιμακούμενες απώλειες, 3) Αντιστράτηγος που διοικούσε την 49η Στρατιά έπεσε νεκρός σε μάχη - πρόκειται για τον έβδομο Ρώσο στρατηγό που σκοτώθηκε την έναρξη της εισβολής.
 • Γαλλία, Ελλάδα και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων για όλους όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, τόνισε ο Εμμανουέλ Μακρόν. Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι παραμένουν παγιδευμένοι με μικρή πρόσβαση σε τρόφιμα, ρεύμα ή θερμότητα, ενώ η πόλη γύρω τους έχει μετατραπεί σε ερείπια.
 • Η Μαριούπολη βρίσκεται υπό τον έλεγχο των Ουκρανών, δήλωσε ο περιφερειάρχης του Ντονέτσκ. Η πόλη σφυροκοπείται αδιάκοπα από ρωσικούς βομβαρδισμούς, ενώ -χθες- ομάδα Τσετσένων υποστήριξε ότι είχε υπό τον έλεγχο της το δημαρχείο.
 • Οι νεκροί από τον βομβαρδισμό του θεάτρου της Μαριούπολης ανέρχονται σε τουλάχιστον 300, σύμφωνα με το Κίεβο. Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει «αυξανόμενες πληροφορίες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στη Μαριούπολη.
 • Ισχυρές εκρήξεις ακούστηκαν το απόγευμα της Παρασκευής στο Κίεβο.
 • Στη δημοσιότητα δόθηκε βίντεο με βομβαρδισμό αμάχων την ώρα που δέχονταν ανθρωπιστική βοήθεια στο Χάρκοβο.
  «Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης μεγάλης πόλης που κατέλαβε στον πόλεμο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να την ανακαταλάβουν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου.
 • Οι ηγέτες των κρατών-μελών της ΕΕ κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.
 • Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Κομισιόν θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.
 • Η Ρωσία διαψεύδει στους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία.
  Ο ΟΗΕ εκτιμά ότι οι επιβεβαιωμένοι νεκροί άμαχοι στην Ουκρανία είναι 1.081. Εκτιμάται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι πολύ μεγαλύτερος.
 • Η εκπρόσωπος του Ρωσικού ΥΠΕΞ Ζαχάροβα επιτέθηκε στις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ, κάνοντας λόγο για απειλές κατά της Ρωσίας, που είναι μέρος της «αυτό-ζομπικοποίησης» της Ευρωατλαντικής Συμμαχίας.
 • Η Ελβετία αυστηροποίησε τις κυρώσεις της κατά της Ρωσίας, όπως και το CERN. Το Spotify ανέστειλε τις δραστηριότητες του στη Ρωσία. 

22:38 Ντράγκι: Ελπίζω ότι η Ρωσία θα δεχθεί την ειρήνη πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας

Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ντράγκι δήλωσε ότι ελπίζει ότι η Ρωσία θα δεχτεί να καθίσει σε ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών πριν την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας.

«Ο καλύτερος τρόπος για να δείξετε ότι θέλετε ειρήνη είναι να σταματήσετε τις εχθροπραξίες και να καθίσετε στο τραπέζι. Αν δεν το κάνετε αυτό σημαίνει ότι ελπίζετε να κερδίσετε εδάφη. Σε κάποιο σημείο, θα προκύψει σίγουρα ένα τραπέζι ειρηνευτικών συνομιλιών, αλλά ας ελπίσουμε ότι αυτό θα έρθει πριν από την ολοκληρωτική καταστροφή της Ουκρανίας», είπε.

22:33 Ο Μακρόν ελπίζει να συνομιλήσει εκ νέου με τον Πούτιν μέσα στις επόμενες ώρες

Ο πρόεδρος Μακρόν δήλωσε ότι ελπίζει να έχει επιπλέον συνομιλίες με τον Ρώσο ομόλογο Πούτιν μέσα «στις επόμενες ώρες» σχετικά με την κατάσταση στην Ουκρανία και οποιαδήποτε σχέδια να βοηθηθούν οι άνθρωποι να φύγουν από την Μαριούπολη.

22:33 ΕΕ: Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο

Οι ηγέτες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης κάλεσαν τη Ρωσία να σεβαστεί πλήρως τις υποχρεώσεις της βάσει του διεθνούς δικαίου και να συμμορφωθεί με την πρόσφατη εντολή του διεθνούς δικαστηρίου σύμφωνα με την οποία κάλεσε τη Ρωσία να αποχωρήσει από την Ουκρανία.

«Ο επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας παραβιάζει κατάφωρα το διεθνές δίκαιο και προκαλεί τεράστιες απώλειες ζωής και τραυματισμούς σε αμάχους», ανέφεραν οι ηγέτες της ΕΕ των 27 εθνών σε κοινή ανακοίνωσή τους. «Η Ρωσία στρέφει επιθέσεις εναντίον άμαχου πληθυσμού και στοχεύει μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις και υποδομές, συμπεριλαμβανομένων νοσοκομείων, ιατρικών εγκαταστάσεων, σχολείων και καταφυγίων. Αυτά τα εγκλήματα πολέμου πρέπει να σταματήσουν αμέσως», προσθέτουν.

22:31 Η Κομισιόν επιφορτισμένη με την επείγουσα αξιολόγηση των μέτρων για τις τιμές ηλεκτρικής ενέργειας

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα πρέπει να είναι έτοιμη να προβεί σε επείγουσες αξιολογήσεις των μέτρων που έλαβαν τα κράτη μέλη της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του μετριασμού των επιπτώσεων των αυξήσεων των τιμών των ορυκτών καυσίμων στις τιμές της ηλεκτρικής ενέργειας.

Σύμφωνα με το τελικό κείμενο της συνόδου, η Επιτροπή θα διασφαλίσει ότι τα μέτρα για τη μείωση των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας δεν διαταράσσουν την αγορά για άλλους. Θα λάβει επίσης υπόψη τον προσωρινό χαρακτήρα των μέτρων και τον βαθμό στον οποίο οι χώρες συνδέονται με το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της ΕΕ.

22:30 Το CERN αυστηροποιεί τις κυρώσεις του κατά της Ρωσίας σε απάντηση στη στρατιωτική της εισβολή στην Ουκρανία

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών (CERN) που διαθέτει τον μεγαλύτερο επιταχυντή σωματιδίων στον κόσμο, αυστηροποίησε σήμερα τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας σε απάντηση στη στρατιωτική εισβολή στην Ουκρανία.

Στις 8 Μαρτίου, τα 23 κράτη μέλη του CERN ανέστειλαν «μέχρι νεωτέρας» το καθεστώς παρατηρητή της Ρωσίας για τον επιταχυντή σωματιδίων LHC (Μεγάλος Επιταχυντής Αδρονίων), ένας τεράστιος δακτύλιος μήκους 27 χιλιομέτρων θαμμένος υπόγεια στα γαλλο-ελβετικά σύνορα.

Στο τέλος του σημερινού Διοικητικού Συμβουλίου, ο Οργανισμός ανακοίνωσε νέα δέσμη μέτρων και «καταδίκασε έντονα τις δηλώσεις ορισμένων ρωσικών ινστιτούτων που υποστήριξαν την παράνομη εισβολή στην Ουκρανία», σύμφωνα με ανακοίνωση.

22:25 Ο ΟΗΕ αναφέρει ότι έχει «αυξανόμενες πληροφορίες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στη Μαριούπολη

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν λάβει «πληροφορίες» που επιβεβαιώνουν την ύπαρξη ομαδικών τάφων στην πολιορκημένη Μαριούπολη και μπόρεσαν να λάβουν «δορυφορικές πληροφορίες» για έναν τέτοιο τάφο, δήλωσε η επικεφαλής της Παρακολούθησης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ.

«Υπολογίζουμε ότι ένας από αυτούς τους ομαδικούς τάφους φιλοξενεί περίπου 200 άτομα», είπε.

22:21 Την ώρα που ο Πρόεδρος Μπάιντεν βρίσκεται στην Πολωνία, πλήθη συγκεντρώθηκαν σε μια κεντρική πλατεία στη Βαρσοβία κυματίζοντας σημαίες για την υποστήριξη της Ουκρανίας και καλώντας το ΝΑΤΟ να επιβάλει ζώνη απαγόρευσης πτήσεων

Slawomir Kaminski/Agencja Wyborcza.pl via REUTERS

22:11 Η Ρωσία απαντά στους ισχυρισμούς ότι χρησιμοποιεί βόμβες φωσφόρου στην Ουκρανία

22:04 Εικόνες καταστροφής από τη Μαριούπολη

22:02 Σολτς στην «Κ»: Χρειαζόμαστε νέες υποδομές για το LNG

ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ – ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. «Πρέπει να επεκτείνουμε τις αναγκαίες υποδομές για να μπορούμε να στείλουμε το υγροποιημένο αέριο που θα εισάγουμε όπου χρειάζεται στην Ευρώπη» είπε ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς στη συνέντευξη Τύπου προ ολίγου, απαντώντας σε ερώτηση της «Κ» σχετικά με τη νέα συμφωνία Ε.Ε.-ΗΠΑ. Γι’ αυτό το λόγο, πρόσθεσε, οι «27» συμφώνησαν να ενισχύσουν τις διασυνδέσεις στο ενδο-ευρωπαϊκό δίκτυο αγωγών, αλλά και να κατασκευάσουν περισσότερους τερματικούς σταθμούς εισαγωγής.

21:50 O Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι «ελπίζει» να μιλήσει με τον Βλαντιμίρ Πούτιν τις «επόμενες ώρες»

O Γάλλος πρόεδρος ανέφερε ότι θα συζητήσουν περαιτέρω σχέδια για την οργάνωση της απομάκρυνσης αμάχων από τη Μαριούπολη.

Η πόλη έχει δεχθεί το σφοδρό σφυροκόπημα των ρωσικών δυνάμεων από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία.

Νωρίτερα σήμερα, ο κυβερνήτης της περιοχής του Ντόνετσκ Πάβλο Κυριλένκο δήλωσε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πόλη και περίπου 65.000 άνθρωποι μέχρι στιγμής έχουν εγκαταλείψει την πόλη.

21:41 Ελλάδα, Γαλλία και Τουρκία θα πραγματοποιήσουν κοινές επιχειρήσεις εκκένωσης αμάχων για όλους όσους θέλουν να εγκαταλείψουν τη Μαριούπολη, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν

21:31 Η Ουάσινγκτον εκτιμά ότι η Μόσχα επικεντρώνεται στρατιωτικά στην ανατολική Ουκρανία

Οι Ηνωμένες Πολιτείες εκτιμούν ότι η Ρωσία δίνει προτεραιότητα στο Ντονμπάς στην ανατολική Ουκρανία, σε αντίθεση με το Κίεβο, σε μια προσπάθεια δημιουργίας μόχλευσης στις διαπραγματεύσεις και αποκοπής των ουκρανικών δυνάμεων στα ανατολικά από την υπόλοιπη χώρα, δήλωσε Αμερικανός ανώτερος αξιωματούχος άμυνας.

Η Ρωσία ανακοίνωσε νωρίτερα ότι η πρώτη φάση της στρατιωτικής επιχείρησής της, όπως την αποκαλεί, στην Ουκρανία έχει στο μεγαλύτερο μέρος της ολοκληρωθεί και ότι θα επικεντρωθεί τώρα στο να απελευθερώσει «πλήρως» την περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανέφερε πως αυτονομιστές, που στηρίζει η Ρωσία, ελέγχουν τώρα το 93% της περιοχής του Λουχάνσκ και το 54% της περιοχής του Ντονέτσκ, οι δύο περιοχές που απαρτίζουν το Ντονμπάς.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος άμυνας είπε επίσης ότι η Ρωσία αναζητά να στείλει ενισχύσεις από τη Γεωργία.

21:28 Ερντογάν και Ζελένσκι συνομίλησαν για το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν συνομίλησε τηλεφωνικά με τον Ουκρανό ομόλογό του Ζελένσκι και οι δύο ηγέτες συζήτησαν την κατάσταση στην Ουκρανία και το στάδιο που βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας, ανακοίνωσε η τουρκική προεδρία.

Ο Ερντογάν είπε στον Ζελένσκι ότι τόνισε στη σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ την υποστήριξή του στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και ότι μετέφερε στις διμερείς συνομιλίες εκεί τις «αποτελεσματικές» διπλωματικές προσπάθειες που έχει κάνει η Τουρκία, υπογράμμισε η ανακοίνωση.

21:27 Ένας Ουκρανός στρατιώτης βγαίνει από το Ψυχιατρείο που έχει υποστεί ζημιά από ρωσικό βομβαρδισμό

AP Photo/Πέτρος Γιαννακούρης

21:25 Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν περικυκλώσει την πόλη Τσερνίχιφ δηλώνει ο δήμαρχος της πόλης

Ουκρανικές αρχές ανέφεραν ότι ρωσικές δυνάμεις έχουν ουσιαστικά περικυκλώσει τη βόρεια πόλη Τσερνίχιφ και βομβαρδίζουν περιοχές όπου οι κάτοικοι έχουν παγιδευτεί χωρίς να διαθέτουν ρεύμα, θέρμανση και νερό.

Ο δήμαρχος του Τσερνίχιφ, Βλάντισλαβ Ατροσένκο, είπε ότι βομβαρδισμοί κατέστρεψαν μια γέφυρα που συνέδεε την πόλη με την πρωτεύουσα της Ουκρανίας στα νότια, κόβοντας τον κύριο δρόμο για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας και για την απομάκρυνση τραυματιών.

Το Reuters δεν μπόρεσε να επιβεβαιώσει τους ισχυρισμούς αυτούς από το Τσερνίχιφ, το οποίο βρίσκεται κοντά στα σύνορα με τη Λευκορωσία.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας νωρίτερα δήλωσε ότι οι δυνάμεις του έχουν «αποκλείσει» πόλεις της Ουκρανίας, συμπεριλαμβανομένου του Τσερνίχιφ, για να περιορίσουν τον ουκρανικό στρατό, ενώ η Ρωσία επικεντρώνεται στον έλεγχο της ανατολικής περιοχής Ντονμπάς.

21:25 Πληροφορίες για βομβαρδισμούς στο Κίεβο

21:22  Ουκρανός ΥΠΕΞ: Η Μόσχα εμμένει στα τελεσίγραφά

Ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι οι ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία παραμένουν πολύ δύσκολες και διέψευσε τις αναφορές ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων από τα έξι βασικά ζητήματα. «Δεν υπάρχει καμία συναίνεση με τη Ρωσία για τα τέσσερα σημεία», είπε.

«Η διαδικασία διαπραγμάτευσης είναι πολύ δύσκολη. Η ουκρανική αντιπροσωπεία έχει λάβει ισχυρή θέση και δεν παραιτείται από τις απαιτήσεις της. Επιμένουμε, πρώτα από όλα, σε κατάπαυση του πυρός, εγγυήσεις ασφαλείας και εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Ο Κουλέμπα αργότερα έγραψε στο Twitter ότι «δεν υπάρχει ακόμη συναίνεση στις διαπραγματεύσεις», διαμαρτυρόμενος ότι «η Ρωσία εμμένει στα τελεσίγραφα».

Πρόσθεσε: «Για να τονώσουμε μια πιο εποικοδομητική προσέγγιση χρειαζόμαστε δύο πράγματα: περισσότερες κυρώσεις και περισσότερη στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία».

21:20 ΟΗΕ: Το 45% των Ουκρανών δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε φαγητό

Περίπου το 45 τοις εκατό των ανθρώπων στην Ουκρανία δεν έχουν επαρκή πρόσβαση σε αρκετό φαγητό, μια κατάσταση γνωστή ως επισιτιστική ανασφάλεια, σύμφωνα με το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα του ΟΗΕ.

