ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρίσι και Λονδίνο κάνουν… restart με φόντο μεταναστευτικό, Ουκρανία και Brexit

Ο Ρίσι Σούνακ βρέθηκε σήμερα στο Παρίσι για την, πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια, Σύνοδο Κορυφής Γαλλίας – Βρετανίας

Kathimerini.gr

Η πρώτη έπειτα από πέντε χρόνια Σύνοδος Κορυφής Γαλλίας – Βρετανίας είναι πια γεγονός.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ρίσι Σούνακ, βρέθηκε σήμερα στο Παρίσι όπου είχε συνάντηση με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν.

Τα θέματα στην ατζέντα του Βρετανού ηγέτη, πολλά: το Ουκρανικό, το μεταναστευτικό, οι διμερείς γαλλοβρετανικές σχέσεις στην σκιά του Brexit, η σινορωσική προσέγγιση κ.ά.

Απαλλαγμένες πια από κάποια από τα «βαρίδια» του πρόσφατου παρελθόντος (από «βαρίδια» τα οποία πολλοί συνδέουν και με τον ίδιο τον Βρετανό πρώην πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, μεταξύ άλλων), οι γαλλοβρετανικές σχέσεις φαίνεται ότι μπαίνουν πια σε φάση επανεκκίνησης.

Διόλου τυχαία, δε, η εν λόγω φάση έρχεται λίγες εβδομάδες έπειτα από τη συμφωνία για τη Βόρεια Ιρλανδία που υπέγραψε η βρετανική κυβέρνηση με την Κομισιόν στο Ουίνδσορ.

«Είναι ώρα για μια νέα αρχή», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος σήμερα κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου από το Μέγαρο των Ηλυσίων, έχοντας δίπλα του τον Βρετανό πρωθυπουργό.

«Η σχέση μεταξύ των χωρών μας αντιμετώπισε προκλήσεις τα τελευταία χρόνια […] Σήμερα, οδηγούμε τη συνεργασία μας σε ένα άνευ προηγουμένου επίπεδο», δήλωσε, από την πλευρά του, ο Ρίσι Σούνακ.

Νωρίτερα σήμερα, Μακρόν και Σούνακ κατέληξαν σε συμφωνία με στόχο τον περιορισμό των – μέσω Μάγχης – παράτυπων μεταναστευτικών ροών.

Στο πλαίσιο της εν λόγω συμφωνίας, όπως έγινε γνωστό, η Μεγάλη Βρετανία πρόκειται να δώσει μέσα στην επόμενη τριετία στη Γαλλία περίπου 480 εκατομμύρια στερλίνες για την κάλυψη μέρους των εξόδων των ενισχυμένων από την πλευρά της Γαλλίας περιπολιών και ελέγχων στη Μάγχη. Στο ίδιο πλαίσιο, οι Βρετανοί θα συγχρηματοδοτήσουν τη δημιουργία νέων κέντρων κράτησης και την εγκατάσταση εξελιγμένων συστημάτων επιτήρησης επί γαλλικού εδάφους. Και όλα αυτά, με σκοπό να περιοριστούν οι μετακινήσεις των μεταναστών που περνούν με μικρά σκάφη από τις γαλλικές στις αγγλικές ακτές.

Με πληροφορίες από Reuters

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση