ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πατ Ρόμπερτσον: Πέθανε ο «πατριάρχης» της χριστιανικής δεξιάς

Η προεδρική καμπάνια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 1988 τον έκανε γνωστό σε εθνική κλίμακα και τον κατέστησε έκτοτε κεντρικό πρόσωπο επιρροής στην χριστιανική δεξιά

Kathimerini.gr

Ο αμφιλεγόμενος και συνάμα «πρωτοπόρος» στην αξιοποίηση της τηλεόρασης για την προσέλκυση χριστιανών πιστών στις ΗΠΑ, Πατ Ρόμπερτσον πέθανε σε ηλικία 93 ετών. Η προεδρική καμπάνια για το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών το 1988 τον έκανε γνωστό σε εθνική κλίμακα και τον κατέστησε έκτοτε κεντρικό πρόσωπο επιρροής στην χριστιανική δεξιά.

Μια από τις καινοτομίες του Ρόμπερτσον ήταν το talk-show το «700 Club», το οποίο προέκυψε από έναν τηλεμαραθώνιο, όταν ο Ρόμπερτσον ζήτησε από τους 700 θεατές να συνεισφέρουν 10 δολάρια μηνιαίως. Στις εκπομπές του ο Ρόμπερτσον μιλούσε κατά της αντισύλληψης, κατά της νομιμοποίησης της μαριχουάνας και γενικά της κοινωνικής επιτρεπτικότητας.

Ο Ρόμπερτσον ίδρυσε τον Χριστιανικό Συνασπισμό στο Τσέσαπικ το 1989, λέγοντας ότι θα προωθούσε τα ιδανικά της εκστρατείας του. Ο συνασπισμός έγινε σημαντική πολιτική δύναμη τη δεκαετία του 1990, κινητοποιώντας τους συντηρητικούς ψηφοφόρους. Μέχρι τη στιγμή της παραίτησής του από πρόεδρος του συνασπισμού το 2001- η επίδρασή του στη θρησκεία και στην πολιτική στις ΗΠΑ ήταν «τεράστια», σύμφωνα με τον Τζον Γκριν, ομότιμο καθηγητή πολιτικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Άκρον.

Ο Ρόμπερτσον άρχισε να γίνεται γνωστός την δεκαετία του 1960, σττη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, όταν η χριστιανική δεξιά αντιτίθετο λυσσαλέα στον κομμουνισμό. Η εκκοσμίκευση γινόταν αντιληπτή από πολλούς Αμερικανούς ως η μεγαλύτερη απειλή για τις αμερικανικές και χριστιανικές αξίες. Το 1973, η απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου να καταστήσει την άμβλωση συνταγματικό δικαίωμα μετά την υπόθεση Roe εναντίον Wade ενίσχυσε τη χριστιανική δεξιά η οποία άρχισε να ασχολείται όλο και πιο δραστήρια με τέτοια ζητήματα.

Μετά την δεκαετία του 1990 έγινε γνωστός για τις κάθε είδους εκτιμήσεις που έκανε. Μεταξύ άλλων, ισχυρίστηκε ότι οι τρομοκρατικές επιθέσεις που σκότωσαν χιλιάδες Αμερικανούς στις 11 Σεπτεμβρίου 2001 προκλήθηκαν από την οργή του Θεού Πριν μερικά χρόνια είχε καλέσει την αμερικανική κυβέρνηση να δολοφονήσει τον πρόεδρο της Βενεζουέλας, Ούγκο Τσάβες, ενώ είχε υποστηρίξει πως οι φιλελεύθεροι δικαστές αποτελούν μεγαλύτερη απειλή για την Αμερική απ’ ό,τι οι τρομοκράτες της Αλ Κάιντα.

Δυο εκλογικές επιτυχίες των Ρεπουμπλικανών το 2004 και το 2016 είχαν σαφές το στίγμα της χριστιανικής δεξιάς του Ρόμπερτσον. Όπως είναι γνωστό, η εκλογική επιτυχία του Τζορτζ Γ. Μπους οφειλόταν εν πολλοίς στην υποστήριξη των ευαγγελιστών: το 2000 έλαβε το 68% των ψήφων των λευκών ευαγγελιστών και το 2004 το ποσοστό αυτό ανήλθε στο 78%. Το 2016, ο Ντόναλντ Τραμπ έλαβε το 81% των ψήφων των λευκών ευαγγελιστών χωρίς να έχει την παραμικρή σχέση με τους ευαγγελιστές.

 

Με πληροφορίες από Αssociated Press

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.gr

Κόσμος: Τελευταία Ενημέρωση