ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βαθαίνει η κρίση στον Λίβανο μετά την παραίτηση Χαρίρι

Η Γαλλία παρεμβαίνει στην κρίση. Οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Η μεγάλη οικονομική και πολιτική κρίση στον γειτονικό Λίβανο λαμβάνει δραματικές διαστάσεις. Ο Πρωθυπουργός της χώρας υποχρεώνεται να παραιτηθεί ύστερα από μαζικές κινητοποιήσεις που συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες. Η χώρα κατρακυλά σε πολιτικό χάος και η Γαλλία, η οποία παραδοσιακά διατηρεί στενά δεσμά με τον Λίβανο σπεύδει να συμβάλλει στην προσπάθεια εξασφάλισης διεξόδου από την μεγάλη κρίση.

Ο Πρωθυπουργός Σαάντ Χάριρι ανακοίνωσε την παραίτηση του την Τρίτη, την 13η ημέρα των αντιδημοκρατικών διαμαρτυριών. «Πάω στο παλάτι Baabda να υποβάλω την παραίτηση αυτής της κυβέρνησης, σε απάντηση προς τους Λιβανέζους που βγήκαν στους δρόμους», δήλωσε ο Χάριρι, απευθυνόμενος στο έθνος από την κατοικία του στο κέντρο της πόλης.

Ο κ. Χαρίρι έφτασε στο παλάτι Baabda στις 4:30 μ.μ. περίπου και έφυγε μετά από 15 λεπτά, χωρίς να κάνει κανένα σχόλιο στους δημοσιογράφους. «Για όλους τους εταίρους στην πολιτική σφαίρα, η ευθύνη μας αφορά την προστασία του Λιβάνου και την ενίσχυση της οικονομίας του. Υπάρχει μια σοβαρή ευκαιρία που δεν πρέπει να χαθεί και θέτω την παραίτηση μου στη διάθεση του Προέδρου και όλων των Λιβανέζων. Κανείς δεν είναι μεγαλύτερος από τη χώρα του», δήλωσε ο απερχόμενος Πρωθυπουργός του Λιβάνου

Η παραίτηση του κ. Χάριρι σημαίνει ότι ολόκληρο το Υπουργικό Συμβούλιο θεωρείται ότι παραιτήθηκε. Έτσι στον Λίβανο ξεκινά μια νέα διαδικασία διαμόρφωσης νέας κυβέρνησης.

Η παρέμβαση της Γαλλίας

Η παραίτηση του πρωθυπουργού του Λιβάνου ως αντίδραση σε σχεδόν δύο εβδομάδων εθνικών κινητοποιήσεων έκανε την κρίση εκεί «ακόμη πιο σοβαρή», δήλωσε πριν από λίγο ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών. «Ο πρωθυπουργός Χαρίρι μόλις παραιτήθηκε, γεγονός που κάνει την κρίση ακόμη πιο σοβαρή", δήλωσε ο Jean-Yves le Drian.

Παράλληλα με αυτήν την τοποθέτηση, έγινε γνωστό ότι η Γαλλία αποφάσισε να εμπλακεί με πιο ενεργό τρόπο στην κρίση του Λιβάνου, με απώτερο τόσο την εύρεση πολιτικής λύσης.

Συγκρούσεις σε πολλά σημεία

Όλα αυτά συμβαίνουν την ώρα που οι διαδηλωτές παραμένουν στους δρόμους και αναμένουν την επόμενη ημέρα της παραίτησης της κυβέρνησης Χαρίρι. Οι τράπεζες παραμένουν κλειστές σε ολόκληρη την χώρα και στην αγορά έχουν αρχίσει να εμφανίζονται οι πρώτες ελλείψεις ειδών βασικής ανάγκης.

Την ίδια ώρα, οι υποστηρικτές του σιιτικού κινήματος Χεζμπολάχ και του Κόμματος Αμάλ κατέστρεψαν και έκαψαν σκηνές που ανήκαν σε διαδηλωτές στην πλατεία των Μαρτύρων στο κέντρο της Βηρυτού Τρίτη. Η αστυνομία διάλυσε τους οπαδούς της Χεζμπολάχ και του Αμάλ και τους έσπρωξε μακριά από το κέντρο. Ο στρατός αργότερα έφτασε αργότερα στη σκηνή, εκκενώνοντας την πλατεία των Μαρτύρων. Ένταση και συγκρούσεις μεταξύ των Σιιτών ακτιβιστών και ομάδων πολιτών και δυνάμεων ασφαλείας σημειώθηκαν και σε άλλες περιοχές.

Στους δρόμους οι διαδηλωτές

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, οι μεγάλοι αυτοκινητόδρομοι του Λιβάνου παρέμειναν και σήμερα μπλοκαρισμένοι από διαδηλωτές, οι οποίοι βρίσκονται στους δρόμους και στις πλατείες για 13η συνεχή ημέρα, χωρίς να δείχνουν κανένα σημάδι ότι η εξέγερσή τους πλησιάζει στο τέλος της.

Περιοχές της Βηρυτού παρέμειναν αποκλεισμένες, μαζί με τη γέφυρα που συνδέει την ανατολική και τη δυτική Βηρυτό. Νωρίτερα την Τρίτη, οι οδηγοί van συγκρούστηκαν με διαδηλωτές σε αυτοκινητόδρομο νότια της Βηρυτού. Στη Σιδώνα, ένας κύριος αυτοκινητόδρομος μπλοκαρίστηκε από διαδηλωτές που ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία. Ωστόσο, η παραθαλάσσια εθνική οδός που συνδέει τη Σιδώνα με τη Βηρυτό και τη Νακούρα παρέμεινε ανοιχτή.

Οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους στις 17 Οκτωβρίου ενάντια στις προτεινόμενες φορολογικές αυξήσεις από την κυβέρνηση. Ενώ η κυβέρνηση απέσυρε τις προτάσεις της, οι πολίτες παρέμειναν στους δρόμους και απαίτησαν την απομάκρυνση της άρχουσας πολιτικής τάξης από την εξουσία, τον τερματισμό του κυβερνητικού συστήματος που βασίζεται στον διαχωρισμό των θρησκευτικών ομάδων και την επιστροφή των «λεηλατημένων δημόσιων κονδυλίων»

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:16

#PoliticsBlog Η πόρτα του φρενοκομείου και η ορθάνοιχτη πόρτα του ΔΗΚΟ

«Η Ελλάδα έχει τα στρατιωτικά μέσα να αντιπαρατεθεί με την Τουρκία. Εμείς; Η μήπως θα στείλουν οι Γάλλοι ...»
Leon  |  11:15

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Όπως ήδη ελέχθη, αυτή η ιστορία είναι και το Βαρερλώ του Άντρου Κυπριανού και του κόμματος του βεβαίως! ...»
ΑΚΑ  |  21:01

#PoliticsBlog Γιατί τα άλλαξε ο Άντρος για τον γενικό ελεγκτή;

«Προφανώς ο Τσσκ Νόρις τον απείλησε ότι θα βγάλει στην φόρα τα δάνεια του Ακελ στα συνεργατικά....»
Αρμαγεδών  |  11:34

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση

X