ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ουκρανία: Ο Ζελένσκι υπόσχεται να απελευθερώσει την Κριμαία

Προειδοποιεί με ισχυρή απάντηση στις ρωσικές επιθέσεις

Kathimerini.gr

Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δεσμεύτηκε σήμερα να αποκαταστήσει τη ουκρανική διακυβέρνηση στην Κριμαία η οποία προσαρτήθηκε από τη Ρωσία, μια κίνηση, είπε, που θα βοηθήσει να αποκατασταθούν «ο παγκόσμιος νόμος και η τάξη».

Μιλώντας σε μια διεθνή διάσκεψη για την Κριμαία, είπε πως η ανάκτηση του ελέγχου της χερσονήσου, που καταλήφθηκε και προσαρτήθηκε από τη Ρωσία το 2014, σε μια κίνηση που δεν έχει αναγνωριστεί από τις περισσότερες άλλες χώρες, θα είναι «το μεγαλύτερο αντιπολεμικό βήμα».

«Όλα ξεκίνησαν με την Κριμαία, και θα τελειώσουν με την Κριμαία», τόνισε ο Ζελένσκι σε ομιλία του κατά την έναρξη του Crimea Forum, που επιδιώκει να αποκαταστήσει την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και να βάλει τέλος στην προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία.

«Και αυτό είναι αλήθεια, και πιστεύω σε αυτό 100%, ότι για να υπερνικήσουμε τον τρόμο, να δώσουμε πίσω τις εγγυήσεις και την ασφάλεια στην περιοχή μας, στην Ευρώπη, σε όλο τον κόσμο, πρέπει να επιτύχουμε τη νίκη στη μάχη με εναντίον της ρωσικής επίθεσης».

«Πρέπει να απελευθερώσουμε την Κριμαία από την κατοχή», είπε και πρόσθεσε: «Θα είναι η αποκατάσταση του παγκόσμιου νόμου και της τάξης».

Ο Ζελένσκι υπογράμμισε ότι εκπρόσωποι περίπου 60 χωρών και διεθνών οργανισμών λαμβάνουν μέρος στη σύνοδο κορυφής, περιλαμβανομένων περίπου 40 προέδρων και πρωθυπουργών. Σχεδόν όλοι συμμετέχουν διαδικτυακά, όμως ο Πολωνός πρόεδρος Αντρέι Ντούντα την παρακολούθησε διά ζώσης στη διάρκεια μιας επίσκεψης στο Κίεβο.

Η Ρωσία δεν έχει δώσει καμία ένδειξη ότι θα εγκαταλείψει την Κριμαία, έδρα του ρωσικού Στόλου της Μαύρης Θάλασσας, και έχει χρησιμοποιήσει τη χερσόνησο ως εξέδρα απ΄όπου εξαπολύει πυραυλικά πλήγματα σε ουκρανικούς στόχους.

«Παρά τις (ρωσικές) απειλές, η Ουκρανία είναι αρκετά ισχυρή για να διακρίνει τις προοπτικές για μια ουκρανική Κριμαία», σημείωσε ο Ζελένσκι. «Η αποκατάσταση από την Ουκρανία του ελέγχου στη χερσόνησο της Κριμαίας θα είναι ένα ιστορικό αντιπολεμικό βήμα στην Ευρώπη που θα αποκαθιστά την ασφάλεια και τη δικαιοσύνη».

Επισήμανε πως η Ρωσία μετέτρεψε την Κριμαία σε «μια ζώνη οικολογικής καταστροφής και στρατιωτικό εφαλτήριο για επιθετική ενέργεια», χρησιμοποιώντας την για να εκτοξεύσει 750 πυραύλους Κρουζ σε «πόλεις και κοινότητες». Η Ρωσία δεν ήταν σε θέση να επαληθεύσει πόσοι πύραυλοι έχουν εκτοξευθεί από την Κριμαία στη διάρκεια της σύγκρουσης.

Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος προειδοποίησε τη Μόσχα ότι θα λάβει μια ισχυρή απάντηση αν ρωσικές δυνάμεις διενεργήσουν επιθέσεις ανήμερα ή γύρω από την Ημέρα της Ανεξαρτησίας.

Ο Ζελένσκι έχει προειδοποιήσει πως η Ρωσία, που εισέβαλε στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, μπορεί να δοκιμάσει «κάτι ιδιαίτερα άσχημο» ενόψει της Ημέρας της Ανεξαρτησίας από τη σοβιετική διακυβέρνηση που εορτάζεται αύριο Τετάρτη.

Απαντώντας σε ερώτηση σε συνέντευξη Τύπου με τον επισκεπτόμενο το Κίεβο Πολωνό πρόεδρο Αντρέι Ντούντα για το ενδεχόμενο ρωσικού πυραυλικού πλήγματος στο Κίεβο, ο Ουκρανός πρόεδρος είπε πως υπάρχει καθημερινή απειλή επιθέσεων και πως οι ουκρανικές υπηρεσίες πληροφοριών συνεργάζονται με ξένες υπηρεσίες πληροφοριών. «Η Ρωσία το κάνει αυτό όλη την ώρα. Μπορεί [οι Ρώσοι] να αυξήσουν τον αριθμό αυτών των πληγμάτων; Ναι, μπορεί να το κάνουν στις 23, 24 (Αυγούστου)», υπογράμμισε.

«Τι θα κάνει η Ουκρανία αν χτυπήσουν το Κίεβο; Το ίδιο όπως τώρα. Επειδή για εμένα ως πρόεδρο, και για κάθε Ουκρανό, το Κίεβο, το Τσερνίχιβ, το Ντονμπάς, όλα είναι το ίδιο. Ουκρανοί ζουν εκεί. (Και) στο Χάρκοβο, στη Ζαπορίζια», σημείωσε.

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι είπε πως η απάντηση θα είναι η ίδια αν οποιαδήποτε ουκρανική πόλη δεχθεί επίθεση από τη Ρωσία. «Αν μας χτυπήσουν, θα λάβουν απάντηση, μια ισχυρή απάντηση. Θέλω να πω πως κάθε μέρα αυτή η απάντηση θα μεγαλώνει, θα γίνεται πιο ισχυρή, όλο και πιο ισχυρή».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση