ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ουκρανία: Ο δήμαρχος που αναδείχθηκε σε πολεμικό ηγέτη

Ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας και σημερινός δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, έχει γίνει οικείο πρόσωπο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας

ΠΗΓΗ: AP

ΚΙΕΒΟ. Παρότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει αναλάβει τον ρόλο της εκπροσώπησης της Ουκρανίας στον έξω κόσμο, ο πρώην πρωταθλητής της πυγμαχίας και σημερινός δήμαρχος του Κιέβου, Βιτάλι Κλίτσκο, έχει γίνει οικείο πρόσωπο για τους κατοίκους της πρωτεύουσας, σύμφωνα με τη Washington Post. Καθώς ρωσικές δυνάμεις περικύκλωναν το Κίεβο, ο δήμαρχος βρισκόταν λίγα λεπτά αργότερα στον τόπο κάθε χτυπήματος για να στηρίξει τους κατοίκους και να τονώσει το ηθικό των σωστικών συνεργείων.

Ο Βιτάλι Κλίτσκο γεννήθηκε το 1971 στο Κιργιστάν από πατέρα πιλότο του Κόκκινου Στρατού. Ο ίδιος και ο αδελφός του αναδείχθηκαν σε δύο από τους καλύτερους πυγμάχους του κόσμου, ενώ ακόμη και ως επαγγελματίες τήρησαν υπόσχεση που είχαν δώσει στη μητέρα τους και δεν πάλεψαν ποτέ ο ένας εναντίον του άλλου. Ο σημερινός δήμαρχος εξελέγη για πρώτη φορά στη Βουλή το 2012 με φιλελεύθερο, μεταρρυθμιστικό κόμμα που ίδρυσε ένα χρόνο νωρίτερα. Το 2013 αναδείχθηκε στην ηγεσία του κινήματος κατά της φιλορωσικής προεδρίας του Γιανουκόβιτς, για να γίνει από τις μορφές του κινήματος της πλατείας Μαϊντάν (Ανεξαρτησίας), όπως αργότερα ονομάσθηκε η εξέγερση. Το 2014 εξελέγη δήμαρχος του Κιέβου για να διατηρήσει έκτοτε τον θώκο.

Παρά τις προειδοποιήσεις, ο Κλίτσκο ουδέποτε περίμενε ότι η Ρωσία θα εισέβαλλε. «Δεν είχαμε προετοιμαστεί κατάλληλα γιατί κανείς δεν πίστευε σε μία τέτοια εξέλιξη», λέει σήμερα ο Κλίτσκο. «Η επιτυχία του ουκρανικού στρατού οφείλεται στην αίσθηση καθήκοντος που έχουμε απέναντι στη χώρα μας. Οι Ρώσοι στρατιώτες πολεμούν για τα χρήματα. Οι Ουκρανοί στρατιώτες παλεύουν για τις οικογένειες, τις γυναίκες και τα παιδιά τους, για το μέλλον της χώρας μας», συνεχίζει ο δημοφιλής δήμαρχος.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΠΗΓΗ: AP

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση