ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Φοιτήτης έφαγε την μπανάνα-έκθεμα του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν

Δεν είναι η πρώτη φορά που κάποιος «καταβροχθίζει» μια από τις μπανάνες του εκκεντρικού καλλιτέχνη

Kathimerini.gr

Ένας φοιτητής από την Νότια Κορέα έφαγε μια μπανάνα που αποτελούσε μέρος του εκθέματος του καλλιτέχνη Μαουρίτσιο Κατελάν, λέγοντας ότι «απλά πεινούσε πολύ».

Το έργο με τίτλο “Comedian”, μέρος της έκθεσης “WE” του Κατελάν, αποτελούνταν από μια ώριμη μπανάνα κολλημένη σε έναν τοίχο στο Μουσείο Τέχνης Leeum της Σεούλ. Αφού έφαγε την μπανάνα, ο φοιτητής κόλλησε τη φλούδα στον τοίχο. Το μουσείο τοποθέτησε αργότερα μια νέα μπανάνα στο ίδιο σημείο, ανέφεραν τα τοπικά μέσα ενημέρωσης.

Το Μουσείο Τέχνης Leeum δεν απάντησε σε ερώτημα του BBC μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Ωστόσο, δήλωσε στα μέσα ενημέρωσης ότι δεν θα διεκδικήσει αποζημίωση από τον φοιτητή.

Η μπανάνα που εκτίθεται στην έκθεση φέρεται να αντικαθίσταται κάθε δύο ή τρεις ημέρες.

Το 2019 ο καλλιτέχνης Ντέιβιντ Ντατούνα τράβηξε την μπανάνα από τον τοίχο και την έφαγε, όταν το έργο πουλήθηκε για 120.000 δολάρια στο Art Basel στο Μαϊάμι. Η μπανάνα αντικαταστάθηκε γρήγορα και δεν έγινε καμία περαιτέρω ενέργεια.

Ο Ιταλός δημιουργός, που είχε προκαλέσει σκάνδαλο στις ΗΠΑ με τη δημιουργία του «America», ή αλλιώς γνωστή ως «χρυσή λεκάνη τουαλέτας» (Cesso d’ oro), πριν μερικά χρόνια δηλώνει πως η ιδέα για ένα έργο, εμπνευσμένο από τη μπανάνα του ήλθε στο μυαλό προ δυο ετών.

Έκτοτε όποτε ταξίδευε, έπαιρνε μαζί του μία μπανάνα και την τοποθετούσε στον τοίχο των δωματίων των ξενοδοχείων που διέμενε, πασχίζοντας να εμπνευσθεί. Πραγματοποίησε μάλιστα πολλές εκδοχές της, σε ρητίνη, σε βερνικωμένο μπρούντζο, για να καταλήξει στην ιδέα αυτής καθαυτής της μπανάνας στη φυσική μορφή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
Ασία  | 
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Παράξενα: Τελευταία Ενημέρωση