Το ένα πέμπτο του πληθυσμού λαμβάνει ήδη λιγότερα τρόφιμα λόγω του πολέμου, ενώ οι ενήλικες παραλείπουν γεύματα για να μπορούν να φάνε τα παιδιά.

21:17 Σολτς: Ο Πούτιν δεν περίμενε αυτό το επίπεδο διατλαντικής ενότητας

21:17 «Η Μαριούπολη αντιστέκεται, ελέγχεται από ουκρανικές δυνάμεις και δεν θα παραδοθεί στην Ρωσία»

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την πολιορκημένη πόλη-λιμάνι Μαριούπολη και κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει την πόλη στην Ρωσία, δήλωσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του τομέα ασφαλείας της Ουκρανίας Ολέξι Ντανίλοφ.

«Η Μαριούπολη αντιστέκεται και κρατάει γερά και κανείς δεν πρόκειται να παραδώσει τη Μαριούπολη», είπε ο Ντανίλοφ σε σχόλια που μεταδόθηκαν τηλεοπτικά.

21:16 Μακρόν: Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να κάνει κοινές αγορές ενέργειας

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα έχει την εντολή να προβαίνει σε κοινές αγορές ενέργειας, προκειμένου να επιτρέψει στην Ευρωπαϊκή Ένωση να έχει καλύτερο έλεγχο στον ενεργειακό εφοδιασμό της και στην αντιμετώπιση των τιμών της ενέργειας, ανακοίνωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν.

Ο Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες ότι υπάρχει ανάγκη να βελτιωθεί η αποσύνδεση μεταξύ της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας από την τιμή του φυσικού αερίου.

Οι τιμές ενέργειας αυξήθηκαν ραγδαία μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

20:51 Ο δήμαρχος του Χάρκοβο καταγγέλει αδιάκριτους και αδιάκοπους ρωσικούς βομβαρδισμούς

Ο δήμαρχος του Χάρκοβο κατήγγειλε τους «αδιάκριτους» και αδιάκοπους βομβαρδισμούς της Ρωσίας στην πόλη του, τη δεύτερη σε πληθυσμό πόλη της Ουκρανίας πριν την ρωσική εισβολή. «Η κατάσταση σήμερα είναι πολύ δύσκολη», ανέφερε ο δήμαρχος Ιχόρ Τερέχοφ.

«Καθημερινά γίνονται αδιάκριτοι βομβαρδισμοί στην πόλη και πολλοί άνθρωποι σκοτώνονται», κατήγγειλε, λέγοντας ότι οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν «κατοικημένες περιοχές, πολίτες, υποδομές όπως σχολεία». «Αυτός είναι ένας πόλεμος ενάντια στο Χάρκοβο, ενάντια στην Ουκρανία, εναντίον αμάχων», είπε, εκτιμώντας ότι σχεδόν τα δύο τρίτα του 1,5 εκατομμυρίου κατοίκων έχουν εγκαταλείψει την πόλη, που βρίσκεται περίπου 40 χλμ από τα ρωσικά σύνορα.

20:46 Μπάιντεν: Ένα δισ. δολ. σε επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία

«Σήμερα το απόγευμα στην Πολωνία, έλαβα μια ενημέρωση σχετικά με την ανθρωπιστική απάντηση στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να παράσχουν επιπλέον 1 δισεκατομμύριο δολάρια για ανθρωπιστική βοήθεια και να καλωσορίσουν έως και 100.000 Ουκρανούς και άλλους που διαφεύγουν από τη ρωσική επιθετικότητα».

20:41 Live οι δηλώσεις Μητσοτάκη

20:41 Ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της ΕΕ

20:13 Η ανταποκρίτρια των Financial Times, Πολίνα Ιβάνοβα, δίνει μία σύνοψη, επεξηγώντας τι εννοεί η Μόσχα λέγοντας ότι μπαίνει στη 2η φάση του πολέμου

Σε ένα thread στο Twitter η Ιβάνοβα σημειώνει: «Ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε μεγάλη ενημέρωση σήμερα το απόγευμα, ανακοινώνοντας ότι ο πόλεμος εισέρχεται σε «δεύτερη φάση». Ακολουθεί μια περίληψη του πώς η Ρωσία, σε αυτό το σημείο του πολέμου, απεικονίζει τι είχε σκοπό να κάνει, γιατί και πού βρισκόμαστε».

«Πρώτον, οι στρατηγοί είπαν ότι η Ρωσία είχε πάντα πρόθεση μόνο να "απελευθερώσει" το Ντονμπάς, αυτό είχε σκοπό να κάνει. Είχαν δύο επιλογές: να πολεμήσουν στα ανατολικά, αλλά να επιτρέψουν στο Κίεβο να αναπληρώσει τις δυνάμεις του ή να ξεκινήσουν με τον αποκλεισμό των ουκρανικών στρατιωτικών ικανοτήτων σε ολόκληρη τη χώρα».

«Κατά τη διάρκεια ενός μήνα πολέμου, η Ρωσία έχει χτυπήσει τις περισσότερες από τις στρατιωτικές ικανότητες της Ουκρανίας, ισχυρίστηκαν οι στρατηγοί, επομένως μπορεί τώρα να προχωρήσει στην επόμενη φάση, η οποία θα επικεντρωθεί μόνο στην ανατολή, η οποία θα μπορούσε να περιλαμβάνει ισχυρούς βομβαρδισμούς».

«Η Ρωσία δεν είχε ποτέ σκοπό να καταλάβει το Κίεβο, το Χάρκοβο και άλλες πόλεις, είπαν οι στρατηγοί - αυτά δεν είναι πισωγυρίσματα με άλλα λόγια, είναι όλα μέρος του σχεδίου. Και το σχέδιο ήταν να αποσπάσει την προσοχή των ουκρανικών δυνάμεων ενώ η Ρωσία/Ντονέτσκ/Λουγκάνσκ είχαν εδαφικά κέρδη στα ανατολικά».

«Πολλές δηλώσεις έγιναν για μη στόχευση πολιτικών υποδομών, αποφυγή απωλειών αμάχων».

«Η ενημέρωση του υπουργείου Άμυνας μοιράστηκε επίσης ένα νέο επίσημο νούμερο για τον αριθμό των Ρώσων στρατιωτών που σκοτώθηκαν, η δεύτερη δήλωση από τη ρωσική πλευρά κατά τη διάρκεια αυτού του πολέμου. Λέγεται ότι 1.351 σκοτώθηκαν - ο αριθμός είναι πολύ χαμηλότερος από τις ουκρανικές και διεθνείς εκτιμήσεις».

19:45 Ένταση στη Σύνοδο Κορυφής, αποχώρησε ο Ισπανός πρωθυπουργός

Σε κλίμα έντασης πραγματοποιείται η Σύνοδος Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς παραμένουν οι διαφωνίες αναφορικά με την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία, αλλά και την ενεργειακή πολιτική της Ευρώπης.

 

19:43 ΝΥΤ: Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας

«Η Ρωσία δεν έχει πλέον τον πλήρη έλεγχο της Χερσώνας, της πρώτης μεγάλης πόλης που κατέλαβε στον πόλεμο, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις μάχονται για να την ανακαταλάβουν», δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του Πενταγώνου, όπως μεταδίδουν οι New York Times.

Η Ρωσία επιμένει ότι εξακολουθεί να ελέγχει πλήρως τη Χερσώνα, ένα στρατηγικά ζωτικής σημασίας λιμάνι βορειοδυτικά της Κριμαίας.

19:12 Το Spotify αποχωρεί από τη Ρωσία

«Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τις επιλογές μας και τις τρέχουσες συνθήκες, καταλήξαμε στη δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε πλήρως τις υπηρεσίες μας στη Ρωσία», σημειώνει η εταιρεία.

Μιλώντας στο iMore, εκπρόσωπος της εταιρείας είπε: «Το Spotify συνέχισε να πιστεύει ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό να προσπαθήσουμε να διατηρήσουμε λειτουργική την υπηρεσία μας στη Ρωσία για να παρέχουμε αξιόπιστες, ανεξάρτητες ειδήσεις και πληροφορίες στην περιοχή. Δυστυχώς, πρόσφατα θεσπίστηκε νομοθεσία που περιορίζει περαιτέρω την πρόσβαση σε πληροφορίες, καταργεί την ελεύθερη έκφραση και ποινικοποιεί ορισμένους ειδησεογραφικούς τόπους και θέτουν σε κίνδυνο την ασφάλεια των εργαζομένων του Spotify και πιθανώς ακόμη και των ακροατών μας. Αφού εξετάσαμε προσεκτικά τις επιλογές μας και τις τρέχουσες συνθήκες, καταλήξαμε στη δύσκολη απόφαση να αναστείλουμε πλήρως την υπηρεσία μας στη Ρωσία».

18:58 Κίεβο: Πολύ δύσκολες οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα

Οι διαπραγματεύσεις με τη Μόσχα είναι «πολύ δύσκολες», έκρινε ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα, έναν και πλέον μήνα μετά την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

Ο ίδιος απέρριψε αναφορές ότι έχει επιτευχθεί πρόοδος στην επίλυση τεσσάρων εκ των έξι σημείων κλειδιών. «Δεν υπάρχει συναίνεση με τη Ρωσία στα τέσσερα σημεία», είπε.

«Η ουκρανική αντιπροσωπεία τηρεί σθεναρή στάση και δεν εγκαταλείπει τα αιτήματά της. Επιμένουμε, καταρχάς, σε μια εκεχειρία, σε εγγυήσεις ασφαλείας και στην εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας».

Από την πλευρά του, σύμφωνα με τηλεγράφημα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Interfax, που αναμεταδίδουν το Reuters και το Γαλλικό Πρακτορείο, ο διαπραγματευτής της Μόσχας Βλαντίμιρ Μεντίνσκι είπε ότι η Ρωσία και η Ουκρανία έρχονται κοντά στο να κατανοήσουν δευτερεύοντα θέματα στις ειρηνευτικές συνομιλίες, όμως έχει καταγραφεί περιορισμένη πρόοδος στα σημαντικότερα σημεία.

«Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται όλη την εβδομάδα, από τη Δευτέρα έως την Παρασκευή, σε μορφή τηλεδιάσκεψης και θα συνεχίσουμε αύριο», είπε ο Μεντίνσκι. «Σε δευτερεύοντα θέματα, οι θέσεις συγκλίνουν. Εντούτοις, στα βασικά πολιτικά θέματα, στην πραγματικότητα προσπαθούμε χωρίς αποτέλεσμα». 

18:53 Οι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη

Ο περιφερειακός κυβερνήτης του Ντονέτσκ, Πάβλο Κιριλένκο, δήλωσε ότι ουκρανικές δυνάμεις εξακολουθούν να ελέγχουν την Μαριούπολη στην Θάλασσα του Αζόφ.

Μιλώντας στην κρατική τηλεόραση, ο Κιριλένκο είπε ότι μέχρι στιγμής περίπου 65.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την πόλη με ιδιωτικά οχήματα ή με τα πόδια, αν και οι προσπάθειες για οργάνωση μαζικών απομακρύνσεων αμάχων στο πλαίσιο προσωρινών εκεχειριών έχουν ως επί το πλείστον αποτύχει.

18:52 Η Ελβετία επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις στη Ρωσία

Η Ελβετία επέβαλε περισσότερες κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ανακοίνωσε το υπουργικό συμβούλιο της χώρας. Η απόφαση σηματοδοτεί την απαγόρευση της εξαγωγής αγαθών και συναφών υπηρεσιών για τον ρωσικό ενεργειακό τομέα.

«Απαγορεύεται επίσης η συμμετοχή σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στον ενεργειακό τομέα και η παροχή δανείων ή άλλων οικονομικών πόρων σε τέτοιες επιχειρήσεις», αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης.

 

Διαβάστε όλες τις εξελίξεις μέχρι τις 18:47 ΕΔΩ

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση